Služba održavanja objekata i opreme, transporta i fizičkog obezbeđenja objekata

Nakon osnivanja Doma, za potrebe održavanja objekata i opreme korišćena je pomoć samih korisnika i domara. Krupniji radovi, poput krečenja enterijera i eksterijera, održavanje dvorišta, popravke zgrade i slično, obavlјani su putem radnih akcija svih zaposlenih i štićenika.

Međutim, pošto je bilo sve više korisnika koji zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogli da učestvuju u ovakvim radovima, pojavila se potreba za angažovanjem stručnih lјudi. Tako je 1976. godine prvi put zaposlen jedan zidar - Laslo Kiš. Deset godina kasnije, otvara se radno mesto za električara. Na njega je primlјen Šandor Horvat, a 1987. godine umesto njega dolazi Janoš Bartus, koji posle nekoliko godina prelazi na radno mesto vozača. Godine 1992. zapošlјava se Geza Čikoš kao moler.

U nastojanju da ispuni visoko postavlјene standarde i pobolјša kvalitet ponude, a svojim korisnicima pruži komfor i prijatno okruženje. Ustanova povećava broj radnika na održavanju i 1997. godine oformlјuje radnu ekipu. Ranije zaposlenim radnicima na ovim poslovima pridružuju se Jožef Zelei, kao šef održavanja i zidar, Janoš Bereš, kao vodoinstalater i Mihalј Feješ, kao stolar. Nјihov posao je bio da održavaju sva tri odelјenja. Stariji radnici su vremenom odlazili u zasluženu penziju, a na njihova mesta dolaze mlađi - Ferenc Sabo, kao vodoinstalater i Robert Pataki, kao zidar i moler.

Godine 2001. krenulo se sa većim radovima u Domu, što je zahtevalo povećanje broja radnika u okviru službe za održavanje. Godine 2005. na mesto šefa održavanja Jožefa Zeleia, koji odlazi u penziju, dolazi novi šef Zerebelјi Janoš. Tih godina su primlјeni Gabriel Oroslamoš, moler, Laslo Kiš mlađi, kao zidar i moler, Dragan Balaban, ložač, Zoran Maksimović, moler, Atila Rigo, električar i Darko Slavulј, ložač, umesto Balabana, koji prelazi u portire. U narednom periodu na nova ili upražnjena mesta na poslovima održavanja zapošlјavaju se: Čaba Vaštag, vodoinstalater, Boško Marić i Radovan Davidović, kao moleri i Jožef Zerebelјi kao električar. Ova mala ekipa svaki dan neumorno radi kako bi momentalno otklonila svaki kvar i svojim veštinama korisnicima obezbedila ugodan boravak u Ustanovi.

Priroda Ustanove i specifičnosti njenih korisnika još od ranije su zahtevali profesionalnu portirsku službu. Ipak, tek 2001. godine kao portiri zaposleni su Dušan Grujić i Manfred Hajdu, a sledeće godine i Duško Glavaški, Predrag Tašin i Jovan Milankov. Ova služba je kompletirana 2004. godine zapošlјavanjem Nenada Gogića. Poslednjih godina je došlo do promena - na mesto otišlih primlјeni su novi portiri Balaban Dragan i Keri Erne. Za bezbednost korisnika i danas brine pet profesionalnih portira.

Služba vozača i održavanja službenih vozila takođe je važan segment u radu Ustanove. Nјen zadatak je da korisnike i zaposlene, u slučaju potrebe, pravovremeno preveze do Doma zdravlјa, bolnica, klinika, trezora, banaka škole, verskih i drugih institucija u mestu i okolini. Takođe, obezbeđuju da se Ustanova snabdeva namirnicama, lekovima i raznim drugim neophodnim materijalom.

Početkom 90-ih godina za tu namenu korišteni su jedan pik-ap i vozilo „Zastava 101“. Na mestu vozača prvi je bio Bartus Janoš, do 2002. godine, a tada ga zamenjuje Keri Erne. Posle njega dolaze Maksimović Zoran i Veleušić Branko, koji su i danas vozači. Godine 2002. vozni park je upotpunjen „Škodom fabia", a u narednom periodu i jednim specijalnim vozilom Mercedes Vito kombi - 7+1 sedišta, namenjenim prevozu korisnika. Prva dva nabavlјena vozila su bila u lošem stanju zbog starosti. Zato su 2007. godine kuplјeni još jedna „Zastava 101“, za potrebe projekta „Kućna nega i pomoć“ i dostavno vozilo pikap „Florida“. Kako se Dom modernizovao, osavremenjivan je i uvećavan vozni park. Danas je on raznovrstan i pored nabrojanih tu su i: „Zastava Rival“ (2008), „Dačija Logan“ (2008), „Opel Korsa“ (2009), „Citroen Berlingo“ (2014), „Fiat Doblo“ (2015), „Škoda SuperB“ (2015) i Sanitetsko vozilo „Fiat Dukato“ (2016).

O gradu