Mrtva priroda

Pored pejsaža slikao sam mrtvu prirodu posebno cveće. Cveće i voće predstavljaju skoro polovinu svih moji slika. Ruže u raznim bojama i kombinacijama naslikao sam najmanje stotinak.

Sve sam ih uglavnom poklonio mojim prijateljima i drugovima mojih sinova. Mrtva priroda je uvek prisutna u bilo kom vidu u stanu i kući uopšte te je to jedan od osnovnih razloga što je ona toliko preokupirala moju slikarsku aktivnost.

Moram priznati što je vreme više odmicalo sve me manje interesuje slikanje mrtve prirode. To mi je postalo dosta lako rešivo i samim tim nije predstavljalo podsticaj za nove napore i pripremanje materijala. Došao sam do zaključka da me više angažuje priprema platna, boja i svega drugog nego samo slikanje cveća. Jedno cveće čiju sliku završim za dva sata nije dovoljan podsticaj za stvaranje. Što je više truda i novih rešenja utoliko se stiče veća upornost i energija za uspeh dela.

To ne znači da sam prestao da slikam cveće.

Slikam ga kad god neko od gostiju donese cveće u našu kuću. Skoro svako ovekovečujem na slici. Slikam cveće koje moji drugovi i prijatelji donose mojoj supruzi prilikom posete našoj kući ili povodom rođendana. Slikam i po neki cvet u saksiji koje smo supruga i ja odengovali na našoj terasi, ili u kući da bi ga ovekovečili (amarilis, japanske ljubičice, salviju i sl.). Moja supruga se oduševljavala sa nevenom pa sam i njega, kad god ga donese sa pijaca često slikao i naravno sve te slike poklanjao.

Imam čak sliku perunike iz Jerevana. Bio sam u Jeravanu 1972. godine. Naši domaćini su nas smestili u hotel, kako su oni to nazivali „Turbaza” - turistička baza, koji je bio udaljen 2-3 kilometra od grada. Bio je mesec juni, a hotel, sav okružen perunikom. Našao sam u sobi jednu praznu teglu za kompot, stavio u nju 5-6 strukova perunike i slika je brzo bila gotova. Ova slika po oceni posetilaca naše kuće navodno spada u red mojih uspelijih slika cveća, mada joj moja supruga zamera što je zauzela celo platno - skoro do samog rama slike.

Da li ste znali...

da se novobečejska pošta krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka nalazila na uglu ulica Narodnog fronta i M.Tita, odnosno u nekadašnjoj kući Zoltana Luksedera?

O gradu