21. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

21. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

30–31. maj 2013.

Posle jubilarnog, dvadesetog izdanja „Obzorja“, kada se opravdano odustalo od ideje vodilјe o bijenalnom smenjivanju takmičenja pevača i kompozitorskog konkursa za solo pesmu, organizatori su i za 21. „Obzorja na Tisi“, koja su održana 30. i 31. maja 2013. godine, ponudili sličan program. Prvog dana koncert mecosoprana Tanje Obrenović i Kamerne bande iz Kragujevca, a drugog, program šarolikog sadržaja, koji je pod nazivom Na pragu devete decenije osmislio, povodom sopstvenog jubileja, dugogodišnji član Organizacionog odbora „Obzorja“, Svetislav Nićetin.

Vratiti osnovnu zamisao

U želјi da se pronađe izlaz iz očiglednog lavirinta u programskoj orijentaciji, najpre je organizovan razgovor na temu Narednih 20 godina „Obzorja na Tisi“. Učesnici ovog, nedovolјno osmišlјenog, mini okruglog stola, prof. Dr Ira Prodanov Krajišnik i prof. dr Dimitrije Golemović, vokalni umetnici i pedagozi Vera Kovač Vitkai, Tanja Obrenović, Ljubica Živković i Vesna Opsenica, muzikolog Marija Adamov, kompozitori Mirolјub Aranđelović Rasinski i Vladimir Tošić i predstavnici domaćina Stevan Davidović i Slađana Đorđijev, bili su ipak jednoglasni u mišlјenju da je neophodno vratiti se osnovnoj ideji. Ponovno ustanovlјenje bijenalne smene takmičenja pevača i kompozitorskog konkursa za novu solo pesmu, po usvojenom zaklјučku, jedini su način opstanka „Obzorja“ i obnavlјanja ranije stečenog ugleda manifestacije.

Takođe je pokrenuta inicijativa da se pristupi izradi monografije, koja bi zahvalјujući postojećoj, premda ne i za svaku godinu podjednako obimnoj dokumentaciji, sačuvala od zaborava sve ono vredno što se događalo na Danima Josifa Marinkovića.

Koncert „Obzorju“ na dar

U večernjem terminu održan je koncert „Obzorja“ koji se sastojao iz dva žanrovski različita segmenta.

U prvom, vokalnom, koji je osmislila profesorka Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Marina Trajković Bidžovski, mecosopran Tanja Obrenović je uz klavirsku saradnju Jelene Šilјeg priredila resital pesama Josifa Marinkovića (Pod prozorom, Uspavanka, Gde si dušo), Dimitrija O. Golemovića (Tri ciganske pesme: Lumaj, lumaj; Ale Vaso, čororeja; Tu ja katar), Mirolјuba Aranđelovića Rasinskog (Anđelijina pesma) i Konstantina Babića (Subote mog detinjstva, Volim tvoje ruke, Dišeš i igraš, Šašava pesma).

Drugi deo je ispunio nastup vokalno – instrumentalnog ansambla neobičnog naziva, Kamerna banda iz Kragujevca, u sastavu Marina Trajković Bidžovski (sopran), Aleksandar Ružičić (flauta), Ljilјana Ranković (violina) i Sanja Vukosavlјević Milenović (klavir).

U aranžmanima prilagođenim sastavu, bile su kompozicije Konstantina Babića (Tango-Boogie-Bell), Dimitrija O. Golemovića (Zavičajne pesme), Stevana Divjakovića (Kosovska elegija), Svetozara Kovačevića (Vokaliza) i zajedničko ostvarenje Miroslava Štatkića i Zorana Hristića (Oro). Želјa kragujevačke Kamerne bande, čiji su članovi nastavnici FILUM-a, bila je da se pokaže da je i u srpskim gradovima u prošlosti (XIX vek) kao i u mnogim gradovima u srednjoj Evropi bilo razvijeno skupno muziciranje, ali i da je vrsta kamernih formacija, kao i danas, zavisila od postojećih mogućnosti, odnosno spremnosti i želјe umetnika koji su u optimalnoj izvođačkoj kondiciji za zajedničkim muziciranjem.

Koncert Svetislava Nićetina

Osmišlјavanje programa drugog dana, koji je i zatvorio 21. „Obzorja“, povereno je Svetislavu Nićetinu, dugogodišnjem članu Organizacionog odbora, koji je koncipirao koncert pod nazivom Na pragu devete decenije. Repertoarski izbor po principu „od svega po malo, za svakog po nešto“, ponudio je pesme Josifa Marinkovića (Marina Krulј: Grm i Gde si dušo gde si rano, Sanja Milenković: Ja sam svoje minđuše prodala i Gradinom zlato hodilo i Ileš Bečei: Peharvina i Stojanke bela Vranjanke), grčke i ruske popularne melodije i teme iz filmske muzike Čarlija Čaplina, Nina Rote i Roberta Hernandeza (Svetislav – Tika Nićetin, harmonika i Tamburaški orkestar RTV), obradu čuvenog hora Jevreja iz Verdijevog Nabuka, valcer iz filma Obad Dmitrija Šostakoviča, najzad i niz vojvođanskih, kao i pesama autora ovog programa.

U izvođenju su učestvovali i Đerđ Kovač (balalajka i gitara), tenor Saša Petrović, prvak Novosadske opere i Milan Prunić, veliki bard srpske narodne pesme, a sve ih je dirigentskom rukom objedinjavao Zoran Mulić, koji je načinio i većinu aranžmana, ali i u orkestru svirao klavirsku deonicu.

Spojem različitih muzičkih žanrova i svojim prevashodno popularnim, pa i zabavnim karakterom, ovaj koncert bi se mogao shvatiti kao odavanje počasti ličnosti koja je tokom minulih godina dosta učinila na promociji Dana Josifa Marinkovića, ali i kao primer programskog iskoraka koji je moguć, a često i potreban svakom festivalu, naročito ako za njega postoji odgovarajuće opravdanje.

Izložba i promocija knjige

U okviru pratećih sadržaja izdvajamo izložbu slika dugogodišnjeg saradnika novobečejskog Doma kulture, akademskog slikara Šandora Šlajfa (1951) iz Bečeja, koje nijednog posmatrača u galeriji „Selo“ nisu ostavile ravnodušnim.

O bogatom muzičkom životu Vranjeva, rodnog mesta Josifa Marinkovića, govori i publikacija Srpsko crkveno pevačko društvo Vranjevo, autora Slobodana Blažina, profesora razredne nastave u OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju, koja je promovisana u sklopu festivala.

O knjizi su govorili, u ime izdavača Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke, potom recenzent dr Milovan Miškov, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru i dipl. teolog Strahinja Marko Galetin, a u muzičkom delu učestvovale Marina Blažin i Anđela Srećkov.

Nagrađena „Obzorja na Tisi“

Časopis „Muzika klasika“ iz Beograda, koji izlazi od 2010. godine, dodelio je 17 godišnjih nagrada, kao priznanja domaćim umetnicima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima koji su u 2012. ostavili najznačajniji trag i doprinos na muzičkoj sceni Srbije.

Za najbolјi muzički festival od regionalnog značaja, proglašena je muzička manifestacija „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića, koju s uspehom već dvadeset godina organizuje Dom kulture opštine Novi Bečej. Titulu kritičara godine ponela je Marija Adamov, muzikologu iz Novog Sada, koja više godina kao muzički kritičar prati zbivanja na „Obzorjima“ gde je, u nekoliko navrata, bila i član žirija „Obzorja“.

Povezani članci