srenhu
7. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

7. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

3. jun i 4. oktobar 1999.

Posle dva otvorena takmičenja solo pevača (1995. i 1997) i dva pozivna kompozitorska konkursa (1996. i 1998), organizatori „Obzorja na Tisi“ su sa velikim ambicijama planirali sedmu manifestaciju. Prema utvrđenoj dinamici, na redu je bilo treće pevačko takmičenje. Prvi put, poziv je objavlјen u vidu javnog oglasa u beogradskoj „Borbi“, pa se, s obzirom na sve veću popularnost takmičenja, očekivao veliki broj učesnika.

Planirano je da se Dani Josifa Marinkovića održe, od 27. do 29. maja, da ih otvori Hor „Obilić“ iz Beograda, pod vođstvom Darinke Matić Marović, a da na Koncertu „Obzorja“ nastupe Dunja Simić i Jelena Vlahović.

Nažalost, ovako dobro osmišlјen program se nije ostvario, pošto je 24. marta počela agresija NATO alijanse na SR Jugoslaviju, pa su 7. „Obzorja na Tisi“ odložena na neodređeno vreme.

Koncert „Obzorja“ u Beogradu

U jeku najžešćih udara avijacije NATO-a, organizatori „Obzorja“ iz Novog Bečeja su ipak odlučili da održe koncert u Beogradu, na kojem bi se izvodile solo pesme s drugog kompozitorskog konkursa, održanog prethodne godine.

U saradnji sa Centrom za kulturu i sport „Šumica“ i Etnografskim muzejom u Beogradu, u atrijumu Etnografskog muzeja, 3. juna u 12 časova, počeo je program pod nazivom „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića – Beogradu.

Prisutne goste pozdravio je Vasilije Tapušković, pomoćnik ministra kulture Republike Srbije, a voditelј programa je bio Nikola Rackov.

Resital je otvorila Nataša Jovića, mecosopran (J. Marinković Čežnja i S. Binički Da su meni oči tvoje), zatim su nastupili Dragana Radivojević, sopran (P. Konjović Pod pendžeri i J. Marinković Ala je lep), Dimitrije O. Golemović, bariton (D. Golemović Jesenji rastanak), Aleksandra Angelov, mecosopran (P. Konjović Šanson i I. Bajić Veruj da te lјubim), Miodrag D. Jovanović, bariton (K. Babić Zapis), Jelena Vlahović, mecosopran (S. Hristić Elegija i K. Babić Subote mog detinjstva), Živojnin Ćirić, bariton (D. Despić Reformator i D. Golemović Hleb), Dunja Simić, sopran (M. Milojević Jesenja elegija i J. Marinković Molitva), Tijana Milošević, violina (J. Marinković Nokturno), da bi na kraju Dragana Radivojević i Aleksandra Angelov otpevale u duetu pesmu Sve dok je tvoga plavog oka Isidora Bajića. Klavirske saradnice bile su Ljubica Grujić, Mirjana Kršlјanin, Istra Pečvari i Tatjana Perković.

Bombe nisu prekinule koncert

Na koncertu u Etnografskom muzeju, koji je održan u jeku bombardovanja SR Jugoslavije, zabeležena je i jedna nesvakidašnjost. Posle nekoliko tačaka začule su se sirene, najavlјujući nalet bombardera. Bez obzira na to upozorenje, izvođenje nije prekinuto. Baš u vreme kada je bariton Miodrag D. Jovanović tumačio Babićev Zapis (tekst: Đoko Stojičić Lastavičje gnezdo na fresci Hilandara), odjeknula je eksplozija, koja je zatresla zgradu i prozore. Međutim, bez obzira na snažnu detonaciju, publika je ostala mirna, a umetnik nastavio da peva kao da se ništa nije dogodilo. Bilo je očigledno da su Beograđani već navikli na bombe i detonacije, a kako i ne bi kada je to bio 72. dan od početka agresije.

