12. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

12. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

19–21. maj 2004.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Bijenalno smenjivanje takmičenja solo pevača i pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu uhvatilo je ritam, pa su 12. „Obzorja na Tisi“ bila u znaku petog otvorenog pevačkog takmičenja.

Svečanost otvaranja manifestacije održana je 19. maja u Osnovnoj školi koja nosi kompozitorovo ime, a i nalazi se u istoimenoj ulici. Učestvovao je hor novobečejskih mališana, pod vođstvom Sofije Jegdić Gurjanov, koji je izvodio pesme Josifa Marinkovića komponovane za najmlađe.

Program je upotpunjen podacima iz kompozitorove biografije, koje je iz svog maturskog rada o životu i delu Josifa Marinkovića, pročitala Tomislava Arsenov, maturantkinja Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, da bi ga potom darovala Spomen zbirci kompozitora.

Omaž unuku Josifa Marinkovića

Umesto da kao i svake godine na „Obzorjima“, Novobečejci ugoste unuka Josifa Marinkovića, dr Ivana Valčića i njegovu suprugu Ružicu, na dan otvaranja manifestacije stigla je vest da je dr Valčić preminuo u Beogradu. Bio je to razlog da se umesto besede, oživi sećanje na kompozitorovog potomka. Nekrolog je održao Branislav Kiselički, osnivač Marinkovićeve Spomen-zbirke, koji je istakao da je 1971. godine, dragocenu dokumentaciju, fotografije, originalni notni materijal i bistu Josifa Marinkovića (koju je znameniti vajar Simeon Roksandić izradio 1911), Novom Bečeju poklonila upravo porodica kompozitorove ćerke Jelene Marinković Valčić. Tako je trajno sačuvana dragocena građa koja evocira uspomene na život i plodonosno delo znamenitog kompozitora, kojim se Novobečejci itekako ponose.

Takmičenje solo pevača

Drugi dan manifestacije bio je rezervisan za prvu etapu takmičenja solo pevača. Okupilo se dvanaest kandidata, osam u ženskoj i četiri u muškoj kategoriji, od kojih su neki bili uspešni učesnici i Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu 2003. U prvom nastupu pevali su po azbučnom redu:

 1. Dragolјub Bajić (Beograd, 1986), bas, FMU Beograd, klasa Nikole Mijailovića
 2. Verica Vranić (Gradiška BiH, 1982), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 3. Izabela Gužvanj (Apatin, 1981), sopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 4. Bilјana Košničar (Kotor, 1980), sopran
 5. Stevica Krajinović (Bijelјina BiH, 1981), bariton, FMU Beograd, klasa Katice Nikolić
 6. Ivana Milašinović (Kosovska Mitrovica, 1981), mecosopran, FMU Beograd, klasa Biserke Cvejić
 7. Dragana Petković (Smederevo, 1977), sopran, FMU Beograd, klasa Katice Nikolić
 8. Aleksandra Petrović (Niš, 1984), sopran Akademija umetnosti N. Sad, klasa Milice Stojadinović
 9. Sanja Radišić (Beograd, 1980), mecosopran, FMU Beograd, klasa Nikole Kitanovskog
 10. Branislav Stankov (Zrenjanin, 1981), bariton, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Milice Stojadinović
 11. Milena Stričević (Novi Sad, 1979), sopran, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Vera Kovač Vitkai
 12. Goran Strgar (Novi Sad, 1979), tenor, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Vere Kovač Vitkai

Svi pevači prišli su izvođenju s velikim entuzijazmom, u većini okrenuti prvenstveno muziciranju i onom suštinskom izražavanju muzike. U ovom trenutku umetničkog razvoja najbolјe se pokazalo osmoro pevača, koji su prešli u finalnu etapu, dok je za Vericu Vranić, Draganu Petković, Branislava Stankova i Gorana Strgara nadmetanje, odlukom žirija, bilo završeno.

