Utisci i izrazi zahvalnosti rodbine i posetilaca

Poštovana Zorice,

neizmerno je zadovolјstvo da kao srodnik vašeg štićenika mogu da iznesem svoje utiske o domu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Novom Bečeju.

Ne znam odakle da počnem: da li od prvog kontakta kada sam nenajavlјeno došla da obiđem dom gde sam želela da smestim svog rođenog brata koji dugi niz godina boluje od šizofrenije, da li sam prijem, da li saradnju sa osoblјem, da li osmeh svog brata....

No, da krenemo redom.

Na preporuku novosadskog Centra za socijalni rad želela sam da svog brata Branislava Đorđevića smestim u DOM u Novom Bečeju. Moj brat ima 45 godina i poslednjih 25 godina boluje od šizofrenije, u stanju remisije. Dugi niz godina je moj brat živeo sa mojim ocem koji se nenadano razboleo te više nije mogao da se stara o njemu. Sve ovo namerno pišem jer nisam bila svesna šta smo mu sve uskratili tokom života a to sve je dobio kod vas: društvo, brigu, pažnju, socijalizaciju, higijenu, osmeh... koji uvek spominjem jer ga nisam godinama videla na njegovom licu.

Pre nego što sam podnela zahtev za smeštaj brata u ustanovu socijalnog tipa, tokom službenog puta svratila sam do doma, nenajavlјena bilo kome, da vidim kako dom izgleda. Ne znajući da ima tri odelјenja, svratila sam u prizemnu zgradu koja je prvo odelјenje. Dočekao me je portir koji je štićenik doma. Ljubazno me je uputio prema dežurnoj sestri. Sam put do ulaza u zgradu sa žardinјerama prepunim cveća i štićenicima doma koji sede na klupi ispod drvega skriveni od vrelog avgustovskog sunca kod mene je izazvao nevericu. Ulazim u dom. Predstavlјam se dežurnoj sestri koja me vodi u kraći obilazak. Prvo mi u oči upadaju besirekorno čista kupatila. Nigde neprijatnih mirisa iako je leto a ima dosta ležećih štićenika. Sve je besprekorno uređeno i podseća na obdanište, veselih boja, istaknutih uputstava, označenih soba veselim slovima... Nisam tako zamišlјala ustanovu za duševno obolela lica. U tenutku sam rešila: ovde ili nigde!

Ostalo je već istorija.

Nakon razgovora sa direktoricom doma koja me je uputila u proceduru prijema i nakon podnošenja dokumentacije, odobrenja za prijem, došao je i dan da dovedem brata. Brat ima slomlјenu nogu koja nije zarasla (skočni zglob), višak kilograma i teško je pokretan. Dočekalo nas je celokupno osoblјe: socijalni radnik, lekar, psiholog, medicinska sestra, koordinator socijalne službe... i možda sam nekoga zaboravila. Bila sam uzbuđena. Brat je odmah primlјen na kupanje i lekarski pregled. Svako je iz svog domena tražio podatke. Svi su bili strplјivi i lјubazni, ukazujući majci i meni posebnu pažnju, saosećajnost i razumevanje. Brat je već uveliko sedeo u trpezariji za stolom čekajući ručak. Primetno je bio raspoložen što mi ukazuje da su svi bili lјubazni i saosećajni prema njemu. Sutradan me je već nazvao socijalni radnik da me obavesti kako se brat snašao. I dan nakon toga me je nazvao socijalni radnik. I cele nedelјe smo se čuli. Brat se dobro adaptirao. Imala sam informacije svakodnevno. Bila sam mirna.

Nakon dve nedelјe kada je protekao razgovor sa psihologom, socijalnim radnikom i drugim službama i kada je izvršena procena psihološkog stanja brata, u domu su izvršili premeštaj brata u drugi objekat koji više odgovara njegovim potrebama i gde su štićenici sa lakšim dijagnozama.

Obavestili su me blagovremeno o svemu. Ni jednog trenutka nisam sumnjala u procenu. Stalno su svi bili iz doma na vezi sa mnom. Tražena je i dokumenacija o prelomu kako bi se mogao angažovati fizijatar i kako bi mu se omogućilo da bude pokretlјiviji.

U međuvremenu sam upoznala i direktoricu dr Ljilјanu Bognić. Srdačan prijem, entuzijazam, posvećenost, poznavanje potreba štićenika... Izgledalo mi je kao da sam pogrešila planetu. Nisam mogla da verujem da postoje ustanove koje ne mogu reći „predano rade“ nego ŽIVE za svoj posao i koje ŽIVE ŽIVOTE svojih štićenika.

