19. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

19. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

26–27. maj 2011.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Vredni pregaoci Doma kulture opštine Novi Bečej i pored, ne mnogo povolјnih društveno-ekonomskih uslova, smogli su snage da s neposustajućom energijom, 26. i 27. maja, pripreme 19. „Obzorja na Tisi“. Ne uvažavajući ranije utvrđenu dinamiku bijenalnog smenjivanja takmičenja pevača i kompozitorskog konkursa za solo pesmu, organizatori su odlučili da ponovo, kao i prethodne godine, održe nadmetanje solo pevača.

Zadatak da otvori Dane Josifa Marinkovića dobio je Gradski hor Doma kulture (dirigent Sofija Jegdić Gurjanov) koji je na programu imao rusku narodnu pesmu Rjabinuška i Ponamarenkovu Ivušku, da bi svoj kratki program završio kompozicijom Ova kuća bogata Dimitrija O. Golemovića.

Besedu posvećenu Josifu Marinkoviću kazivala je muzikolog mr Aleksandra Paladin, koja je na esejistički način inicirala nekoliko značajnihtema iz arsenala aktuelne kulturne politike (koja tako olako, često pogrešno i nekritički ističe ili zaboravlјa i obezvređuje svoje veličine) sociološke i opšte društvene problematike, a u godini kompozitorovog jubileja (160 godina od rođenja i 80 godina od smrti) postavila i pitanje odnosa prema sopstvenoj umetničkoj tradiciji.

Program je nastavlјen nastupom solo pevača iz novobečejske opštine koji su izvođenjem pesama Josifa Marinkovića napravili mali omaž kompozitoru. Bili su to Predrag Kačavenda (Pod prozorom), Sanja Milenković (Gde si dušo), Marina Krulј (Grm) i Ileš Bečei (Stojanke).

Gudači na otvaranju

Prvo festivalsko veče zatvoreno je nastupom Kralјevskih gudača sv. Đorđa pod vođstvom koncertmajstora Vladimira Koha. Repertoar primeren sastavu ansambla sadržao je kompozicije Antonija Vivaldija (Koncert br. 10 iz zbirke L’ estro armonico), Končerto groso br. 3 Domenika Skarlatija, Tužni valcer Jana Sibelijusa i Verdijev Presstisimo, a kuriozitet večeri predstavlјao je nastup violinistkinje Radmile Vardalić u ulozi pevačice. Svestrana, „dvostruko“ obrazovana umetnica je izvela solo pesme Peščani sat Svetozara Saše Kovačevića i Nit ja spavam Dimitrija O. Golemovića obrađenih za sopran i gudače, pa je to bila prilika i da se čuje kako ova ostvarenja, nastala po pozivnom konkursu „Obzorja“ zvuče u novom vokalno-instrumentalnom ruhu. U interpretaciji još jedne orkestarske tačke, popularnih Rumunskih igara Bele Bartoka, zapažen je bio solistički „istup“ violončeliste Dušana Stojanovića.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Drugi dan manifestacije protekao je u nadmetanju 20 solo pevača, u starosnom rasponu od 16 do 23 godine, po uzrastu podelјenih u četiri kategorije.

O kvalitetu i osobenosti učesnika svih kategorija svedoče i ocene žirija u sastavu: Vesna Opsenica, Marina Trajković Bidžovski, Dimitrije Golemović i Marija Adamov (član žirija u trećoj kategoriji), koji ni jednog takmičara nije ostavio bez plakete, odnosno nagrade.

Predkategorija

U najmlađoj takmičarskoj grupaciji zlatnu plaketu je osvojio muzikalni Zrenjaninac Miloš Gavrilov, osećajnog i dobro pokretlјivog lirskog baritona, a tri srebrne, Natalija Biševac iz Lazarevca, čistog, dobro vođenog soprana, Zrenjaninka Sara Reštaš, prijatnog glasa lepe boje i „autentična“ Aleksandra Uskoković iz Beograda, koja zna da „osvoji“ publiku.

Zlatna plaketa

Miloš Gavrilov (1994), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Srebrna plaketa

Natalija Biševac (1994), MŠ „Marko Tajčević“ Lazarevac

Sara Reštaš (1995), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Aleksandra Uskoković (1994), MŠ „Mokranjac“ Beograd

Prva kategorija

U najbrojnijoj prvoj kategoriji (osmoro kandidata), dodelјene su tri zlatne plakete. Prvu je za svoje zrelo i ujednačeno pevanje zaslužila Teodora Dimitrijević iz MŠ „Mokranjac“, prelepog i zaoblјenog mladodramskog soprana, drugu Ana Marčetić iz iste beogradske škole, vrlo dobro pozicioniranog glasa, jasnih visina i tečnog fraziranja, a treća učeniku Senke Nedelјković, moćnom dvadesetogodišnjem basu Strahinji Đokiću iz Novog Sada, izvanredno vođene i skoncentrisane fraze, širokog daha i dobrog izgovora.

