banerKIA3

U Novom Bečeju završen osmi Festival komedije, koji nosi ime upravnika, glumca i reditelja prvog srpskog pozorišta Jovana Kneževića Cace rodom iz Novog Bečeja. Tokom pet dana Novobečejci i gosti u takmičarskom delu gledali su amaterske pozorišne trupe iz Sente, Rače, Petrovca na Mlavi, Trstenika i Aleksinca.

Radio dramom „Jovan Knežević Caca", teatrologa Dimitrija Mađareva i predstavom „Juriš u budućnost", Gradskog pozorišta iz Jagodine, koja je odigrana u čast nagrađenih, završen je ovogodišnji Festival komedije "Jovan Knežević Caca". Cacinu lentu za najbolju predstavu dobilo je Trsteničko pozorište za „Ženske razgovore" Duška Radovića, a pobedničkom lentom "Ženski razgovori" obezbedili su učešće na Danima komedije u Jagodini. Isto priznanje dobio je reditelj ove predstave Branislav Stefanović, a Gorica Milojević za najbolju žensku ulogu. Za najbolju mušku ulogu Lentom je nagrađen glumac Pozorišta Bata Bulić iz Petrovca na Mlavi, Dobrivoje Petrović, za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski Špijun" Dušana Kovačevića, u režiji Miloša Jagodica.

Ocena Saše Milenkovića, jednog od organizatora festival, je da se domaća komedija vratila na scenu: "Do pre par godina su se uglavnom igrali strani autori. Ono što posebno treba naglasiti je da smo obnovili vrlo kvalitetnu saradnju sa Pozorišnim muzejom. U gostima nam je bila velika dramska umetnica Mira Banjac, koja je otvorila festival. Postigli smo dogovor sa oraganizatorima festivala Dani komedije iz Jagodine, da pobednička predstava sa našeg festivala igra na njihovom festivalu. Takođe, pozvali su nas da na njihovom festivalu promovišemo Novi Bečej, Ametersko pozorište i Festival komedije. Tako da ćemo imati priliku da učestvujemo na jednom od najvećih festivala u Evropi. Novobečejska publika se odvikla od festivala, odvikla od svakodnevnog odlaska u pozorište. Poseta nije bila loša, ali mogla je da bude mnogo bolja. Pozivam sve Novobečejce da nam pomognu, da ovaj festival bude veći, da ga ispratimo kako treba, rezultat će sigurno biti bolji, a Novi Bečej će se vratiti na pozorišnu mapu."

Tokom pet dana Festivala otvorena je izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine pod nazivom "Lica Mire Banjac", a predstavljena je i knjiga Zorana Maksimovića posvećena ovoj glumici, povodom velikog jubileja - 60 godina njenog rada. Veliki jubilej izaziva preveliku ozbiljnost u njoj, kaže glumica. Voli festivale komedije i zato se rado odazvala novobečejskom pozivu, ali smatra da komedije danas nema dovoljno. Komedija je jedan od najtežih žanrova i za nju su potrebni pravi majstori glume, dodaje. Prati amatersku scenu u Srbiji i smatra da su to vrlo vredne i značajne predstave: "Amaterizam je jako važna svar. Ametarizam je predsoblje velike kulture, zato što amaterizam odneguje publiku koja će umeti da gleda i mnogo veće i dublje stvari. Ametarizam je nešto što se mora čuvati kao oko u glavi."

Tokom Festivala komedije predstavljena je i monografija "Dani komedije - 40 godina" Živorada Đorđevića, povodom 40 godina uspešnog trajanja ove manifestacije. Tom prilikom, novobečejska publika je imala izvrsnu priliku da uživa i u kratkim glumačkim bravurama poznate dramske umetnice, Rade Đuričin, gošće najpoznatijeg festivala komedije u Srbiji: "Kulturni život naše zemlje Srbije je bogatiji za svaki festival koji se održi u bilo kom mestu u Srbiji. Zaista podržavam to iz sve snage. Mislim da je komedija u Srbiji uvek bila i ostaće veoma značajna, jer smo mi prosto narod od duha, kako kaže Desanka Maksimović."

panel
5800
Članaka
panel
5950
Fotografija

Poslednje fotografije

19.11.2020. (65 fotografija)
Svadbe i običaji

Računi i pisma...


26.11.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Fotografije i dokumenta Zavičajne spomen sobe u Kumanu


05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
31.08.2020. (30 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

29.09.2020. (8 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?