Svetozar Štefkić – Cane

(1951-2012.)

Rođen u Novom Bečeju 1951. godine. Stalno nastanjen u Zrenjaninu od 1957. godine, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Dugogodišnji je dizajner u „R.O. Sloga“ i SOUR „Textind“ Zrenjanin. Živi i stvara u Zrenjaninu.

Slikarstvom i bakrotiskom se bavi od 1971. godine. Svoje radove je izlagao na samostalnim i kolektivnim izložbama.

Samostalne izložbe: 2001. Novi Bečej – Klub grupe „PAAD“, 2003. Beograd – Internacional Press Centar Club

Kolektivne izložbe: 1980. i 1981. Zrenjanin – „R.O. Sloga“, 1985. Zrenjanin – Gradska biblioteka, 1985. Leskovac – Dom kulture, 1986. Novi Kneževac – Dom kulture, 2004. Beograd – Pozorište „Duško Radović“

Svetozar Štefkić

Nesvakidašnje je zadovoljstvo susresti se sa tako kvalitetnom izložbom, kao što je ova g-dina Svetozara Štefkića. Njegova interesovanja su široka i tematski bogata. Crtač u duši stvara iz zadovoljstva i ljubavi ka lepom u umetnosti. Predan i vredan, emotivan i skroman unosi sebe i svoj ogromni talenat u sve što radi. Odlični potezi, bogata paleta, pastuozni namazi i u osnovu svega precizna linija, ukazuju da je pred nama nadaren umetnik koji je uz to i dobro savladao težak i mukotrpan slikarski zanat. Radovi mu odišu  nekom nostalgijom i setom. Prekriveni su patinom prošlih vremena, proživljenog detinjstva, davno zaboravljenih salaša ranije mladosti. Vetrenjača u polju, zreo kukuruz koji se savija pod vetrom, maca na tremu su samo deo ruralnih pastoralnih scena. Slike su mu pomalo nadrealističke i svaka ima svoju, kompletnu priču i poruku za nas, pomne posmatrače. Portreti voljenih osoba su urađeni sa ljubavlju i retko viđenom predanošću. Pogled im je jasan i u njemu se odslikava čitav njihov život. Takav slikarski pristup može da dostigne samo vrhunski umetnik, kao što je g-din Svetozar.

Život se inače sastoji od uspomena, snova i sitnica, koje puno znače, a ovde su pretočene na platno, a kao takvi ostaće da svedoče o ovom vremenu i svom autoru. Strpljivo i bez žurbe uspeo je da izgradi svoj prepoznatljiv stil i da u ovo nemirno vreme unese dah vedrine i beskrajne krasote, kao neke čudne harmonije.

 

Vidi galeriju

 

Povezani članci