56. Sastanak Upravnog odbora

11.12.2012.

Sastanku su prisutni; Andre Karolj, Mirko Saravolac, Milorad Josimović, Monja Jovanov, Švaner Arpad, Branislav Vojnov i Koso Janoš.

Dnevni red

  1. 160 godina od rođenja Gedeona Rohoncija i izdanje prve knjige Zavičajnog kluba
  2. Špajz u Glavaševoj kući
  3. Stari dućan Ivana Jankovića
  4. Kućni red – Kodeks ponašanja
  5. Program aktivnosti za sledeću 2013. godinu.
  6. Razno

Ad.1

Knjigu povodom 160. godišnjice od rođenja Gedeona Rohoncija našeg uspešnog baštovana i vinogradara, potomka Pavla Hadžimihajla i Klare Papapulisio predstavio je autor, Karolj Andre. Ovo memorijalno izdanje obiluje mnogo novih podataka o životu i radu našeg uspešnog privrednika. Knjiga – album je bogato ilustrovan raznim reklamnim razglednicama, etiketama vina kao i dopisnicama sa porudžbinama iz Evrope.

Zavičajni klub će ubuduće podržavati i pomagati razne publikacije iz prošlosti Novog Bečeja i Vranjeva, shodno svojim mogućnostima.

Ad.2

Feješ Mihalj majstor stolarske struke je već mnogo toga uradio za Glavaševu kuću. Ovoga puta se prihvatio da napravi police za spajz u starinskom stilu. Materijal je obezbedila Opštinska uprava a nacrt je uradio Karolj Andre. Police su već gotove, dobro se uklapaju u enterijer i uravo ovih dana Janoš Koso završava farbanje. Krajni rok završetka i popunjavanje špajza je planirano za godišnjicu od otvaranja Glavaševe kuće, sredinom februara.

Ad.3

Porodica Grujić u Vranjevu poseduje maltene netaknut stari dućan mešovite robe Ivana Jankovića, koju je sačuvala Mila Grujić, unuka Ivana Jankovića. Dućan i danas izgleda kao pre drugog svetskog rata, puna priborom za rad, velikim policama sa puno malih fijoka, raznim vagama, mašinama za mlevenje maka, kafe, šećera i drugo. Ima tu još raznih reklamnih tabli i fotografija iz tih vremena. Porodica Grujić bi želela da tu prodavnicu, tačnije prostoriju sa kompletnim inventarom da na raspolaganje Opštinskoj upravi Novi Bečej, kako bi dućan bio na uvid građana i turista. Posle sklapanja ugovora sa vlasnicima opštinska uprava bi započela sređivanje prostorije. Turističkoj organizaciji će pomagati i članovi Zavičajnog kluba.

Ad.4

Predsednik kluba je dao predlog da se sastavi kućni red ili kodeks ponašanja za članove Zavičajnog kluba. Predlog je prihvaćen, a Milorad Josimović se prihvatio sastavljanja kodeksa, koji će predočiti članovima Upravnog odbora početkom januara 2013. godine.

Ad.5

Kao i svake godine decembra meseca, tako i ove, Upravni odbor Zavičajnog kluba sastavlja program rada i aktivnosti za sledeću 2013. godinu.

- Sredina februara – organizacija zimskog susreta povodom otvaranja muzeja Glavaševa kuća

- Maja – Noć muzeja sa sadržajem izložbe; Crteži i slike Františeka Čermaka /muzejski fond/, prikaz raznih predmeta-eksponata dobivenih od naših sugrađana. Lutkarska monodrama „Ja sam Svetislav” od Monje Jovanov

- Avgusta – godišnji skup Zavičajaca i možda otvaranje starog dućana Ivana Jankovića

- Oktobra – Berba i presovanje grožđa

- Obeležavanje 170. godišnjice rođenja dr Jene Sentklaraija i postavljanje spomen ploče na mestu rodne kuće našeg proslavljenog sugrađana

- Praćenje aktuelni izložbi mazeja u Zrenjaninu i Bečeju

Ad.6

Neophodno je kupiti revers blok. Tabloi i fotografije vraćeni u Vatrogasni dom. Prikupiti članarinu od članova Upravnog odbora za sledeću godinu da bi se pokrili izostali računi od tekuće godine. Janoš zasadio kajsiju u dvorištu Glavaševe kuče. Branislav Vojnov je obrazložio svoje izostanke sednju nekoliko meseci. Postignut dogovor da se u buduće sastanci Upravnog odbora održavaju u toku pre podneva, oko 11 časova.

Povezani članci