Osam finalista

U finale petog otvorenog takmičenja solo pevača plasiralo se šest ženskih glasova, dva mecosoprana (Ivana Milašinović i Sanja Radišić) i četiri soprana (Izabela Gužvanj, Bilјana Košničar, Aleksandra Petrović i Milena Stričević) i samo dva muška, bas Dragolјub Bajić i bariton Stevica Krajinović.

Takmičari su kao i u prvoj fazi imali klavirsku podršku Tamare Jovićević, Božidara Crnjanskog, Ivana Jovanovića i Jelene Đajić Žiri u sastavu Biserka Cvejić (predsednik), Eugen Gvozdanović, Stanko Šepić, Miroslav Štatkić i Andrej Bursać je odlučio da u kategoriji ženskih glasova prvu nagradu dodeli mecosopranu Ivani Milašinović, studentkinji Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, potpuno izjednačenoj u svim registrima i urođenoj, milujućoj muzikalnosti i osećajnosti, koje daju i osnovni impuls izražavanju njenog prekrasnog talenta i dara za glumu.

Žiri je dodelio, u ovoj kategoriji, i dve druge nagrade Mileni Stričević i Sanji Radišić; prva je interesantan lirski sopran istančane muzikalnosti, divnih pijana i sigurno vođenih linija, inspirativna kada je ponesena vrednom muzikom, a druga, pravi mladi mecosopran lepe boje i stilski diferencirane interpretacije.

Nagradu „Josif Marinković“, za najbolјe izvođenje tehnički i izražajno osetlјive Marinkovićeve pesme Iz grad u grad, koje je osvajalo sliveno vođenim, do kraja izdisanim frazama i tonskim nijansama, dobila je Milena Stričević, studentkinja novosadske Akademije umetnosti.

Po tradiciji, predsednica žirija, nekadašnja velika operska umetnica i cenjeni pedagog Biserka Cvejić je svoje, sada već stalne nagrade za najbolјi mecosopran, dodelila ravnopravno Ivani Milašinović i Sanji Radišić.

U konkurenciji muških glasova bolјi utisak u finalu i veći izražajni dijapazon pokazao je prvonagrađeni Stevica Krajinović, pleneći baritonom izuzetne boje i zvonke nosivosti, dobre dikcije i širokog dinamičkog raspona, ali i izuzetnom muzikalnošću i nijansiranošću doživlјaja, te elegantnom pojavom.

Druga nagrada pripala je basu ujednačenog tembra Dragolјubu Bajiću, koji je na prečac osvojio publiku već u prvoj etapi svojim izrazitim vokalnim dispozicijama, sigurnim scenskim nastupom, šarmom i kvalitetom glasa.

NAGRADE

Ženski glasovi

 1. nagrada: Ivana Milašinović
 2. nagrada: Milena Stričević

Sanja Radišić

 1. nagrada nije dodelјena

Muški glasovi

 1. nagrada: Stevica Krajinović
 2. nagrada: Dragolјub Bajić

Nagrada „Josif Marinković“

Milena Stričević, za interpretaciju

pesme J. Marinkovića Iz grad u grad

Nagrada Biserke Cvejić za

najbolјi mecosopran

Ivana Milašinović

Sanja Radišić

Sadržajni prateći programi

Manifestaciju je obogatilo i nekoliko veoma sadržajnih pratećih programa.

U galeriji „Selo“, u organizaciji Udruženja poštovalaca Svete Gore Atoske, priređena je izložba fotografija Krovovi Hilandara, autora Žarka Čigoja, koju je otvorio književnik Milovan Vitezović. Dopunio ju je prigodni koncert duhovne muzike u interpretaciji crkvenog hora „Sveti Simeon Mirotočivi“ iz Melenaca, pod vođstvom Vladimira Prvulovića.

U velikoj sali, prvog dana manifestacije, održan je koncert učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Josif Marinković“ iz Vršca i hora i kamernog gudačkog orkestra Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Festivalski dani okončani su na terasi Doma kulture performansom Tamno višnjeve boje šal, koji je realizovala Agneš Đukičin, uz muzičku podršku Dubravke Nešović.

Povezani članci