banerKIA3

U subotu, 19. maja, u muzeju “Glavaševa kuća” održana je, sada već, tradicionalna manifestacija Noć muzeja.

Bogat kulturno-umetnički program ni ove godine nije izostao, te su tako posetioci imali na raspolaganju široku lepezu sadržaja. Program je zvanično otvoren u 18 časova, ali i pre toga, posetioce je zabavljao koncert evergrin muzike “Čamac na Tisi” novobečejskog umetnika, Vladimira Todorovića. Korzoom koji je vratio duh davno minulih vremena među Novobečejce i Vranjevačane, te otvaranjem izložbe nikad pre viđenih fotografija Miroslava Mike Antića, program je i zvanično otpočeo. Kulturno-umetničko društvo “Bećarac” izvelo je dobro poznat i provereno omiljen kod publike splet igara iz Banata, a hor Kluba za dnevni boravak penzionera pevao je mnoge dobro poznate numere. U pratećem programu, različita udruženja koja se bave izradom rukotvorina izagala su svoje radove, izložena je bila i zbirka čajnika Marice Kasaš, a i berberska radnja u Glavaševoj kući i ove godine bila je otvorena za posetioce koji su mogli da iskuse kako su se brijali naši stari.

Centralno mesto večeri bilo je posvećeno obeležavanju tri jubileja osnovne škole “Josif Marinković”. Naime, ova obrazovna institucija ove godine obeležava 250 godina postojanja škole u Vranjevu, 60 godina postojanja osmogodišnjeg obrazovnog profila i 50 godina da nosi ime čuvenog kompozitora. Ovom prilikom, predstavljena je i knjiga “Vranjevo” Vladimira Davidovića, direktora OŠ “Josif Marinković” koja govori o istoriji Vranjeva kao naseljenog mesta, ali i o razvitku školstva tokom vekova. Predstavljanju knjige prisustvovao je i Nebojša Kuzmanović, zameki pokrajinskog sekretara za kulturu, koji je ovom prilikom rekao: “Zaista sam prijatno iznenađen načinom na koji je ova manifestacija organizovana i načinom na koji ste se podsetili na 250 godina od osnivanja školstva na ovom prostoru i to je nešto što može da posluži za primer drugim sredinama. Već nekoliko puta dolazim u Novi Bečej, a u „Glavaševoj kući“ sam treći put i ovo je, nekako, do sada, bilo najlepše. Čini mi se da je uloženo dosta napora i zato sve ovo deluje tako lagano, opušteno. Ove žene pokazuju svoje rukotvorine, izložba fotografija Mike Antića, deca koja pevaju, gospođe koje pevaju prave narodne pesme, dovoljno za jedno lepo veče i omaž muzejima i ne samo muzejima, već i ovom mestu u kojem vi živite i to je nešto što može da bude ponos i vama samima i nama koji dolazimo ovde i kao gosti i kao prijatelji”.

U kasnijem delu programa, održan je drugi deo koncerta “Čamac na Tisi”, a za sam kraj ostavljena je igranka u pravom duhu prve polovine 20. veka simbolično nazvana “Dame biraju”. Zadovoljan manifestacijom je i Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, koja je i organizovala program Noći muzeja. “Trudili smo se da kao ustanova koja brine o muzeju „Glavaševa kuća“ probamo da vratimo naše drage goste u vreme iz tog perioda, znači, na kraj 19. i početak 20. veka u Vranjevo koje je bilo bogato, bogato poznatim ljudima. O ovome govori i sama izložba „Tri jubileja OŠ „Josif Marinković“ gde se moglo videti mnogo istorijskih podataka, izložba Mike Antića, do sada neobjavljena, koja govori o jednom bogatstvu koje je Banat i ovo podnevlje nudilo, bila je folklorna predstava, bilo je muzičkih numera, izvođača, pevača, igrača... U samom Muzeju, osim stalne postavke u „Glavaševoj kući“, upriličili smo i izložbu čajnika gospođe Marije Kasaš, a evo i iz Muzeja i iz Turističke organizacije smo se potrudili da dočaramo malo duh tog vremena. Na redu je nešto slično korzou, tj. nakon oživljavanja tradicije i bogatstva kulturno umetničkog programa dnevne varijante, sada imamo večernju varijantu, evo iza vas je naš didžej, inače čovek koji je zaposlen ovde kao domar, a koji će biti danas u ulozi zabavljača i slušaćemo muziku do ujutru, do 2, do 3 sata, dok bude ljudi, u pitanju je muzika iz perioda 1930. do 1970ih i 80ih godina” rekao je direktor Dujin.

panel
5800
Članaka
panel
5946
Fotografija

Poslednje fotografije

19.11.2020. (65 fotografija)
Svadbe i običaji

Računi i pisma...


26.11.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Fotografije i dokumenta Zavičajne spomen sobe u Kumanu


05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
31.08.2020. (30 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

29.09.2020. (8 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je prva, do sada pronađena novobečejska razglednica izdata krajem 1898. godine sa slikom crkve Arače i tekstom na mađarskom i srpskom jeziku?