Obeležen Dan pobede

U utorak 9. maja, na Tiskom keju u Novom Bečeju tradicionalno su položeni venci na spomenik palim vojnicima Crvene armije tokom oslobođenja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu.

Obraćajući se okupljenim predstavnicima ambasade Ruske Federacije, lokalne samouprave, društva srpsko-ruskog prijateljstva i Socijalističke partije Srbije, predsednik udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Vološin”, Branislav Vojnov, podsetio je na to da je zlo fašizma pobeđeno u Drugom svetskom ratu uz pomoć i, upravo, zahvaljujući vojnicima Crvene armije koji su dali neizbrisiv doprinos u oslobođenju. On je naglasio i činjenicu da su 22 vojnika vojske Sovjetskog Saveza poginula na prelazu Tise, uključujući tu i majora Vološina, po kome se udruženje za negovanje srpsko-ruskog prijateljstva i zove. Vojnov je zaključio da je fašizam pobeđen 1945. godine, ali da živimo u vremenu kada se njegova ideologija ponovo javlja i da, baš zato, moramo uvek da se sećamo onih koji su dali živote da se fašizam pobedi.

Posle polaganja venaca kod spomenika Crvenoarmejcima (popularni “Crni spomenik”), okupljeni su položili vence i odali počast i stradalima u Prvom svetskom ratu, kao i onima koji su poginuli u ratovima devedesetih godina minulog veka. Predsednik udruženja “Vološin” i ovom prilikom podsetio je da je naš narod imao nemilu sudbinu da ga nijedan vojni sukob u dvadesetom veku nije zaobišao počevši od Velikog rata 1914. godine zaključno sa bombardovanjem SR Jugoslavije 1999. godine, te da mi moramo čuvati spomen na sve koji su u tim sukobima izgubili živote.

Оno što je za svaku pohvalu je i to što je veći broj osnovaca u pratnji svojih nastavnika prisustvovao obeležavanju današnjeg praznika odavši na taj način počast stradalima.

Sadržaj

Da li ste znali...

da su braća Bon vlasnici ciglane u Kikindi, Vinkovcima i Novom Bečeju imali i livnicu, koja se nalazila u Kikindi?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković