Svečano otvorena XXII Tiska akademija akvarela

Svečanim otvaranjem izložbe akvarela nastalih u prethodnom sazivu Tiske akademije, u ponedeljak, 14. avgusta, i zvanično je otpočela ovogodišnja 22. po redu Tiska akademija akvarela. Izložba je dostupna posetiocima u galeriji “Selo” u narednih mesec dana.

Pored izložbe devet umetnika koji su učestvovali na prošlogodišnjoj akademiji koja je postavljena u galeriji “Selo” Doma kulture, zainteresovani posetioci mogu videti i same slikare ovog saziva kako rade svakog dana do četvrtka uveče u prostoru galerije Tiske akademije akvarela, takođe u Domu kulture.

Govoreći o Tiskoj akademiji akvarela, Edita Zerebelji Tenji rekla je da je ove godine pozvano jedanaest učesnika, a da se pozivu odazvalo deset, što je ona i procenila kao realan kapacitet Doma kulture. Ona je posebno naglasila i da je i ovogodišnji saziv Akademije međunarodnog karaktera budući da okuplja goste iz Srbije, ali i inostranstva.

Posebno je interesantno da učesnici Tiske akademije ostavljaju primerke svojih radova Domu kulture po završetku rada ove slikarske kolonije. “Imamo 252 akvarela u fundusu i stalnoj postavci. Svake godine, broj je sve veći jer poslednjih godina praktikujemo da zahtevamo po dva rada od učesnika, treći rad ostaje sponzorima i donatorima. Broj nije tako popmezan kao što se dalo očekivati jer se ranije ostavljao samo jedan rad. Često nas pitaju šta se dešava sa tim slikama i zašto one ne mogu da se prodaju. Od svakog učesnika po jedna slika visi u galeriji Tiske akademije akvarela, to je stalna postavka, a sa ostalim slikama pravimo putujuće izložbe. Bila je na maloj turneji po Kosovu, proputovala je Vojvodinu, ovih dana ćemo početi pregovore i sa galerijama u Nišu i okolini” rekla je Zerebelji Tenji. Ona je dodala i da je Tiska akademija jedinstvena po tome što ne vezuje autore temama već ih pušta da slikaju prema sopstvenom doživljaju i utisku Novog Bečeja, Tiskog keja i reke Tise i, upravo ta raznolikost tematika, omogućava da putujuće izložbe Tiske akademije budu prihvaćene i van granica Novog Bečeja.

Sadržaj

Da li ste znali...

da su kuglašice KK „Jedinstvo” osvojile Kup Evrope 2000. godine, a aprila 2007. postale prvakinje Srbije da bi početkom maja osvojile i Kup Srbije?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković