55. Sastanak Upravnog odbora

13.11.2012.

Sastanku su prisutni; Karolj Andre, Mirko Saravolac, Milorad Josimović, Monja Jovanov, Milorad Azucki i Janoš Koso.

Dnevni red

  1. Berba grožđa

2.”Muzej preko mobilnog telefona”

  1. Špajz u Glavaševoj kući
  2. Aktivnosti članova Upravnog odbora

5.Razno

Ad.1

Berba grožđa je doro uspela. Pomoću stare prese izpresovano je otprilike 17 litara “mušta”. U ovoj aktiji je bilo prisutnih oko šezdesetak naših sugrađana koji su učestvovali od berbe grožđa do presovanja i degustiranja njenog soka ili mušta. Za meze je bilo posluženo kiflice domaće proizvodnje. Video navigaciju su obezbedili Info - centar novog Bečeja i Balo Jožef. Za dobro raspoloženje su angažovani harmonikaši. Posle uspešnog rada i lepog druženja Upravni odbor Zavičajnog kluba odlučuje da se iz komine i ostatka mušta ispeče rakija.

Milorad Azucki predlaže da ova jesenja “manifestacija” pređe u naviku uz to da se pozovu deca iz osnovnih škola da i oni vide i dožive ovaj stari običaj. Uz nekih ispravki na presi koju će dovršiti Karolj Andre iduće godine očekujemo još efikasnije presovanje i još više grožđa u Glavaševoj kući.

Ad.2

Po najnovijoj tehnici u Glavaševoj kući, na pojedinim exponatima kao i na samom objektu postavlja će se nalepnice – librice sa takozvanim QR - kodovima. Te kodove, pomoću modernih mobilnih telefona moći će se otvoriti i koje će posedovati u sebi razna opisivanja, fotografija čak i video snimaka, tako da turisti pored objašnjenja dobijaju mnogo više informacija o izabranom predmetu sa “jednim klik”- om na telefonu. Ovu tehnologiju turistička organizacija uz pomoći zavičajaca počela bi da primenjuje dogodine.

Ad.3

Sprema se špajz u Glavaševoj kući, domar Janoš Koso i Karolj Andre kao izvođači tih radova su obavestili ostale članove kluba da u narednih mesec dana Glavaševa kuća biće bogatija sa još jednom prostorijom koja će se isto pokazivati posetiocima. Špajz je zatečen kao prazna i dosta oronula prostorija u kući, koja se tokom adaptiranja zbog nekih razloga zaobišla. Uz podršku Opštinske uprave sredio se plafon kao i košuljica za pod. Na tu košuljicu Karči i Janči su polepili stare šestougaone opeke, okrečili i trenutno postavljaju stare police –“štelaže” za duncflaše sa pekmezom i ostale posude, kuhinjske alate koje će dočarati špajzeve naših baka.

Ad.4

Nekolicina članova Upravnog odbora se žalilo na neaktivnost Branislava Vojnova. Naime primećeno je da poslednjih 5-6 meseci Bane ne prisustvuje sastancima i ne uključuje se u

akrivnostima kluba. Dogovoreno je da se porazgovara sa njim da bi se doznali pravi uzroci njegove neaktivnosti.

Ad.5

Upravni odbor je odobrio sredstva za kupovinu šećera za rakiju, kupovinu akrilnog bajca i refundiranje troškova suza-buketa koju su zavičajci položili na grob prilikom sahrane Milice Saravolca.

Za subotnja dežurstva određeni su sledeći članovi:

17.11.2012. – Monja Jovanov

24.11. 2012. – Mirko Saravolac

01.12. 2012. – Milorad Azucki

08.12. 2012. – Milorad josimović i Karolj Andre

Povezani članci