Srebrne plakete osvojili su Ognjen Milivojša, nešto „lakšeg“ i mekšeg i toplijeg basa, koji je zavredneo i nagradu za najbolјe izvođenje pesme Josifa Marinkovića (Oj šarkijo), bariton Ivan Popović, prijatnog tembra, „uredne“ i vrlo muzikalne i angažovano doživlјene interpretacije i Tanja Đurđević iz Zrenjanina, kao „koprenom“ pokrivenog soprana koja je senzibilno izvela Marinkovićevu pesmu Gradinom zlato hodilo.

Zlatna plaketa

Teodora Dimitrijević (1993), MŠ „Mokranjac“ Beograd

Ana Marčetić (1992), MŠ „Mokranjac“ Beograd

Strahinja Đokić (1991), MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad

Srebrna plaketa

Ognjen Milivojša (1991), MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad

Ivan Popović (1990), MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad

Tanja Đurđević (1993), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Bronzana plaketa

Predrag Kačavenda (1991), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Tanja Knežević (1993), MŠ „Stanković“ Beograd

Nagrada „Josif Marinković“

Ognjen Milivojša, za najbolјe izvođenje pesme

Josifa Marinkovića Oj šarkijo

Lauret Vesna Marković

Najveći uspeh i zvanje laureata, zaslužila je Vesna Marković (1992), učenica Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, u klasi Ane Aleksić Šajrer, koja je osvojila maksimalnih 100 poena. Vesna Marković je u svom, do svih detalјa ujednačenom i doživlјenom nastupu, potvrdila da je sopran primerenog pevačkog stava i odlično prikazanih svih vokalnih komponenti.

Prošlogodišnji dobitnik srebrne plakete, novobečejski tenor Ileš Bečei, lјubimac publike svog grada, ponovo je dobio isto odličje, pokazavši i znatan napredak u studiranju i „omekšavanje“ svog lirskog glasa. Istu nagradu osvojila je i Novosađanka Olivera Bolta, učenica Senke Nedelјković, „cvrkutavi“ sopran sigurnih visina i dobre impostacije.

Zlatna plaketa

Vesna Marković (1992), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin (Laureat takmičenja)

Srebrna plaketa

Ileš Bečei (1988), Muzička akademija Istočno Sarajevo

Olivera Bolta (1990), MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad

Bronzana plaketa

Marko Živković (1988), MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun

Ivan Propadović (1988), MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun

Sanja Milenković (1991), MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Treća kategorija

U najstarijoj, trećoj kategoriji, nastupile su dve kandidatkinje, Ana Đoković i Sanja Tomišić, obe studentkinje Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, u klasi Marine Trajković Bidžovski. Demonstrirajući dobru školu i lepo sastavlјen, te stilski primereno i skladno izveden program, obe su zasluženo osvojile srebrne plakete u kojem se kod Đokovićeve izdvojilo profesionalno doneta arija Rusalke iz istoimene Dvoržakove opere, a kod Tomaševićeve veoma izražajno i dinamično iznijansirano „osvetlјena“, obavezna arija starog majstora (Hendl).

Srebrna plaketa

Ana Đoković (1989), FILUM Kragujevac

Sanja Tomišić (1989), FILUM Kragujevac

Veliki doprinos zapaženim interpretativnim ostvarenjima dali su i klavirski saradnici: Tina Nikolovski, Ljubica Blagojević, Dušan Toroman, Dunja Crnjanski, Strahinja Đokić (prvonagrađeni bas iz prve kategorije, inače i student klavira), Marija Timotijević, Andrijana Radivojević i Jelena Cvetković.

Uspehu ovog takmičenja, svakako su doprineli nastavnici muzike Ana Aleksić Šajrer i Svetlana Birka (MŠ „Josif Marinković“ Zrenjanin), Senka Nedelјković (MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad), Nenad Nenić (MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun), Valentina Taškova i Svetozar Vujić (MŠ „Mokranjac“ Beograd), Sonja Ajder (MŠ „Marko Tajčević“ Lazarevac), Ljilјana Antonijević (MŠ „Stanković“ Beograd), kao i profesorke Milica Stojadinović (Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu) i Marina Trajković Bidžovski (Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu).

Povezani članci