14. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

14. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

24–26. maj 2006.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Omaž Josifu Marinkoviću, ove godine je bio u znaku obeležavanja 155-godišnjice rođenja i 75-godišnjice od kompozitorove smrti, a 14. „Obzorja na Tisi“, od 24. do 26. maja, u šestom nadmetanju mladih solo pevača.

Melodije jedinstvenog duhovnog bića

Na početku, goste je pozdravio predsednik SO Novi Bečej Dobrivoj Raškov, a oficijelno manifestaciju otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, Dušan Vujičić poželevši mladim takmičarima uspeh u predstavlјanju svojih talenata. Istakao je da bavlјenje solo pesmom iziskuje život pun odricanja i posvećenja, što se nekad može porediti i sa askezom, kao i da je teško od prirodnog dara odnegovati solo pevača.

Uveren da su poruke u melodijskim zapisima Josifa Marinkovića i danas veoma aktuelne, čak ubedlјivije no prethodnih decenija, besednik na otvaranju, profesor novosadske Akademije umetnosti, Boris Černogubov je istakao: Utemelјene na rodnoj melodiji, koja čuva ne samo umetničko biće našeg naroda nego otkriva i njegovu istorijsku sudbinu, Marinkovićeve kompozicije, posebno Kola, s kojima su u nerušivom dosluhu Mokranjčeve Rukoveti, opominju i savremene naraštaje. Još u drugoj polovini XIX veka njima nas je ugledni Vranjevčanin predstavio kulturnoj Evropi, kao narod nimalo lake prošlosti, s autentičnim umetničkim korenima i s visokom etičkom svešću. Nјegova muzika je, pre svega tim elementima, dograđivala duhovnu suštinu srpskog naroda i krčila put njegovom uvažavanju u porodici evropskih nacionalnih zajednica. Ona potvrđuje naše stvaralačke mogućnosti i odistinske umetničke vrednosti. Kao dokaz postojanja osnovne zajedničke melodijske linije, u vekovnim napevima na prostorima naše zemlјe, ona nesumnjivo svedoči o jedinstvenom duhovnom biću našeg naroda.

Koncertno veče solo pesama

Čuvajući od zaborava trajne vrednosti Marinkovićevog dela, organizatori „Obzorja“ su odlučili da na otvaranju manifestacije nastupe mladi solisti, polaznici Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, sa solo pesmama odabranim iz dosadašnjih pet pozivnih kompozitorskih konkursa, izvodeći većinu od njih u verziji s gudačima, čiji part su oživeli Kralјevski gudači sv. Đorđa.

Nastupili su: sopran Bilјana Soldo (J. Marinković Molitva, Vera Milanković Sreća, Mirolјub Aranđelović Rasinski Ej, pusto more), sopran Bilјana Menda (Miloš Zatkalik Reči u kamenu, Minta Aleksinački Zaroblјena tamničarka), sopran Ana Cvetković (Svetozar Saša Kovačević Peščani sat, Dušan Kostić Hleb gospodnji), sopran Jelena Rakić (Aleksandar Simić Dve Lorkine pesme), mecosopran Milica Gajić (Mirjana Živković Bez krila), mecosopran Dragana Stanković (Stanko Šepić Seta, Zoran Hristić Krvava svadba u Brzavi), bas-bariton Nebojša Babić (Dimitrije O. Golemović Jesenji rastanak), mecosopran Sanja Radišić (Konstantin Babić Subote mog detinjstva) i kao gost, solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, bariton Predrag Milanović (Dejan Despić Reformator). Umetnici su nastupili uz klavirsku saradnju Aleksandra Kolarevića i Ivana Jovanovića, u scenskoj postavci Radoslava Zlatana Dorića i realizaciji umetničkog direktora Aleksandra Kolarevića.

Takmičenje solo pevača

Drugi dan manifestacije bio je u znaku otvorenog takmičenja solo pevača.

U prvoj fazi nadmetanja, takmičari su, kao obavezan program, imali solo pesmu starih majstora, pesmu iz epohe romantizma i jednu autora XX veka. Od 19 prijavlјenih odazvalo se 12 takmičara, koji su nastupili po sledećem redosledu:

 1. Eva Kovač (Čoka, 1984), sopran
 2. Sanja Radišić (Beograd, 1980), mecosopran, FMU Beograd, klasa Nikole Kitanovskog
 3. Adela Rastoder Filipović (Beograd, 1980), mecosopran, Akademija lepih umetnosti Beograd, klasa Olivere Grujić Slavić
 4. Bilјana Soldo (Beograd, 1981), sopran, Akademija lepih umetnosti Beograd, klasa Ljubice Živković
 5. Srđan Tadić (Smederevo, 1984), bariton, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad, klasa Senke Nedelјković
 6. Igor Arizanović (Jagodina, 1982), tenor, MŠ „Davorin Jenko“ Beograd, klasa Ljubice Živković
 7. Tijana Žunić (Užice, 1981), sopran, Akademija lepih umetnosti Beograd, klasa Olivere Grujić Slavić
 8. Mirjana Pantelić (Šabac, 1982) sopran, FMU Beograd, klasa Gordane Jevtović Minov
 9. Ines Popović (Banja Luka, 1985), sopran, Akadenija lepih umetnosti Beograd, klasa Ljubice Živković
 10. Jelena Radovanović (Beograd, 1977), sopran, Akadenija lepih umetnosti Beograd, klasa Olivere Grujić Slavić
 11. Svetozar Vujić (Beograd, 1977), bas, FMU Beograd, klasa Gordane Jevtović Minov
 12. Aleksa Marković (Beograd, 1975), tenor

