Spomen muzej „Glavaševa kuća" u Novom Bečeju

Spomen-muzej „Glavaševa kuća" nalazi se u ambijentalnoj celini starog centra u Vranjevu (danas deo Novog Bečeja). Objekat je podignutu prvim decenijama XIX veka i pripadao je uglednoj i imućnoj porodici Glavaš. Vladimir Glavaš, doktor pravnih nauka, požunski i praški đak, zaveštao je 1907. godine kuću i ostalu imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Vranjevo. Objekat je Opština Novi Bečej od 2006. godine počela da obnavlјa i danas je u njoj smešten spomen-muzej.

Ulični izgled GLAVAŠEVE KUĆE

Kuća je izgrađena u stilu pojednostavlјenog ampira, sa vrhunski izvedenim detalјima stolarije, bravarije i soboslikarstva, koji su - gotovo u potpunosti očuvani. Izuzetna funkcionalnost objekta omogućavala je dobru komunikaciju i lako održavanje.

Unutrašnje opremanje „Glavaševe kuće" izvedeno je delom od zatečenog, a delom od pribavlјenog materijala. Pojedine prostorije su opremlјene po uzoru na enterijer iz prve polovine XIX veka i dočaravaju svakodnevni život imućne građanske porodice, dok su u ostalim prostorijama prikazane određene tematske celine.

Kroz bogato oslikani trem ulazi se u središnji hol u kojem se pored uzidanog ormana nalazi i garnitura za sedenje. Vratanca za istovremeno loženje tri peći, šuber za dostavlјanje hrane iz kuhinje, deo mehanizma zvona za dozivanje posluge, potiču iz vremena građenja kuće.

Primaća – gostinska soba

Staklena dvokrilna vrata vode u središnju prostoriju - primaći salon. Raskošna cvetna dekoracija zidova i plafona, bider- majer salonska garnitura, polukoncertni klavir, rezbareni orman sa bronzanim detalјima, ogledalo sa postamentom i slikani portreti iz XVIII i XIX veka vraćaju nas u prošla vremena.

Levo iz salona ulazi se u prostoriju posvećenu znamenitom srpskom kompozitoru Josifu Marinkoviću, rođenom u Vranjevu. Predmeti koje je sakupila i ustupila Osnovna škola koja nosi kompozitorovo ime obogaćeni su i harmonijumom iz XIX veka. U sledećoj prostoriji se nalaze fotografije koje je Srpska pravoslavna crkvena opština sakuplјala tokom više decenija, kao i bogoslužbeni predmeti. Na fotografijama su prikazani život, običaji i nošnja starih Vranjevčana. Desno iz salona ulazi se u spavaću sobu u kojoj je nameštaj pribavlјen iz dvorca Sokolac porodice Ivanović, a iz nje vrata vode do „Devojačke sobe" u kojoj je izložen nameštaj u stilu ampira, zatečen u kući. Ovu prostoriju krasi minijaturna zidana „paorska" peć, sa vešto izvedenim detalјima u blatnom malteru.

U poslednjoj prostoriji se nalazi kuhinja sa delom otvorenog ognjišta i zidanim šporetom, sa samog početka XIX veka. Izlaz na trem vodi do ostave u kojoj se nalaze sve sitnice neophodne za vođenje kuhinje.

Ispod dela kuće se nalazi obnovlјen podrum, sa autentičnim predmetima, u kojem je moguća i degustacija autohtonih vina.

U pomoćnom prostorijama smeštene su berberska, kolarska i bačvarska radionica, kao i predmeti-eksponati vezani za polјoprivredu i zanatstvo.

O „Glavaševoj kući" se staraju Turistička organizacija Opštine Novi Bečej i Zavičajni klub Vranjevčana i Novobečejaca. Tokom godine se organizuju brojne manifestacije: Noć muzeja, Susreti Zavičajnog kluba, Branje grožđa i mulјanje vina na tradicionalan način, više tematskih izložbi.

Povezani članci