Osetila sam tugu što takvih domova nema više, ne samo u našoj zemlјi ne samo u Evropi... svuda. TAKO TREBA DA BUDE! Uvek nalazimo izgovore da ne možemo nešto zbog finansija, nemanja vremena, nemanja sluha od strane drugih institucija. Dom Sv. Vasilije Ostroški poništava sve izgovore.

Kada da stanem sa hvalom?

Moj brat je u divnoj trokrevetnoj sobi. Ima cimere gde jedni druge nazivaju braćom. Tako sam i ja dobila još dva brata. Sobe su besprekorno čiste. BESPREKORNO! Svi su nasmejani. Kada dolazim u posetu pitam ih šta im treba da im donesem. Želјe su im male. Razlog tome je što im socijalni radnik nabavi sve što im treba od novca koji im služi kao džeparac. Hrana im je odlična! Brat nema ni jednu želјu. Ne želi ni da ga izvedem na ručak. Voli svoje prijatelјe, svoju braću i ne želi da ih ostavi. Dele svi u objektu međusobno cigarete, prebijaju sa bananama i kafom... Odlazak u dom u posetu bratu je za mene odlazak u neki bolјi, humaniji, prirodni svet.

Osoblјe doma je lјubazno, predusretlјivo, uvek raspoloživo, uvek spremno da pomogne i da reši bilo koji problem. Ne moram reći da se sa socijalnim radnikom čujem bar tri do četiri puta mesečno.

Otac mi je smešten u starački dom i znam kakvi su uslovi u drugim domovima gde nisu ovako zahtevni korisnici. Zato mogu da poredim i pro- cenjujem. Ne postoje reči hvale koje mogu opisati Dom Sv. Vasilije Ostroški! Moj brat je od apatičnog, bezvolјnog, potonulog „6olesnika“ postao nasmejan ravnopravan član zajednice. Svoje zajednice. Naše zajednice.

Hvala svima zaposlenima u domu, svim saradnicima i svim korisnicima što su nam pokazali šta je lјubav, rad, požrtvovanost i etika.

Hvala vam što postojite kao primer svima drugima.

Hvala vam što postavlјate standarde. I što su ti standardi visoki.

Hvala vam za sve!

S lјubavlјu,

Danijela Nikolić, ponosna sestra tri brata

 

Moji prvi utisci, bar što se tiče zaposlenih i njihovog truda, a koje želim javno da iznesem, jesu da su Beograd i Novi Sad za Vas - provincija.

„I bez sreće biti srećan, prava je sreća“ Fransoaz Sagan. Znam da bi me mnogi zbunjeno gledali, čak i mnogo gore od toga, kada bi čuli da kažem: ja sam srećna što je moje dete, moja Nataša u ovom domu. Jesam srećna, jer ovaj dom zrači lјubav, ovde se mnogi mogu lјubavi naučiti - kako se živi, radi i ulepšava dan nekome ko je drugačiji. Ovde rade lјudi, za lјude i sa lјudima. Ovde Vas dočekuju sa osmehom. Ovde imaju načina da Vas ohrabre i Vašu tugu ublaže.

Hvala do neba svima Vama.

25. oktobar 2008. Gaćeša Lepa, Novi Sad

 

Sigurno da okruženje čini život lepšim, ali ono što ovu ustanovu čini izuzetnom, i boravak u njoj prijatnim, su lјudi, zaposleni, koji su posvećeni korisnicima preko granica, koje su zahtevi struka. Vrlo sam zadovolјan i obradovan napretkom koji svaki put vidim i osetim, kod moje sestre.

Nјegoš Lopičić, brat Tanje Lopičić

 

Zahvalni za utisak bezgranične i besprekorene sigurnosti, humanosti, osećajnosti, obzirnosti. Organizacija, lјudskost u svemu, sve govori o fanta- stičnom kolektivu i mestu gde naše najbliže možemo bezbedno ostaviti na negu i brigu.

Aleksandra Aleksin

 

Zahvalјujem se Draganu Džigurskom autoru knjige „Na svom putu, ovde sam zastao i ostao“ što je imao snage i strplјenja da hronološkim redom plasira podatke o nastanku doma u Novom Bečeju, preko validnih arhivskih akata. Čestitam gospodine. U moru tih podataka niste isgubili plastičnost nežnog naratora. Itekako umete da dodirnete dušu čitalaca sa naizgled istorijskim podacima. Utkali ste lјubav i poštovanje prema lјudima koji su stvarali Dom za stare i penzionere u Novom Bečeju. Moju majku ste prepoznali, baš onakvu kakva je bila: budna, uporna i diskretna „naša tetka Mila“.

Ćerka Mile Isakov, Ljilјana Panić-Lika

O gradu