18. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

18. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

27–28. maj 2010.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Posle dve godine male stagnacije, za vreme kada su se Dani Josifa Marinkovića odvijali kao sužena priredba revijalnog karaktera, ova jedinstvena manifestacija vokalne muzike u Srbiji, dostojno je, na radost mnogih, obnovlјena, istovremeno slaveći i punoletstvo, 27. i 28. maja, kao Otvoreno takmičenje solo pevača.

Priliku da otvore „Obzorja“ dobilo je petoro učenika solo pevanja iz novobečejske opštine Marina Krulј, Ileš Bečei, Sanja Milenković, Predrag Kačavenda i Elvira Mihalјfi, koji su otpevali po jednu romantičarsku pesmuJosifa Marinkovića. Na ovaj način kompozitoru je učinjen odgovarajući omaž u skladu sa istorijskom ulogom rodonačelnika srpske solo pesme.

Prvo veče festivala sadržalo je nastup hora OŠ „Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa, prvaka republičkog takmičenja horova u Zrenjaninu, a potom program učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, u kojem su predstavlјeni najbolјi, pobednici republičkog i međunarodnih takmičenja.

Svoje učešće na ovom, podužem javnom času, opravdala je spretna harfistkinja Lila Kovač, zanimlјivi pijanista Anđelo Janjić, muzikalni klarinetista Nikola Jančić i temperamentni violinista Roberto Rac i kao slika zajedničkog rada gudački orkestar škole, pod vođstvom Gabrijela Vujadinova, sa solistkinjom na klaviru, Sanjom Mišković.

Takmičenje solo pevača

Ponovno oživlјeno takmičenje solo pevača okupilo je one najmlađe (njih dvadesetoro) rođenih u rasponu od 1993. do 1987. godine, podelјenih u tri kategorije. Nastup mladih pevača pratio je žiri u sastavu Vesna Opsenica, predsednik, Marina Trajković Bidžovski, Dimitrije O. Golemović i Ana Aleksić Šajrer u ulozi sekretara.

Predkategorija

Nadmetanje kandidata u predkategoriji, s obzirom na to da se radi o početnim godinama učenja pevanja, bilo je prijatno iznenađenje za posetioce, postignutim kvalitetom interpretacija. Zlatne plakete osvojili su Tanja Đurđević, lepo zatamnjenog soprana i izražajne interpretacije i Mariji Gligorević, korektna, ali još nedovolјno ekspresivna.

Srebrne plakete, u istom uzrastu, dobili su muzikalna Ana Dutina, koja je zrelo izvela i fino akcentovala Marinkovićevu Kakve cura oči ima, zatim njena vršnjakinja Andrijana Brajović, školski „uredno“, ali još nedovolјno „otvorena“, kao i Predrag Kačavenda, osećajni tenor prijatne boje.

Zlatna plaketa

Tanja Đurđević (1994), 95 bodova, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin Marija Gligorević (1995), 92 boda, MŠ „Stanković“ Beograd Srebrna plaketa Andrijana Brajović (1993), 88 bodova, MŠ „Stanković“ Beograd Ana Dutina (1993), 85 bodova, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin Predrag Kačavenda (1991), 83 boda, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin Bronzana plaketa Marija Jelić (1993), 78 bodova, MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun

Prva ketegorija

Prva kategorija, s devet učesnika, zavrednela je tri zlatne plakete i Nagradu „Josif Marinković“. Najviše, 96 poena, dobio je učenik MŠ „Kosta Manojlović“ iz Zemuna, profesora Nenada Nenića, bariton Stefan Hadžić ujedno i nosilac Nagrade „Josif Marinković“, za interpretaciju pesme Pod prozorom, toplog i zaoblјenog tembra, premda još nedovolјno eksponiranog „unutra“ uvučenog glasa.

Po broju poena (95) prate ga Andreja Savić (mecosopran) veoma kvalitetnog, baršunastog vokala i dobre dikcije i posebno zapaženog tumačenja Konjovićeve pesme Jezero i Evgenija Jeremić iz Kragujevca, vrlo izuzetnog po dramskim valerima, sočnog i zaoblјenog soprana.

