srenhu
Narodna tehnika

Narodna tehnika

Neposredno posle Drugog svetskog rata u Novom Bečeju se pri Narodnoj tehnici i Zavoda za agitaciju i propagandu oformila Foto sekcija. Sekciju su sačinjavali mladi koji su već bili usmereni za fotografsku profesiju ili su želeli da izučavaju taj zanat. Među članovima su bili i već spomenuti Geza Sakač i Miroslav Tornjanski. Tu je stekla svoje prve kontakte sa snimanjem i izradom fotografija Olgica Dragić, rođena Pušić (1929-2016), mlada omladinka, sa željom da savlada veštine tog zanata. Nažalost, posle nepune dve godine rada, morala je da odustane od te profesije zbog alergije prouzrokovane hemikalijama za razvijanje i fiksiranje fotografija. Zahvaljujući njoj, sačuvano je nekoliko desetina filmskih i staklenih negativa koji svedoče o posleratnim aktivnostima pri obnavljanju našeg mesta.

U kasnijem preiodu Foto-sekcija menja naziv u  Foto sekcija Gradskog odbora narodnog fronta Vološinovo.

Foto-sekcija pri Narodnoj tehninici od pedesetih godina pa do sredine šezdesetih godina XX veka nalazila se u prostorijama pored starog vatrogasnog doma u ulici P. Drapšina 5. Imala je laboratoriju za razvijanje filmova i izradu fotografija. Mnogo foto-amatera tog vremena je koristilo usluge Narodne tehnike.

Ivan Kovačev je rođen u Novom Bečeju, gde je pohađao osnovnu školu. Potom je završio gimnaziju u Zrenjaninu, pa Tehnološki fakultet u Banjaluci. Nakon školovanja odlazi u Saveznu Republiku Nemačku, gde je zasnovao porodicu, i gde živi i radi i danas.

Prve fotografije je napravio sa Janošem Mesarošem pedesetih godina XX veka, Janoševim altix-om. Ozbiljnije je počeo da se bavi fotografijom 1973. godine, a već 1977. je postigao veliki uspeh na konkursu umetničke fotografije „BLENDE 77” u Hamburgu, gde je njegova fotografija „Cigančići”, nastala u Novom Bečeju, osvojila zlatnu medalju.

Obišao je svet i posmatrajući ga kroz objektiv svog nikona, beležio je svoje utiske. Najdraži su mu svakako oni iz rodnog kraja, što je želeo i da potvrdi samostalnom izložbom svojih fotografija u Novom Bečeju (prvu samostalnu izložbu priredio je 2009. godine u Hamburgu).

Prvi aparat mu je bio voigtländer, a početkom sedamdesetih exakta. Njegova prva profesionalna kamera je bila nikon F2, 1975. godine. Nakon nje slede nikon F3, nikon F5 i nikon F6. Digitala kamera kojom sad radi je nikon D-200.

Povezani članci