Posle prve etape, odlukom žirija, u završnu finalnu etapu plasiralo se šest takmičara: mecosopran Sanja Radišić, tri soprana Mirjana Pantelić, Ines Popović i Jelena Radovanović, tenor Igor Arizanović i bas Svetozar Vujić.

Nagrađeni svi finalisti

Poslednjeg dana trodnevne manifestacije održano je finalno takmičenje, proglašenje pobednika i dodela nagrada.

U ovoj završnoj etapi nastavila se praksa, shodno propozicijama sličnih međunarodnih takmičenja, da svi učesnici obavezno izvedu jednu solo pesmu komponovanu za „Obzorja“, jednu pesmu Josifa Marinkovića i opersku ariju po slobodnom izboru.

Topli aplauzi publike na proglašenju pobednika, potvrdili su slaganje sa ocenom žirija (primadona Radmila Bakočević, predsednik, primadona Vera Kovač Vitkai, muzikolog Marija Adamov, profesor Milorad Kenjalović, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Georgi Minov, docent MA Istočno Sarajevo) da svih šest finalista budu nagrađeni.

Prva nagradu osvojila je Sanja Radišić, mecosopran lepog i bogatog glasa, solidne dikcije, dobrog vođenja fraze i ujednačenih interpretacija u obe etape.

Drugu nagradu dele sopran Ines Popović, koja se istakla muzikalnošću, i u odnosu na godine, ostavila vrlo prijatan utisak i Jelena Radovanović, snažni dramski sopran zrele punoće i čistote, koja se uspešno stilski transformisala i u interpretaciji Marinkovićeve Molitve, osvojivši Nagradu „Josif Marinković“.

Treća nagrada pripala je lirskom sopranu Mirjani Pantelić, korektnoj u svim elementima izvođenja.

Jedina dva muška glasa u finalu osvojila su drugu, odnosno treću nagradu.

Drugonagrađeni Svetozar Vujić, bas prijatne boje i sonornosti, najlepše se iskazao u pesmi Snove snivam Mirolјuba Aranđelovića Rasinskog, dok se mladi Igor Arizanović, lirski tenor svetlog tembra i muzikalnosti, dobre dikcije i kvalitetnog visokog registra, plasirao se na treće mesto. Puni doprinos njihovom predstavlјanju dali su klavirski saradnici Tea Dervišbegović, Vladimir Gligorić i Ivan Jovanović.

NAGRADE

Ženski glasovi

 1. nagrada: Sanja Radišić
 2. nagrada: Jelena Radovanović Ines Popović
 3. nagrada: Mirjana Pantelić

Muški glasovi

 1. nagrada nije dodelјena
 2. nagrada: Svetozar Vujić
 3. nagrada: Igor Arizanović

Nagrada „Josif Marinković“

Jelena Radovanović, interpretacija pesme J. Marinkovića Molitva

Nagrada Akademije umjetnosti (Banja Luka) Sanja Radišić, interpretacija pesme Seta Stanka Šepića

Posebna nagrada

Nastavlјena je saradnja „Obzorja“ s Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, uspostavlјena 2002. godine. Ova institucija je ustanovila Posebnu nagradu za interpretaciju solo pesme. Prema oceni žirija, ovo priznanje koje je dodelјeno prvi put, dobila je Sanja Radišić za doživlјeno tumačenje solo pesme Seta Stanka Šepića, pobedničke na pozivnom kompozitorskom konkursu „Obzorja“ 2003. Nagradu (Monografija Akademije umjetnosti, Monografija Vlade Miloševića i novčani iznos od 5.000 dinara) Radišićevoj je uručio Milorad Kenjalović, dekan i profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Izložba Ratka Šoća

Zadržana je lepa praksa da se u okviru pratećeg programa „Obzorja“ organizuje likovna izložba. Ovog puta svoje radove izložio je akademski slikar Ratko Šoć (1938) iz Vrbasa, koji je po mišlјenju Zdravka Vučinića „uspeo da ovlada rukopisom vlastitog obeležja, da izgradi svoju poetiku slike, koja podrazumeva stilsku prepoznatlјivost, što ga čini zapaženom pojavom u novijem slikarstvu kod nas“.

Povezani članci