Srebrne plakete, u ovoj kategoriji, pripale su Zrenjaninki Vesni Marković koja je osvojila publiku šarmantnom interpretacijom duhovite pesme Erika Satija Le diva de l empire, kao i senzibilnim pevanjem Marinkovićeve Gradinom zlato hodilo i Aleksandri Stanković iz Subotice, koja je sa svojim izvanrednim klavirskim saradnikom Filipom Milisavlјevićem, kreirala i najprofesionalniji i stilski najostvareniji nastup u celini, pleneći i vođenjem fraze i muzikalnošću.

Zlatna plaketa

Stefan Hadžić (1989), 96 bodova, MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun Evgenija Jeremić (1991), 95 bodova, MŠ „Dr Miloje Milojević“ Kragujevac Andreja Savić (1992), 95 bodova, MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun Srebrna plaketa Vesna Marković (1992), 88 bodova, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin Aleksandra Stanković (1992), 85 bodova, Muzička škola Subotica Bronzana plaketa

Majda Mićević (1991), 78 bodova, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Vlastimir Savić (1989), 78 bodova, MŠ „Petar Konjović“ Bečej

Sanja Milenković (1991), 73 boda, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Elvira Mihalјfi (1991), 71 bod, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Nagrada „Josif Marinković“

Stefan Hadžić, za interpretaciju pesme Josifa Marinkovića Pod prozorom

Laureat Marina Krulј

Učesnici najstarije, druge kategorije, imali su program od četiri tačke (arija starog majstora, Marinkovićevo ostvarenje, pesma po slobodnom izboru i operska arija). Najzahtevniji repertoar, kao i učešće kandidata iz Novog Bečeja, učinili su da u ovoj kategoriji prepoznamo i lјubimce publike, a to su Ileš Bečei, jedini student i njegova sugrađanka Marina Krulј, maturantkinja zrenjaninske MŠ „Josif Marinković“ u klasi Ane Aleksić Šajrer. Zlatnu plaketu osvojila je Marina Krulј, laureatkinja celog takmičenja, a ta se titula dobija osvajanjem najviše ocene, svoje odličje najviše je zaslužila besprekornom interpretacijom arije Despine iz Mocartove opere Tako čine sve, ali i ukupnim držanjem i finoćom.

U ovoj kategoriji dodelјene su tri Srebrne plakete. Novobečejac Ileš Bečei je ostavio ujednačen utisak kompletnim nastupom (počev od staloženog, mirno fraziranog i muzikalnog vođenja fraze kod Bonončinija, do osećajnih, u jednom dahu ispevanim melizama Marinkovićeve Iz grad u grad). Isto odličje pripalo je Kseniji Mihalјević, fino obojenog mecosoprana i Andrijani Kuvelјić, odlučnog i samouverenog držanja.

Zlatna plaketa

Marina Krulј (1990), 97 bodova, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin (Laureat takmičenja)

Srebrna plaketa

Ileš Bečei (1988), 85 bodova, Muzička akademija Istočno Sarajevo

Andrijana Kuvelјić (1989), 85 bodova, MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun

Ksenija Mihalјević (1990), 82 boda, MŠ „J. Marinković“ Zrenjanin

Bronzana plaketa

Jana Momirović (1989), 75 bodova, MŠ „Kosta Manojlović“ Zemun

„Ravnica“ Gige Đuragića

Posle zapažene izložbe slika i tapiserija, koja je kao prateći program viđena na 3. „Obzorjima“ 1995. godine, slikar Giga Đuragić – Dile iz Kovilјa, ovog puta se predstavio sa dvadeset pejsaža, pod nazivom „Ravnica“ iz ciklusa „Vojvodina kakvu sam oduvek voleo“. Izložbu je otvorio književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, a stihove o ravnici kazivala dramska umetnica Andrijana Videnović.

Povezani članci