24. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

24. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

19–21. maj 2016.

Pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu

Poštujući ustalјeni redosled, da se bijenalno smenjuju takmičenja solo pevača i kompozitora, 24. „Obzorja na Tisi“ bila su posvećena pozivnom kompozitorskom konkursu za novu solo pesmu i održana su od 19. do 21. maja.

Čast da ih 19. maja započne pripala je mešovitom horu Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina, koje je osnovano 1991. U veoma pažlјivo odabranom programu, pod vođstvom dirigentkinje Senke Milisavlјević, zrenjaninski hor je izveo kompozicije Josifa Marinkovića (delove iz Božestvene liturgije sv. Jovana Zlatoustog), Kornelija Stankovića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Pavela Česnokova, Petra Ilјiča Čajkovskog i drugih.

Svečano otvaranje, 20. maja, posle kompozicije Josifa Marinkovića Gde si dušo (sopran Ana Stanković), pozdravne reči zamenika predsednika Opštine Novi Bečej Matije Kovača, sadržalo je veoma nadahnutu i emotivnu besedu Slavice Kovačev, dugogodišnjeg sekretara manifestacije i dobrog poznavaoca istorije „Obzorja na Tisi“. Nјene tople reči su poput zahvalnice oživele sećanje na Zagorku Jegdić, koja je utemelјila i punih 15 godina svim srcem i sa mnogo lјubavi vodila manifestaciju, nastavnika Branislava Kiseličkog, osnivača dragocene kompozitorove Spomen zbirke, ali i na mnogobrojne druge ličnosti, koje su doprinele da Dani Josifa Marinkovića imaju ovako dugo trajanje.

Premijerno izvođenje kompozicija

Centralni događaj drugog dana „Obzorja“ bilo je premijerno tumačenje jedanaest solo pesama (deset u konkurenciji), prispelih na sedmi pozivni kompozitorski konkurs.

Solo pesme, autora rođenih u razmaku od 1947. do 1988. godine, su izvedene po sledećem redosledu:

 1. Sofija Milutinović: Gledam te

Tekst: Pero Zubac

Interpretacija:

Dragana Popović, mecosopran

 1. Minta Aleksinački: Beskrajna mreža

Tekst: Milan Buca Petrović

Interpretacija:

Dragana Popović, mecosopran

 1. Svetozar Saša Kovačević: Da li znaš...

Tekst: Anamarija Zakanj

Interpretacija: Ana Stanković, sopran

 1. Senad Gačević: Il‘ je vedro

Tekst: Narodna pesma

Interpretacija: Pavle Panin, bas

 1. Jelena Dabić: Silazak u Limb

Tekst: Miodrag Pavlović

Interpretacija: Pavle Panin, bas

 1. Miloš Raičković: Veličanije sv. Savi

Tekst: Nepoznati autor

Interpretacija: Ana Stanković, sopran

 1. Miloš Zatkalik: Temelј vijekova

Tekst: Predrag Bjelošević

Interpretacija:

Dragana Popović, mecosopran

 1. Milana Stojadinović Milić:

Predosećanje

Tekst: Desanka Maksimović

Interpretacija:

Dragana Popović, mecosopran

 1. Vera Milanković: Sunce i led

Tekst: Đorđe Nešić

Interpretacija:

Ana Stanković, sopran

 1. Miloš Tadić: Pesn

Tekst: Miloš Tadić

Interpretacija:

Pavle Žarkov, bariton

 1. Milan Aleksić: Zid

Tekst: Vasko Popa

Interpretacija:

Pavle Žarkov, bariton

Kompozicija Milana Aleksića, Zid, nije bila u takmičarskoj konkurenciji, budući da je autor član žirija.

Žiri u sastavu Mirolјub Aranđelović Rasinski, Ljubica Živković i Milan Aleksić, očigledno je išao linijom praćenja kompozitorskog kreda Josifa Marinkovića, koji je svoju pesmu romantičarskog jezika koncipirao prvenstveno kao oblik koji se „peva“, odnosno, u kojem su podjednako bitni i kantabilna vokalna melodija i vrednost pesničkog teksta i razumlјivost izgovora, u sadejstvu sa podsticajno osmišlјenom klavirskom partijom.

Na tom „tragu“ i poštovanju Marinkovićevog umetničkog nivoa bile su, po odluci žirija prvoocenjena, široko melodijski razvijena i kolorirana pesma Da li znaš... Svetozara Saše Kovačevića, na tekst Anamarije Zakanj, ali i Predosećanje Milane Stojadinović Milić na stihove Desanke Maksimović (druga nagrada) i Veličanije sv. Savi Miloša Raičkovića (na reči nepoznatog autora), s klavirskom akordikom u duhu crkvenih zvona i melodijom u kojoj odjekuje daleka arhaična molitva (treća nagrada).

Kovačević dvostruki pobednik

Svoje šesto učešće (od sedam) na kompozitorskim konkursu 24. „Obzorja“, Svetozar Saša Kovačević (1950), čiji stvaralački opus obuhvata preko 300 dela (duhovna muzika, solo pesme, scenska, kamerna i simfonijska ostvarenja), okončao je kao dvostruki pobednik!

Nјegovom dosadašnjem opusu od pet pesama, koje su uvrštene u antologiju nove srpske solo pesme, ravnopravno se pridružuje i prvonagrađena kompozicija Da li znaš..., čijem trijumfu je svakako doprinela i upečatlјiva interpretacija Ane Stanković. Pored nagrade stručnog žirija, ova solo pesma je dobila najviše glasova posetilaca, pa je osvojila i Nagradu publike.

Nagrađeni kompozitori

 1. Svetozar Saša Kovačević (1950), Da li znaš...
 2. Milana Stojadinović Milić (1962), Predosećanje
 3. Miloš Raičković (1950), Veličanije sv. Savi

Nagrada publike

Svetozar Saša Kovačević (1950), Da li znaš...

Nadmetanje školskih horova

Poslednjeg dana festivala, 21. maja, u velikoj Sali Doma kulture, održan je za učenike novobečejskih škola, javni čas na temu Život i delo Josifa Marinkovića.

U muzičkom delu programa učestvovali su horovi novobečejskih Osnovnih škola „Josif Marinković“ (dirigent: Janoš Fabijan) i „Miloje Čiplić“ (dirigent: Sofija Jegdić Gurjanov) i OŠ „Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa (dirigent: Aleksandra Krstić), koji su težište u svojim programima dali delima autora kome je manifestacija i posvećena.

Povezani članci