17. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

17. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

28. maj 2009. godine

Da će posle odlaska sa životne scene Zagorke Jegdić, rodonačelnice „Obzorja“, biti potrebno vreme da se nastavi ono što je građeno i stečeno u prethodnih 15 godina, potvrdilo se i ove godine. Suočeni sa nadolazećom ekonomskom krizom i nedostatkom sredstava, organizatori su odlučili da se manifestacija održi u jednom danu, 28. maja 2009. godine.

Koncert duhovne muzike

Čast da prvi nastupi na jednodnevnoj manifestaciji, pripala je Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu, osnovanom 1838. godine, koje slovi za jedno od najstarijih horova na ovim prostorima.

Koncert pravoslavne duhovne muzike u novobečejskom pravoslavnom hramu Sv. Nikole pod vođstvom Vesne Carine, započeo je molitvom Oče naš Josifa Marinkovića, a potom su usledile numere Kornelija Stankovića, Mite Topalovića, Stevana Mokranjca, Marka Tajčevića, Vojislava Ilića, Vlastimira Peričića, Stevana Hristića, Dušana Trbojevića, Tihomira Popovića i Dragane Veličković. Izvedena su i tri namenski komponovana dela: Oče naš Dušana Maksimovića, koje je autor 2007. posvetio akademiku Dimitriju Stefanoviću, nekadašnjem dirigentu ovog hora, zatim dva ostvarenja pisana za 170-godišnjicu Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, Tebe Boga hvalim Rajka Maksimovića i S nami Bog Dimitrija O. Golemovića, sa solistom, baritonom Predragom Milanovićem, ovo delo autor je posvetio i Vesni Carini.

Veče solo pesme i operskih arija

Program je nastavlјen u Domu kulture, gde je pozdravnu reč održao predsednik opštine Milivoj Vrebalov, a u prigodnoj besedi o Josifu Marinkoviću, profesorka dr Ivana Perković, ukazala na mali broj partitura ovog kompozitora na internetu, posebno solo pesama, istakavši da, ukoliko nema uslova za štampanje njegovih sabranih dela, treba iznaći mogućnost da se ona najznačajnija postave na internet i tako postanu dostupna najširem krugu lјubitelјa muzike.

Završno Veče solo pesme i operskih arija, održano je pred iznenađujuće malim brojem posetilaca, mada su nastupili eminentni vokalni umetnici Sofija Pižurica, Predrag Milanović, Iva Profaca i Nenad Savić, uz klavirsku podršku Ljubice Grujić.

U prvom delu izvedene su solo pesme Josifa Marinkovića (Kakve cura oči ima), Isidora Bajića, Stanislava Biničkog, Petra Krstića, Miloja Milojevića i Petra Konjovića. Organizator se pobrinuo da se na programu nađu i ostvarenja stalnih učesnika pozivnog kompozitorskog konkursa „Obzorja“ Konstantina Babića (Dišeš i igraš i U mom kraju), Dejana Despića (Reformator), Mirolјuba Aranđelovića Rasinskog (Ej, pusto more), Miloša Zatkalika (Carmen vatis) i Dimitrija O. Golemovića (Hleb i Nit‘ ja spavam). Koncert je završen arijom Belkorea iz opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija i arijom Šarlote iz Vertera Žila Masnea.

Slike i ikone Đorđa Bujnovića

U okviru pratećeg programa u galeriji „Selo“ posetioci su mogli da vide izložbu slika i ikona novosadskog umetnika Đorđa Bujnovića (1957), člana Srpskog akademskog društva Vizantija, koji je učesnik mnogobrojnih likovnih kolonija u zemlјi i inostranstvu i festivala Mostra Mercato – Bienno u Italiji.

Povezani članci