Poljofest, riblja čorba i Novica Zdravković otvorili Gospojinu 2017

Manifestacija Gospojina 2017 koja se održava u Novom Bečeju i zvanično je otvorila svoja vrata za posetioce. Posle svečanog otkrivanja biste Aleksandra Berića i pristizanja rečne flotile u četvrtak, program je i zvanično počeo u petak svečanim otvaranjem Gospojinskog Poljo-festa.

Gospojinski Poljo-fest ove godine proslavlja svoj prvi jubilej, pet godina postojanja. Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zvanično je otvorio ovogodišnji Poljo-fest i tom prilikom je izjavio da je ova manifestacija, zbog bitnih sadržaja koji promovišu poljoprivredu i razvoj sela, prevazišla interes lokalne samouprave i stekao regionalni karakter usled čega je i sekretarijat na čijem je on čelu udvostručio finansije namenjene za ovaj svojevrsan poljoprivredni sajam.

Pored Radojevića, na otvaranju je govorio i Matija Kovač, predsednik organizacionog odbora Poljo-festa, koji je istakao da je već sama petogodišnjica pravi uspeh, ali da se rast i razvoj Poljo-festa neće zaustaviti jer je sledeći cilj da ova manifestacija koja je u sastavu Gospojinskih Dana dobije i međunarodni karakter prisustvom izlagača i iz drugih zemalja.

I predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, učestvovao je na svečanom otvaranju Poljo-festa. On je tom prilikom rekao: “Odlučili smo da, zajedno sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, na Poljo-fest dovedemo grupu naših privrednika, članica PKV, koji će predstaviti kako svoje proizvode, tako i važan deo privrede u našoj Pokrajini. PKV i manifestacije kakav je Poljo-fest, mesto su okupljanja privrednika, razmena informacija i ukazivanja na poteškoće u poslovanju”

Posle svečanog otvaranja koje su uveličali članovi KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja izvevši splet igara iz Banata, održana je panel diskusija o stanju i pravcima razvoja poljoprivrede u kojoj su učestvovali predstavnici pokrajinske vlasti, Zadružnog saveza, Razvojnog fonda Vojvodine, Privredne komore Vojvodine i drugi, a uručena su i priznanja zaslužnim licima i institucijama koji su doprineli uspehu Poljo-festa.

U poslepodnevnim časovima, nešto dalje od Poljo-festa, održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe koje je okupilo više od stotinu učesnika. Prvo mesto osvojila je ekipa “Kumovi” u čije ime je nagradu primio Nedeljko Gudalović iz Banja Luke. Kako kaže, nije iznenađen nagradom budući da njegova ekipa često biva nagrađivana na ovakvim takmičenjima. “Takmičimo se već petnaestak godina i gde se god takmičimo bude prvo, eventualno, drugo mesto. Sve je bilo jako lepo, organizacija je bila jako dobra. Bilo je malo više dima, ali smo zadovoljni” rekao je Gudalović za naš portal.

Posle proglašenja pobednika, koncert je održao Novica Zdravković, brat slavnog Tome Zdravkovića. Kao što je poznato, Toma je svoje početke imao upravo u Novom Bečeju, u nekadašnjem “Jadranu” i njegov brat nije krio zadovoljstvo što može upravo ovde, u Novom Bečeju, da oda počast svom bratu. “Puno mi to znači što se Novi Bečej na ovakav način odužio Tomi Zdravkoviću i što je posvetio ovo veče Tomi Zdravkoviću i njegovoj muzici” rekao je Zdravković. Sa Novicom, nastupio je i njegov sin Dušan čiji glas je mnoge podsetio na čuvenog Tomu.

Provod u prvoj noći Gospojine potrajao je do sitnih sati na mnogim lokacijama u Novom Bečeju, a u subotu na repertoaru Gospojine su Dečija ulica i Avlija Zabavlija u Narodnoj biblioteci, kao i koncerti Mobilmanie (Mađarska), Divljih Jagoda, ali i legendi rokenrola - “Riblje čorbe”

Sadržaj

Da li ste znali...

da je naše mesto bilo jedno od ređih naseljenih mesta, u sadašnjoj Vojvodini, koje je već 1802. godine imalo svoju apoteku?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković