Muzej „Žeravica" - Novo Miloševo

U sklopu „Bosch dizel centra Žeravica" u Novom Miloševu, nalazi se jedinstvena zbirka traktora, parnih i polјoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva. Nastavlјajući tradiciju dede Milorada i oca Milivoja, Čedomir Žeravica je porodičnu radionicu pretvorio u dizel centar, koji je proglašen za najbolјi servis poznate nemačke kompanije na prostorima bivše jugoslavije i Mađarske. U sklopu kompleksa, pored najsavremenijih radionica i škole za obuku i usavršavanje majstora, dominantno mesto zauzima Muzej „Žeravica".

Muzej ŽERAVICA

A sve je počelo krajem sedamdesetih prošlog veka iz želјe Milivoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor fordson 10-20 NR iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Od prijatelјa je saznao da takav traktor postoji u okolini Kragujevca. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Odmah je došao na ideju da ih sve otkupi i tako ih spase nestajanja.

U početku je to bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u staroj šupi. Kolekcija je vremenom rasla a pored traktora počelo je prikuplјanje i drugih mašina vezanih za polјoprivredu.

Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlјi, doveo ju je njegov sin Čedomir. To što je u celosti prikuplјena na domaćem tlu, čini još jednu njenu vrednost.

Prikuplјeni traktori su prvi put izloženi javnosti 1991. godine, u vidu stalne postavke, u namenski izgrađenom objektu. Nakon toga je nastavlјeno sa dogradnjom objekata za smeštaj, da bi se danas veći deo kolekcije nalazio u izložbenoj hali površine od preko 1.600 m.

Muzejsku postavku čini više celina, u kojima je izloženo nekoliko hilјada eksponata. U tri povezane hale i na otvorenom izložbenom prostoru može se sagledati tehnički razvoj privrede tokom gotovo tri veka u ovom delu Evrope. Pojedini eksponati i kolekcije predstavlјaju raritete i mogu se svrstati u važnije primerke u ovom delu Evrope.

Defile starih traktora

Najznačajnije mesto zauzima kolekcija traktora, koja broji preko 140 primeraka.

Pored najstarijeg traktora marke hart parr iz 1920. godine u kolekciji se nalaze traktori marke case, mccornick, fordson, farmal, allis chalmer, massey harris, bulldog, hscs-fofnerr, deutz, oliver, hanomag, stayer, hurliman, lanz bulldog, landini itd. Zastuplјeni su traktori iz nekadašnje Istočne i Zapadne Evrope i iz Amerike. Jedinstvena je i kolekcija domaćih traktora koje je proizvodio „14. oktobar” iz Kruševca i IMR iz Rakovice i Novog Beograda. Većina traktora je skoro u potpunosti konzervirana i moguće ih je staviti u pogon.

Sedam parnih mašina, meću kojima su i marke „Epple & Buxbaum”, „Hofherr Schrantz Clayton", „Marshall, Sons & Co." i „Ruston, Proctor & Co." potiču iz perioda od 1886. do 1928. godine i čine posebnu celinu. Pored njih se nalazi i sedam vršalica - trešova, koje su za pogon koristile parne mašine ili traktore. Vršalice su marke „Hofherr Schrantz Clayton ", „M. K. Allamvasutak Gep Gyara", „Mengele Venus" i „Zmaj" i proizvedene su u periodu od 1909. do 1957. godine.

Kolekcija stabilnih pogonskih motora sastoji se od preko 40 primeraka i obuhvata period od kraja 19. do prvih decenija 20. veka.

Polјoprivredne mašine obuhvataju preko 300 eksponata i čine ih: duga i kratka drvena kola, plugovi za oranje i paranje, sejačice, rolјe, drlјače, kosilice, grablјe, krunjači, krupači, sita, rešeta, kantari, mazalice, dizalice itd. Pomoću ovih predmeta prikazan je razvoj polјoprivrede tokom XIX i XX veka.

Zanimlјive su i kolekcije automobila, motora, radio i televizijskih prijemnika, dečijih kolica, pisaćih mašina, dečijih igračaka, starog nameštaja, muzičkih instrumenata itd.

Poseban prostor zauzimaju: stolarska, kolarska, mašinobravarska, krojačka, obućarska, šeširdžijska, sajdžijska, sodadžijska, berberska i kovačka radionica. Svaka od njih se sastoji od više desetina predmeta koji dočaravaju davna vremena u kojima se pored majstorskog umeća cenio i majstorski alat.

U okviru Muzeja „Žeravica" nalazi se vredan etnološki objekat - dužna seoska kuća, koja je nastala krajem XIX veka. Kuća je zadržala autentičan izgled iz vremena gradnje, a u njoj se planira izrada postavke posvećene porodici Popov, porodici iz koje je potekao Dušan Popov - proslavlјen prema tvrdnjama da je po njemu nastao lik Džemsa Bonda. Dušanov deda Omer Popov bio je ugledni trgovac, te gospodin Čeda planira da u jednom delu kuće izradi repliku dela tekstilne robne kuće iz 1911. godine. U nastavku će se nalaziti suvenirnica, pa zatim deo posvećen istorijatu porodice Popov, a na kraju će se nalaziti deo postavke posvećen filmovima i knjigama o Džems Bondu.

Manifestacija „Zalazak u svitanјu”

Već treću godinu zaredom se u Muzeju „Žeravica" organizuje manifestacija „Zalazak u svitanju”, gde se brojni gosti upoznaju sa Muzejom „Žeravica”, organizuju se predavanja vezana za razvoj traktora i polјoprivrednih mašina, kao i prigodan umetnički program. Manifestaciji prisustvuju i gosti iz Mađarske - lјubitelјi starih traktora. Na kraju se organizuje tradicionalna vršidba žita pomoću treša i parne mašine, a potom smotra i defile oldtajmer traktora koje, pored učesnika, mogu da voze svi posetioci manifestacije.

Povezani članci