srenhu

Reč autora

Novobečejci se rado sećaju svojih znamenitih ličnosti i velikana, koji su ostavili vidan trag u više oblasti društvenog života varošice na Tisi. Ponosni su i na samu pomen imena kompozitora Josifa Marinkovića (1851-1931), glumca i režisera Joce Savića (1847-1915), konstruktora prve podmornice i dirižabla Ognjeslava Kostovića (1851-1916), glumice i operske dive Teodore Arsenović Boberić (1886-1960) i čuvene glumačke dinastije Popović.

Avram Branković

(Vranjevo, 1799 – Brusnica, 1831)

 

PRVI  NOVOBEČEJSKI KNJIŽEVNIK I PREVODILAC

Biografija

Avram Branković, rođen je 1799. godine u Vranjevu (danas deo Novog Bečeja), u porodici imućnog žitarskog trgovca Atanasija i majke Alke, domaćice. Da je ova porodica veliku pažnju poklanjala obrazovanju govori i podatak da su oba sina, Avram i Vasilije, završili pravne nauke.

Stariji sin Avram, školovanje je započeo u Vranjevu, gimnaziju pohađao u Sremskim Karlovcima, a potom (1815) pijaristički licej humanitarnih studija (filozofiju) u Segedinu. Nakon toga (1818) upisuje evengelistički licej u Kežmarku, varošici u današnjoj Slovačkoj, koja je smeštena u podnožju Visokih Tatri, skoro na tromeđi Slovačke, Polјske i Ukrajine. Licej u Kežmarku (osnovan 1787) bio je izuzetno značajan prosvetni centar u XVIII i XIX veku, a prvi izveštaji o postojanju gradskih škola u ovoj varoši datiraju s kraja XIV veka.

Bogdan Čiplić

(Novi Bečej, 1910 – Beograd, 1989)

PESNIK, PRIPOVEDAČ I ROMANSIJER

Bogdan ČiplićMeđu znamenitim Novobečejcima, istaknuto mesto zauzima književnik Bogdan Čiplić, čije bogato literarno stvaralaštvo, vremenom sve više pada u zaborav, mada se radi o jednom od najproduktivnijih stvaralaca posleratne jugoslovenske književnosti. Nažalost u rodnom Novom Bečeju Bogdan Čiplić nema obeležja, a od zaborava sačuvali su ga samo Novosađani, koji su u naselјu Veternik, jednoj ulici podarili njegovo ime.

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i njegov agilni direktor i književnik Radovan Vlahović, ustanovili su i raspisali konkurs (2021) za dodelu Nagrade „Bogdan Čiplić“, za najbolјi prozni rukopis objavlјen na srpskom jeziku i tako vratili sećanje na ovog „pisca banatskog mikrokosmosa“, kako ga je nazvao Draško Ređep.

Miloje Čiplić

KNJIŽEVNIK, SLIKAR, REVOLUCIONAR

(Novi Bečej, 1912 – Jajinci, 1941)

 

Biografija

Miloje ČiplićMiloje Čiplić, rođen je 25. februara 1912. kao treći, najmlađi sin novobečejskog učitelјa Žarka i majke Sare, rođene Popović iz Ulјme. Osnovnu školu završio je u Novom Bečeju, a gimnaziju počeo u rodnom mestu, koju napušta i godinu dana pohađa Učitelјsku školu u Somboru. Školske 1927/28 ponovo je gimnazijalac (VI razred) u Srbobranu, gde je bio veoma aktivan u đačkoj literarnoj družini „Stevan Vladislav–Kaćanski“ gde je čitao svoju socijalno obojenu i buntovnu poeziju. Mladi neshvaćeni poeta već tada je bio obeležen kao dečak sa komunističkim idejama. Školski letnji raspust (1928) provodi u druženju sa slikarima Vasom Pomorišcem (1893-1961) i Zdravkom Sekulićem (1902-1965), koji su te godine radili konzervaciju ikonostasa u hramu Sv. Nikolaja u Novom Bečeju, koji se nalazi tik uz učitelјski stan Čiplićevih. To saznajemo i iz njegovog pisma koje je uputio književniku Jovanu Popoviću (20. juna 1928): Dragi Jovane, izvini moju šutnju. Novi utisci u Bečeju, sređivanje knjiga, rukopisa, zatim slikari Pomorišac i Sekulić, potpuno su me otkinuli od tebe. Najverovatnije da je to bilo presudno da Miloje u jesen 1928. napusti gimnaziju u Srbobranu i pređe u Beograd, u želјi da se posveti svojoj drugoj umetničkoj preokupaciji – slikarstvu. Upisuje srednju Slikarsku školu, ali je neće završiti. Za vreme kratkog boravka u Beogradu stupio je, u redakciji revije „50 u Evropi“, u kontakt sa piscima nadrealistima, upoznaje Ljubišu Jocića, sa kojim će postati veliki prijatelј.

Bogdanka Malešev Čiplić

(Novi Bečej, 1914 – Beograd, 1982)

UČITELJICA, KNJIŽEVNICA I DIPLOMATA

Biografija

Bogdanka Malešev, rođena je u Vranjevu, 3. jula 1914. godine, u veoma cenjenoj zemlјoradničkoj porodici oca Bogolјuba i majke Živke, devojačko Vujackov. Otac Bogolјub bio je delegat opštine Vranjevo na Skupštini prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, 25. novembra 1918. u Novom Sadu.

Bogdanka Malešev ČiplićPrva tri razreda osnovne škole Bogdanka pohađala je u Vranjevu (1920-1923), a četvrti (1924) u Novom Sadu. Gimnazijsko školovanje počela je u Novom Bečeju, gde je završila tri razreda (1924-1927), a potom ga okončala u Velikom Bečkereku (1927-1931). Opredelila se za učitelјski poziv, pa je školske 1931/32 upisala Učitelјsku školu u Somboru, koju je završila školske 1934/35 godine. Posle mature Bogdanka leto provodi u rodnom Vranjevu u očekivanju postavlјenja na učitelјsko mesto, što je bilo u nadležnosti Ministarstva narodne prosvete. Nekako u tom periodu počinje njeno intenzivnije druženje sa Milojem Čiplićem. Bogdanka o tome piše: „Moje druženje sa Milojem Čiplićem otpočelo je u jesen 1934. No upoznala sam ga još u detinjstvu. Dok je bio dečak, navraćao je ponekad Miloje u našu sporednu bečejsku ulicu, naš selјački sokak preplavlјen povazdan decom i bukom njihovih igara... Avgusta 1935. godine spremala sam se da napustim Novi Bečej.

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...