banerKIA3

Pred okupljenim većnicima našao se veliki broj tačaka, njih, gotovo, trideset, a u centru pažnje bila je, svakako, ona koja se ticala utvrđivanja predloga opštinskog budžeta za narednu godinu. Kako je istakao predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, javna rasprava o budžetu okončana je u četvrtak, 13. decembra, građani su dali svoj glas, a na Veću je danas usaglašen predlog o kojem će odlučivati skupština opštine u skoroj budućnosti. “Opštinsko veće je danas donelo odluku o budžetu na nešto preko milijardu i 100 miliona dinara. Imamo dosta nepoznatih u budžetu, što se najviše odnosi na to kako će se završiti sud sa Domom zdravlja Novi Bečej, odnosno kada ćemo, da li već u 2019. godini, biti u obavezi da izmirimo ceo dug od 150 do 200 miliona dinara. Vrlo je nejasno kolike će biti kamate, da li ćemo ih plaćati, da li ćemo morati platiti dug Doma zdravlja odjednom i tako dalje. Iz tog razloga je budžet nešto veći, a predviđena je i određena vrsta zaduživanja koja je uslovna. Šta to znači? Opština će u slučaju da izgubi sud vezano za Dom zdravlja, a to je vrlo verovatno, biti prinuđena da podigne kredit da refinansira. Dakle, kredit se neće uzeti za vraćanje dugova, već za pokrivanje investicija, da one ne bi trpele” rekao je Saša Maksimović po okončanju sednice Veća. Ipak, on je ukazao i na to da će se u narednoj godini raditi i na izgradnji infrastrukture: “Predviđen je početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće, zatim nastavak rekonstrukcije dvorca Hertelendi u Bočaru. Dosa toga je kapitalnog i iskreno se nadam da ćemo na konkursu od Uprave za kapitalna ulaganja dobiti sredstva, spremili smo se i za onih šesnaest ulica o kojima smo ranije pričali, to su ulice koje uopšte nisu asfaltirane. Cilj je da i one budu asfaltirane u 2019. godini, što bi se reklo šaljivo, ali i u zbilji, u pitanju je projekat „Novi Bečej bez blata 2019“. Ponavljam, mnogo toga kapitalnog smo predvideli za narednu godinu, ali sa druge strane imamo taj veliki teret koji se zove dug Doma zdravlja i morali smo biti spremni, dakle, na uslovno kreditno zaduživanje u slučaju gubitka sudskog procesa koji je vezan ovaj dug”

Pored budžeta, većnici su odlučivali o sistemu škola u opštini. Naime, da bi osnovna škola mogla samostalno da postoji neophodno je da ima, najmanje, 16 odeljenja. Kako osnovna škola u Bočaru ne ispunjava taj uslov, ona će administratitivno biti pripojena osnovnoj školi “Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu. Ovim pripajanjem neće se promeniti ništa bitno za učenike i roditelje budući da će škola “Dositej Obradović” nastaviti da radi kao i do sada osim što će, u pravnom smislu, biti istureno odeljenje miloševačke škole.

Prvi čovek opštine Novi Bečej iskoristio je priliku i da se osvrne na ekološku taksu za privrednika koja je izazvala prilično interesovanje građanstva. “Ekološka taksa je identična taksama iz prethodnih godina, međutim opština Novi Bečej već godinama, od kada je prvi put uvela ekološku taksu, potpuno nenormalno i protivzakonito obračunava ove takse i to na svoju štetu. Naime, nije nam bilo jasno, prihodi od ekološke takse u komšijskom Bečeju iznose oko 30 miliona dinara na godišnjem nivou, a u slučaju opštine Novi Bečej to je iznos od 900 hiljada dinara. Analizom odluka, naše i njihove, utvrdili smo da su iste, ali nam nije bilo jasno kako onda može biti tolika razlika u prihodima u budžetu. Tako smo uvideli da je jedna od bivših radnica koja se bavila ekološkim taksama i obračunom poreza i taksi, na štetu opštine obračunavala ograničenje svakom i kome to pripada i kome ne, na maksimalan iznos od 100 hiljada dinara. To je nanelo štetu budžetu opštine prethodnih godina u iznosu koji svako može izračunati, dakle skoro 20 miliona dinara svake godine. Dakle, taksa nije promenjena, biće promenjena tek u sledećoj godini, jer će biti obračunata po drugoj osnovi, no taksa za 2018. godinu je ista kao i ranije, samo je po prvi put obračunata onako kako treba i u skladu sa zakonom” objasnio je Maksimović. On je rekao i da će predlog za iduću godinu biti da se ukine dosadašnje ograničenje te takse na 300.000 dinara, a da se za nju uzme poreska stopa od 0.2 odsto kako bi se postiglo da obveznici plaćaju taksu srazmerno svojoj veličini.

panel
5820
Članaka
panel
5977
Fotografija

Poslednje fotografije

19.11.2020. (65 fotografija)
Svadbe i običaji

Računi i pisma...


22.12.2020. (20 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Fotografije i dokumenta Zavičajne spomen sobe u Kumanu


05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
31.08.2020. (30 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

29.09.2020. (8 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je poslednji Ban Dunavske Banovine bio novobečejac Milorad Vlaškalin, koji je živeo u kući  gde se danas nalaze banka Intesa i Continental banka?