srenhu
Imre Sakač (1951-2014)

Imre Sakač (1951-2014)

Imre Sakač je rođen u Novom Bečeju 15. 12. 1951. godine. U Novom Bečeju je završio osnovnu školu. Prvi foto-aparat je dobio kada je imao desetak godina i već tada je počeo da fotografiše svoje vršnjake pri raznim školskim aktivnostima. Te fotografije je izrađivao delimično u laboratoriji školske foto-sekcije, a uglavnom kod kuće. Vrlo rano je bio uključen u tajne fotografskog zanata te je pomagao svojim roditeljima u ateljeu i u mračnoj komori. Srednju školu je započeo u Subotici, ali ju je završio u Senti, da bi se posle toga upisao na višu fotografsku školu za kolor-fotografije u Francuskoj. Posle sticanja diplome, svoja saznanja pokušava da koristi u ateljeu svog oca Geze. Pored foto-kamere među prvima je u Novom Bečeju nabavio video-kameru i počeo snimanja raznih svečanosti i proslava. Sa suprugom Svetlanom i ćerkama Silvijom i Evelin seli se u Novi Sad da bi godinu dana radio kao fotograf u Vojvođanskom muzeju.

Ipak, posle nekoliko godina provedenih u Novom Sadu, vraća se u Novi Bečej i u Gezinom ateljeu nastavlja sa radom, ali sada kao prijavljeni samostalni fotograf, u razdoblju od 1984. do 1994. godine. Tih deset godina na adresi Maršala Tita 10 bile su registrovane dve fotografske radnje: radnja Geze Sakača i radnja njegovog sina Imreta Sakača.

Krajem devedesetih godina XX veka prelazi na digitalno snimanje i izradu fotografija. Sada, sa novom tehnikom i dobrim softverom, klasična izrada fotografija za njega postaje prošlost. Retuširanje negativa i slika više se ne vrši ispod uveličavajućeg sočiva sa raznim četkicama i tuševima, nego pomoću kompjutera.

Imre Sakač se mnogo razlikovao od svog oca Geze, posebno u temperamentu, shvatanju i prilazu fotografisanju. Pored majstora starog kova teško je mogao da ostvari svoje ideje i zamisli. Retko je izlagao svoje fotografije, za samostalnu izložbu nije bio zainteresovan. Bio je učesnik nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu, ali sa mnogo manjim ambicijama i uspesima od svog oca.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...