52. Sastanak Upravnog odbora

25.07.2012.

Sastanku su prisutni: Nataša Vidaković, Karolj Andre, Milorad Josimović, Janoš Koso, Arpad Švaner, Monja Jovanov.

Dnevni red

  1. Novonastala situacija u klubu
  2. Godišnji susret Zavičajaca
  3. Godišnja Skupština
  4. Program za godišnji susret
  5. Letopis i donacije za Letopis
  6. Old timer susret
  7. Novosti u muzeju
  8. Razno

Ad.1

Zbog bolesti našeg predsednika Borivoja Ćurčića neophodno je da se bira novi predsednik i potpredsednik radi nesmetanog funkcionisanja kluba. Upravni odbor predlaže Andre Karolja za predsednika, Milorada Josimovića za potpredsednika, a Natašu Vidaković za sakretara kluba. O ovim predlozima Skupština će doneti odluku.

Ad.2

Usklađujući se sa programom Veliko Gospojinskih dana godišnji susreta zavičajaca će se održati 25.08.2012. godine. Okupljanje i doček gostiju će biti u Glavaševoj kući od 9 časova. Godišnja skupština I program će početi od 10 časova.

Ad.3

Na godišnjoj Skupštini će se referisati o radu Zavičajnog kluba u protekloj 2012. godini. Upravni odbor će da podnese finansijski izveštaj i predlog za novog predsednika i potpredsednika kluba.

Ad.4

Program godišnjeg susreta će početi promocijom knjige dr Save Ivanića Vaterpolo u Novom Bečeju. Drugi deo programa će biti posvećeno 130 godišnjici Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva u Novom Bečeju. Posle toga za članove kluba svečani ručak pored Tise

Ad.5

Tekstovi za Letopis su pripremljeni početkom avgusta se predaju na štampanje. Finansijska konstrukcija je uglavnom dobra. O spornom tekstu se Upravni odbor izjasnio. Mada je od prisutnih pet članova, troje bila da se tekst objavi, a dvoje protiv, autor teksta je odlučio da ne objavi taj tekst. Prihvaćen je predlog Nataše Vidaković da se prvom prilikom, kada budemo imali sredstav objavimo tekst u celosti u originalu, i u prevodu. Takođe je prihvaćen predlog Andre Karolja da se tekst dr Jene Sentklaraija povodom smrti dr Vladimira Glavaša postavi na sajt NAŠ ZAVIČAJ, u izvornom obliku i prevodu paroha Miloša Vlaškalina

Ad.6

Old timer susret će se odrđati 28.jula 2012. godine u organizaciji Zavičajnog kluba. Janoš koso void celu paradu old tajmera. Monja Jovanov, Karolj Andre i Milorad Josimović prihvataju dežurstvo u Glavaševoj od 14 šasova.

Ad.7

Bidermajer kanabe koji je poreklom iz Glavaševe kuće i bider šifonjer, poklon od Kiš Karolja, a restauriran od strane Alaćan Zolike smešten je u malu sobicu Glavaševe kuće. Pored njih su semeštene dve bider stolice – Bečke i dve litografije takođe iz ove kuće.

U dangubniku su postavljene sedam klupe koje je uradio Imre Korenči a prefarbao Janoš Koso. Materijalnu pomoć je pružila Lokalna samouprava.

Velika novost je i to da je Janoš Koso prilokom čišćenja otvora za ložište pronašao originalni kućni broj Glavaševe kuće rađen na drvenoj ploči. Članovi Upravnog odbora su se složili da repliku, koju bi napravili Milorad Josimović i Janoš Koso postave na na ulazna vrata, a original da se smesti u samoj kući.

Ad.8

Postoji mogućnost da Zavičajni klub izda svoju prvu knjigu. Knjigu, čiji je naslov Gedeon Rohonci, a napisao ga je Karolj Andre povodom 160 godina od rođenja gospodara Bisernog ostrva, Gedeona Rohoncija. Obaveze Zavičajnog kluba bi bile da pribavi ISBN broj i CIP dok će autor snositi sve ostale troškove uključujući i prezentaciju. Autor se obavezao da će pokloniri 10 knjiga Zavičajnom klubu. Upravni odbor je podržao i odobrio ovu inicijativu.

Za pripremu i kovertiranje pozivnica zaduženi su, Nataša Vidaković, Janoš Koso i Monja Jovanov. Pozivnice treba poslati najkasnije do 15 avgusta.

Dogovor je postignut i oko nabavke pića i štrudli za predstojeći godišnji skup.

Povezani članci