Rozalija Tica, rođ. Čejtei

Rozalija Čejtei rođena je u Novom Bečeju 28. 4. 1938. godine i verovatno je jedina žena fotograf  iz Novog Bečeja. Osnovnu i Građansku školu je završila u svom rodnom mestu. Već od ranog detinjstva je imala sklonost ka crtanju, što su nastavnici u školi vrlo brzo uočili. Rozalijinim roditeljima je skrenuta pažnja na slikarski talenat deteta, te im je preporučeno da dalje školovanje nastavi u umetničkoj školi za crtanje u Novom Sadu. Posle položenog prijemnog ispita roditelji je ipak preusmeravaju na fotografski zanat. U periodu između 1954. i 1957. godine kao učenica stručne škole za fotografe radi praksu kod fotografa Geze Sakača. U toku prakse ovladala je tajnama fotografskog zanata, od fotografisanja-kadriranja, pripremanja razvijača, fiksira, do razvijanja filma i konačne izrade fotografije. Pored toga, zahvaljujući svom talentu, počela je, za to vreme popularno, bojenje crno-belih fotografija anilinskim bojama. Pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka u Novom Bečeju je jedino Sakačev atelje izrađivao obojene fotografije. Pored trogodišnje prakse Rozalija je paralelno  pohađala stručna predavanja u Pančevu, da bi po završetku položila majstorski ispit za fotografa u Zrenjaninu kod Jožefa Kožika.

Da li zbog tri fotografska ateljea  koja su tada radila u Novom Bečeju (ateljei Konstantina Vukova, Geze Sakača i Miroslava Tornjanskog) ili zbog želje za gradskim životom ili zbog svog temperamenta, odlazi u Zrenjanin, gde se i zapošljava. Od 1966. godine radi u ateljeu Foto „Tica”, vlasnika Svetozara Tice, za koga se i udaje. Fotografska radnja – atelje „Tica” je u to vreme bila jedna od boljih u Zrenjaninu.

Svoju strast za crtanjem i slikanjem Rozalija je ispunjavala tokom celog radnog veka. Sobe porodične kuće u Zrenjaninu su prepune njenih radova.

Da li ste znali...

da su osnivači košarkaške sekcije 1947. godine bili srednjoškolci zrenjaninske trgovačke akademije i mađarske gimnazije, Živa Galetin, Kosta Živković, Duško Vujackov, Bela Farkaš i Kalman Janković?

O gradu