srenhu

Doprinos pojedinaca čuvanјu kulturnog nasleđa Novog Bečeja

Grad Novi Bečej na levoj obali reke Tise, u centralnom delu AP Vojvodine, odlikuje bogato kulturno nasleđe. U prepoznavanju istorijskih vrednosti nasleđa, tokom vremena su učestvovali brojni istraživači i naučnici, ali i sama lokalna zajednica, u kojoj se ističe svojim volonterskim aktivnostima gospodin Lajoš Link. Već u detinjstvu je zapazio vrednosti grada i okoline. Njegov višedecenijski marlјiv rad i trud se isplatio ne samo u materijalnom smislu, nego i upisivanjem u veliku knjigu istorije grada Novog Bečeja, svojim doprinosom da se kulturno nasleđe sačuva za buduće generacije.

Prvo iskustvo sa kulturnim nasleđem ovog regiona stekao je 1995. godine, kada je grupa volontera, predvođena Erdman Ferencem, očistila okolinu crkve Arača i kada se došlo do saznanja da u mestu živlјenja i okolini ima mnogo ostataka prošlosti koje je moguće istražiti i pokazati ne samo žitelјima Novog Bečeja, nego i Evropi. Od tada su individualni napori gospodina Linka bili usmereni ka proučavanju istorije načina života, proučavanje vrednosti ovog podneblјa koje su žitelјi čuvali i prenosili, narednim generacijama. Potom je organizovao letnje omladinske kampove, gde je omladini ukazivano na istoriju mađarskog naroda, na duhovne vrednosti i kulturno nasleđe, i potrebu poštovanja nasleđa, čuvanja i prenošenja budućim generacijama.

Etno kuća u Novom Bečeju

U znak zahvalnosti za višegodišnji rad i trud oko istraživanja i očuvanja nasleđa gospodin Link je izabran za potpredsednika civilnog udruženja „Arač 95" iz Novog Bečeja. U letnjim omladinskim i umetničkim kampovima, organizovanih pored ruševina crkve Arača, izrađeni su drveni rezbareni krstovi i postavlјeni pored Arače kao simboli hrišćanstva i mađarskog naroda ovog podneblјa. Takođe, postavlјen je i krst u spomen branitelјa Tvrđave u Novom Bečeju.

Preko Turističke organizacije koju vodi gospodin Link, kulturno nasleđe je prezentovano mnogobrojnim turistima iz zemlјe i inostranstva koji su pokazali interesovanje ne samo za Aaču nego i druge oblike materijalne i nematerijalne baštine.

Rezultate svojih istraživanja objavlјivao je u brojnim člancima u novinama i kroz snimanje dokumentarno turističkih filmova, što je doprinelo upoznavanju mađarske zajednice sa vrednostima nasleđa.

Gospodin Link je sarađivao i sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u radovima na Arači. Posle urušavanja rozete sa zapadnog zida bazilike, u julu 2014. usled jakog olujnog vetra, pažlјivo je pokupio delove i sačuvao ih do trenutka kada su ponovo ugrađeni. Takođe, nesebično je pomagao restauratoru pri konzervatorskim radovima na rozeti i stupcima Arače. Zavod je stekao pouzdanog saradnika čiji predlozi za očuvanje znamenitosti svih naroda koji žive na području Opštine Novi Bečej se uvažavaju.

Gospodin Link svoj odnos prema nasleđu prikazuje i preko zbirke predmeta koji su obeležili svakodnevnicu predaka. Zbirku je zasnovao pre skoro 30 godina kada je od sveštenika iz Vranjevačke rimokatoličke crkve dobio zbirku starih stvari i relikvija. Ova zbirka je izložena u Etno-kući, koja potiče iz XIX veka i koja je obnovlјena sredstvima gospodina Linka. U gradu je još nekoliko kuća, koje je restaurirao, čuvajući duh prošlih vekova.

Prošle godine sa prijatelјem Laslom Sekerešem otkupio je kuđu u kojoj su stanovali sveštenici crkvene parohije Arača (u Vranjevu), gde planiraju formiranje još jedne etno-kuće i muzeja sa vrednim eksponatima koji obeležavaju život naroda katoličke veroispovesti. Ovaj objekat javnog značaja bio bi upotpunjen i učeničko-turističkim domom koji bi bio formiran u potkrovlјu, čime bi objekat postao samoodrživ.

Udruženje „Arač 95" želi da sačuva i običaje koji još žive, kao i mesta koja ukazuju na dešavanja iz 1848/49. godine kroz saradnju sa drugim civilnim društvima koja su usmerena na očuvanje tradicije. Prisutni su na raznim manifestacijama, izložbama, turističkim sajmovima gde prezentuju znamenitosti i kulturno nasleđe ovog podneblјa. Na zavičajnim manifestacijama prikazuju ne samo turističko blago Vojvodine, nego i narodne rukotvorine, one koje još u današnjici žive, čime stvaraoci mogu sebi obezbediti skroman prihod. U inostranstvu prezentuju vojvođanske narodne rukotvorine.

Ceo trud i rad se zaokružuje i organizovanjem raznih konferencija, seminara, na kojima učestvuju eminentni predavači iz zemlјe i inostranstva. Kroz ova predavanja ukazuje se na važnost očuvanja kulturnog nasleđa.

U saradnji sa Udruženjem podvodnih istraživača Vojvodine bavili su se istraživanjem Senćanske bitke, i od prošle godine istraživanjem ruševinaTvrđave, čiji veći deo se nalazi pod vodom.

Udruženje smatra da bi trebalo obnoviti zidove tvrđave po uzoru na druge srednjovekovne evropske tvrđave. Udruženje smatra da bi moglo obezbediti deo potrebnih sredstava lobiranjem u inostranstvu.

Naravno sve bi se radilo u saradnji sa nadležnim zavodom za zaštitu spomenika kulture. Bečejska tvrđava je od izuzetnog istorijskog značaja, a takođe i doprinosi samoj panorami Tise. Ovaj potencijal bi se mogao iskoristiti u turističke svrhe, a mogao bi se povezati i sa lokalitetom Arača.

Gospodin Link sav ovaj rad i trud sprovodi u svoje slobodno vreme, kako bi okolinu učinio lepšom, bogatijom i bolјom za život i vodi se načelom da bogatstvo ne znači samo posedovanje materijalnih dobara, nego i potreba za učestvovanjem i u stvaranju istorije. Deo sopstvenih prihoda od turističke delatnosti ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa, kako bi buduće generacije imale saznanja o istoriji, životu i radu naroda ovog regiona, u čemu nalazi najveću satisfakciju.

Povezani članci