srenhu
Mikloš Hever

Mikloš Hever

Mikloš Hever rođen je u Subotici 28. 11. 1952. godine. Po završetku osnovne škole upisuje srednju školu u Kanjiži, grafički smer – odsek fotografija. Godine 1973. dolazi u Novi Bečej i otvara svoju samostalnu fotografsku radnju u ulici Maršala Tita pod brojem 42, preko puta luteranske crkve. Posle izvesnog vremena menja lokal, ali ostaje u istoj ulici, sada pod brojem 58. Ta kuća sa lokalom pripadala je porodici Komaromi, ali srušena je krajem XX veka.

Atelje nije bio dovoljno prostran, ali je zadovoljavao osnovne potrebe jednog početnika. Hever je vrlo često odlazio po kućama da snima porodične skupove, svečanosti i svadbe. Polako je uhodao svoju fotografsku radnju, međutim, sticajem okolnosti, 1979. godine napušta Novi Bečej i zapošljava se u Hemijskoj industriji „Zorka” iz Subotice. Dvadeset godina je bio foto-reporter Industrijskog glasnika. Kao foto-reporter od 1994. do 2000. godine bio je honorarni saradnik lista „Mađar so” i „7 nap”. Desetak godina je fotografisao za Subotičko narodno pozorište. U tom periodu imao je četiri samostalne izložbe.

Od 1999. godine radi u Gradskom muzeju Subotice, gde vodi foto-dokumentaciju, a svojom kamerom verno prati muzejska zbivanja. Kao dobar poznavalac tradicionalne tehnike fotografisanja svoje znanje sa uspehom primenjuje u novim uslovima rada i svojim kvalitetnim fotografijama obogaćuje muzejska izdanja. Tokom svog rada u muzeju imao je više samostalnih fotografskih izložbi, a bio je učesnik i više zajedničkih.

U svom dosadašnjem radu koristio je sledeće foto-aparate: zeis-ikon (9x12, 6x9), exacta, praktical, pentacon six, yasica, mamiya 330, minolta, canon EOS 5, canon EOS 3, canon 400, canon 450 digital, canon EOS 5D mark II.

Povezani članci