Senka Vlahović

Senka VlahovićSenka Vlahović (Novi Sad, 1985) bavi se različitim disciplinama vizuelnih umetnosti: prvenstveno dizajnom i ilustrovanjem knjiga i teorijskim izučavanjem ilustracije, ali i fotografijom, slikarstvom i video radom, eksperimentišući likovnim medijima i oblastima njihove primene...

Maturirala je u kikindskoj gimnaziji „Dušan Vasiljev”, diplomirala je primenjenu fotografiju kod mr Sibile Petenji Arbutine na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu (2007), gde je i specijalizirala ilustraciju knjige kod prof. Doru Bosioka (2011). Master studije Kreiranje imidža u umetnosti i medijima zavrsila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kod prof. dr Dejane Prnjat (2015) na temu video-ilustracije knjige.

Radi u Banatskom kulturnom centru (BKC) u poslednjih dvanaest godina kao umetnički direktor u izdavačkoj i kulturno-umetničkoj produkciji.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS) i Matice srpske.

Osnivač je, direktor i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest” u okviru Salona knjiga u Novom Sadu.

Do sada je objavila pet knjiga. 

Stručne radove i tekstove objavljuje u knjigama i časopisima.

2013. godine objavila je knjigu „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa”, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku.

2015. godine objavila je knjigu „Video-ilustracija knjige: Novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti” (izdavači: Akademija umetnosti, Beograd, i BKC, Novo Miloševo), koja je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ponela Nagradu ULUPUDS-a za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelene komunikacije.

U 2017. je objavila dve knjige:

- „Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL Fest 2012–2017”,

- „Ukorenjeni u Nebu: prozaide i foto-ilustracije” i

- "From Illumination to the Video-illustration of aBook".

2015. režira video-ilustraciju knjige „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski”, prema istoimenoj knjizi pesama Radovana Vlahovića, koja je objavljena na DVD-u uz njenu teorijsku knjigu „Video-ilustracija knjige”, kao i uz drugo izdanje istoimene pesničke knjige na koju se odnosi.

2016. godine Radio-televizija Vojvodine emituje intervju sa Senkom Vlahović u okviru ciklusa emisija „Portret umetnika u mladosti”.

Senka Vlahović bila je član međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi  za 2017. godinu.

Učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji u okviru Bijenala ilustracije u Bratislavi 2015. i 2017. godine.

Član je žirija za Nagradu „Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu koju dodeljuje Salon knjige Novosadskog sajma.

Grafički je oblikovala oko 350 knjiga u izdanju BKC-a.

Do sada je imala 26 samostalnih izložbi slika i fotografija, a imala je i 30-tak predstavljanja video projekcija svojih radova u zemlji i inostranstvu.  Učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na nekoliko likovnih kolonija.

Osnivač je i član uredništva Elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ.

U okviru delatnosti BKC-a organizuje i brojna kulturna dešavanja: manifestacije, promocije knjiga, izložbe, naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga...

Živi i radi u Novom Miloševu.

 

Vidi galeriju

 

Povezani članci