Druženje korisnika sa rodbinom

25.09.2008. godine upriličeno je druženje korisnika sa rodbinom i staratelјima. Slične susrete održavali smo i ranijih godina, a noviia u odnosu na ranije susrete, je to što je ove godine odeljenje psihijatrije bilo „domaćin“ svim gostima koji su došli na druženje, bez obzira na kom su im odelјenju, rođaci ili štićenici smešteni.

Opredelјenje da se druženje održi na jednom mestu omogućilo nam je da „udružimo“ sve snage i stvorimo atmosferu za nezaborav.

Samom danu druženja prethodilo je pozivanje rođaka i staratelјa, potvrde njihovog dolaska i dani isčekivanja korisnika i njihova zebnja koja je „visila u vazduhu“: „da li će moji doći?“

U noći pred dan druženje, san nije posetio sobe korisnika. Činilo se da i sunce kasni. Nikako da se pojavi iznad krovova zgrada doma.

Najzad. Doručak pojeden na brzinu i poslednje pripreme za doček gostiju.

Na veliku radost korisnika, a na našu sreću, rodbina i staratelјi su se odazvali u velikom broju.

Zagrlјaji, polјupci, darovi...sve je iskrilo od pozitivne energije. Posetu su imali i neki od štićenika koje godinama niko nije posetio. Neki od posetilaca bili su zbunjeni, zatečeni, i ne verujući onome što vide, nisu mogli da se ne čude kvalitetu smeštaja i uslova, u kojima žive njihovi rođaci ili osobe koje su nam poverili na brigu i čuvanje.

Za razliku od njih korisnici su hgeli da svojima pokažu svaki kutak svoga doma.

Prijemne kancelarije, ambulanta, sobe za boravak, prostor za dnevni boravak, moj mali dom, trpezarija, dvorište... postali su objekti za razgledanje, za ponos korisnika i divlјenje onih koji nam dugo nisu bili u poseti.

U maniru dobrih domaćina, priređeno je posluženje za goste a onda iznenađenje za sve pridošle. Naši korisnici, priredili su program gostima. Pesme, recitacije, nozdravni govor bila su nezaboravna dobrodošlica za višesatno druženje.

O gradu