Pesnik Đoko Stojičić, u to vreme ambasador naše zemlјe u Češkoj, podstaknut ovim događajem, s obzirom da se eksplozija dogodila baš kada je interpretirana kompozicija inspirisana njegovim stihovima, napisao je pesmu Srpske solo pesme sa eksplozijom.

Koncert srpske solo pesme

Kada su bombardovanja prestala, život u SR Jugoslaviji počeo je lagano da se normalizuje. U želјi da zadrže kontinuitet manifestacije, novobečejski kulturni pregaoci odlučili su da se 7. Dani Josifa Marinkovića održe s jednim koncertom, 4. oktobra 1999. godine, na Dan opštine Novi Bečej.

Nakon pozdravne reči Branimira Lisičina, predsednika SO Novi Bečej, program je otvorila Radmila Bakočević, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja je istakla značaj održavanja ovog festivala:

Vi i vaša lјubav prema svom gradu i kulturnoj baštini, smogli ste snage da ne prekidate ovu, već afirmisanu manifestaciju, koja čuva ime i delo kompozitora Josifa Marinkovića.

U isto vreme poklanjate veliku mogućnost za odmeravanje snaga i afirmaciju mladih umetnika.

Mnoge slične manifestacije, lepo osmišlјene, najčešće zbog materijalnih problema, ugašene su. Vi i u situaciji, kada zbog agresije na našu zemlјu niste bili u mogućnosti da održite takmičenje mladih umetnika, nastavlјate tradiciju i kontinuitet kroz koncert solo pesama srpskih kompozitora prvo u Beogradu, a evo i večeras u vašem gradu.

Sa želјom da istrajete, uz veliku zahvalnost i veliko hvala vašem gradu i svima vama, od mladih umetnika i nas pedagoga, otvaram veče srpske solo pesme, koja je kontinuitet „Obzorja na Tisi“.

Koncert je bio svojevrsna retrospektiva prethodnih „Obzorja“. Prvi je nastupio pobednik iz 1997. godine, bariton Vladimir Andrić s pesmom Iz grad u grad Josifa Marinkovića. Sopran Danijela Jovanović otpevala je dve pesme Svetozara Saše Kovačevića, Peščani sat i Sama. Zatim su nastupili tenor Radmilo Petrović (Petar Konjović O, pogledaj), sopran Snežana Savičić (Petar Krstić Nimfa i J. Marinković Gradinom zlato hodilo), bariton Živojin Ćirić (D. Golemović Hleb i Dejan Despić Reformator), bariton Dimitrije O Golemović (Stanislav Binički Suzo moja i D. Golemović Jesenji rastanak), mecosopran Aleksandra Angelov (Isidor Bajić Veruj da te lјubim i Petar Konjović Pod pendžeri), bariton Miodrag D. Jovanović (Isidor Bajić Divna si i Stanislav Binički Kad bi znala dilber stano), sopran Milica Stojadinović (J. Marinković Ala je lep ovaj svet i Konstantin Babić Letnja serenada i U mom kraju), bariton Vladimir Andrić (Zoran Hristić Blagdanski hleb). Klavirsku podršku pružili su Maja Grujić, Mirjana Kršlјanin, Ljubica Grujić i Svetozar Saša Kovačević.

Nagrada kompakt disk

AD „Polet“ IGK iz Novog Bečeja, generalni sponzor “Obzorja na Tisi“ je primerkom kompakt – diska (sa snimkom ton – majstora Zorana Jerkovića) koncerta solo pesama održanog u Beogradu u Etnografskom muzeju, 3. juna 1999. nagradio:

Ministarstvo kulture Republike Srbije, Radmilu Bakočević, Biserku Cvejić, Dejana Despića, Konstantina Babića, Dimitrija O. Golemovića i dr Ivana Valčića, unuka kompozitora Josifa Marinkovića.

Povezani članci