Dom u Novom Bečeju - rad bez radnog vremena

Za četrdesettrogodišnju Tatjanu Stokin Markovinović, uz dijagnozu šizoafektivne psihoze i bez vlastitog krova nad glavom Dom za smeštaj duhovno obolelih lica, bio je jedini spas o najgoreg. O svom desetogodišnjem životu u domu kaže:

„Ovde nam je dobro. Mogu da kažem da je osoblјe prema nama, ne predivno, jer za to reči ne postoje. Koliko su nam posvećeni, koliko emocija i energije nam daju. Za ovih deset godina nisam imala konflikt ni sa jednom sestrom ili negovatelјicom“, kaže Tatjana.

Socijalna radnica Slavica Bogdanović nakon tri i po decenije rada kaže da je pred njenim kolegama jako puno odgovornosti, teškog, slabo plaćenog, rada koji cene samo njihovi štićenici.

„Jedna od pozitivnih stvari je da imamo povratnu reakciju i pozitivne emocije za sve ono što im pružamo. Oni su vezani za sve radnike. Posebno oni koji nemaju nikoga“, kaže iskusna Slavica Bogdanović.

Ministar rada, zapošlјavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin otvarajući 3. Regionalnu konferenciju „sagorevanje na poslu“ rekao je da društvo najčešće ne prepoznaje samopregoran rad socijalnih radnika.

„Nikada ne pomisle koliko stotina hilјada lјudi svakodnevno prođe kroz institucije socijalne zaštite i dobije svoje parče hleba, krov nad glavom i, što je nekada najvažnije i najlekovitije, lјudske reči“, rekao je Vulin.

Nažalost, ministrove reči za sada su bez odjeka jer države Evropske unije poslednjih godina dobijaju obrazovane i sa bogatim iskustvom socijalne radnike koji lako nalaze poslove u tamošnjim domovima za stare o čemu svedoči direktorka Gerontološkog centra iz Novog Bečeja.

Samo u poslednjih godinu dana iz ove ustanove je što trajno što preko neplaćenih dvogodišnjih odsustva otišlo petnaestak radnika.

„Za pet godina imaćemo jako veliki problem. Da imam kvalitetne radnike. U radu sa ovako teškom kategorijom korisnika ne možete bilo koga zaposliti. Morate imati pouzdanu stručnu osobu koja to voli da radi. Jer, kao što je rekao ministar Vulin, u socijalnoj zaštiti ostaju samo oni koji vole drute lјude bez obzira kakvi su“, kaže direktorka Gerontološkog centra dr Ljilјana Bognić.

Ostaje da se vidi šta će država preduzeti da zaustavi odliv kadrova iz ove, itekako osetlјive, oblasti jer je, kaže pokrajinska sekretarka za demografiju Novka Mojić, socijalna zaštita jedna od težih struka koja se ne osposoblјava preko noći.

Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorio je danas u Domu za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ u Novom Bečeju međunarodni stručni skup „Za zeru više“, sa temom „Sagorevanje na poslu“.

Organizatori konferencije su taj novobečejski dom, kao i Dom starih „Grabovac“ iz Risna (Crna Gora), Socijalno-gerijatrijski centar iz Banja Luke i Dom Danice Vogrinec iz Maribora (Slovenija).

Osnovni cilј skupa je razmena znanja i iskustava o uzrocima, simptomima i prevenciji sindroma sagorevanja na poslu.

O gradu