20. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

20. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

24–25. maj 2012. godine

Za veliki jubilej, 20 – godišnjicu postojanja „Obzorja na Tisi“, organizatori su se, posle dva uzastopna otvorena takmičenja solo pevača, odlučili da manifestacija ima retrospektivan, ali i svečarski karakter. Dani Josifa Marinkovića organizovani su 24. i 25. maja, sa tri koncerta i dve izložbe.

Svečanost otvaranja izmeštena je u hol Doma kulture, gde je mr Miloje Nikolić, ugledni teoretičar i horski dirigent, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, održao prigodnu besedu posvećenu Josifu Marinkoviću, koju su muzički upotpunili novobečejski pevači, sopranistkinja Marina Krulј, laureat takmičenja pevača „Obzorja“ (2010) i tenor Ileš Bečei.

Oficijelni početak sadržao je i zvanično obraćanje sekretara za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Milorada Đurića, da bi potom retrospektivnu izložbu dokumenata i fotografija prethodnih devetnaest Dana Josifa Marinkovića, otvorila Marija Adamov, muzikolog iz Novog Sada.

Koncertno veče Dunje Simić

Koncertni deo 20. „Obzorja na Tisi“, prve večeri, sadržao je resital sopranistkinje Dunje Simić, gošće novobečejskog festivala u nekoliko navrata, koja se nakon desetogodišnje inostrane operske karijere vratila u rodnu Banju Luku, gde je od 2011. na Akademiji umjetnosti angažovana kao profesor. Susret s publikom u Domu kulture protekao je u znaku antologijskog izbora solo pesama srpskih kompozitora od Jenka do Golemovića, te po jednog ostvarenja Čajkovskog i Rahmanjinova i ponovo nas uverio da umetnica ima jedan od najlepših sopranskih glasova.

Mladi bariton Aleksa Vasić, kao gost programa, predstavio se vokalno i izvođački sigurnim tumačenjem pesama Golemovića, Babića i Čajkovskog, primerenim njegovom prijatnom tembru i tehničkim sposobnostima, dok je pijanista Dario Humenjuk ostvario pouzdanu klavirsku saradnju i komunikaciju s pevačima.

Nova srpska pravoslavna muzika

Poslednji festivalski dan bio je rezervisan za dva koncerta. Najpre je u novobečejskom pravoslavnom hramu Sv. Nikole, Akademski kamerni hor „Liceum“ iz Kragujevca, pod rukovodstvom dirigenta Miloja Nikolića, predstavio svoj slavlјenički program (pripremlјen povodom 20 – godišnjice delovanja ansambla), sa repertoarom nove srpske duhovne muzike nastale iz pera savremenih kompozitora. Svako od odabranih dela Aleksandra Vujića, Milorada Marinkovića, Svetislava Božića, Dejana Despića, Dimitrija O. Golemovića, Zorana Simjanovića, Miodraga Govedarice, Aleksandra Simića i Rajka Maksimovića, na svoj način oslonjeno na tradiciju, odnosno liturgijske tekstove i obeleženo ličnom autorskom poetikom, hor „Liceum“ je doneo autentično, produhovlјeno, sa svešću o celovitosti oblika i intonativno besprekorno.

Veče laureata i prijatelјa „Obzorja“

U završnom festivalskom programu, u Domu kulture, pod nazivom Srpska solo pesma – Koncert laureata i prijatelјa „Obzorja na Tisi“, nastupili su Tanja Obrenović, mecosopran, Sofija Pižurica, sopran, Pavle Žarkov, bariton, Dragana Radaković, sopran i Ljubomir Popović, tenor. Pratili su ih Kralјevski gudači sv. Đorđa, koje je predvodio koncertmajstor Vladimir Koh, pijanista Milivoje Velјić i Akademski kamerni hor „Liceum“ iz Kragujevca.

Kamerni orkestar Kralјevski gudači sv. Đorđa je pod dirigentskim vođstvom Vesne Šouc – Tričković, na nov način osvetlio izbor ostvarenja Vere Milanković, Konstantina Babića, Miloša Zatkalika, Dejana Despića, Dimitrija O. Golemovića i Mirolјuba Aranđelovića Rasinskog, napisanih za dosadašnje kompozitorske konkurse za solo pesmu, uz dve Bajićeve Veruj da te lјubim i Sve dok je tvog blagog oka i Marinkovićevu Oj, meseče. Zahvalјujući uspešno realizovanim instrumentacijama originalnih pijanističkih partova dobili smo i drugačije viđenje odabranih dela, izvorno namenjenih glasu i klaviru.

Poverenje da obogati i likovno ukrasi, dve decenije dugu manifestaciju, ukazano je novobečejskom umetniku Tiboru Nađu (1952), koji se ovom prilikom, u galeriji „Selo“, predstavio serijom slika „Venci“... u kojem glavnu ulogu ima jedinstveni element – ivanjski cvetni venac, koji možemo da posmatramo i kao svojevrsno ikonopisanje, pa čak i svakodnevnom iskrenom i dubokom molitvom samog autora – istakao je likovni kritičar Luka Salapura, otvarajući izložbu.

Povezani članci