30. Sastanak Upravnog odbora

22.12.2010.

Prisutni: Radovan Popov, Branislav Vojnov, Karolj Andre, Janoš Koso, Mirko Saravolac i Nataša Vidaković

Dnevni red

  1. Sećanje na 100 godišnjicu roñenja Bogdana Čiplića
  2. Dogovor u vezi okupljanja povodom godišnjice otvaranja Muzeja Glavaševe kuće i useljenja Zavičajnog kluba u svoje prostorije
  3. Razno

Ad.1

Upravni odbor Zavičajnog kluba smatrao je potrebnim da se podseti na 100 godišnjicu rođenje književnika Bogdana Čiplića koji se rodio u Novom Bečeju novembra 1910. godine. Bogdan Čiplić prvu svoju pesničku knjigu objavio je u Novom Bečeju 1930. godine pod naslovom „Poljana”. Tokom svog života objavio je oko pedesetak knjiga, uglavnom pesama ali i romana i drama. Bio je profesor u Temišvaru, Kikindi i Novom Sadu, dramaturg, i direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na sastanku je pročitan tekst Rapsod Vojvodine stare R.Lotina, objavljena 01.11.2010. godine u listu Dnevnik povodom stogodišnjice roñenja Bogdana Čiplića. Prilog za biografiju Bogdana Čiplića napisao je Lazar Mečkić 1991. godine, koji smo objavili na zvaničnom sajtu opštine Novi Bečej pod NAŠ ZAVIČAJ.

Upravni odbor smatra, da se u Letopisu za 2010. godinu treba obavezno posveti značajan deo o našem književniku Bogdanu Čipliću.

Ad.2

Okupljanje povodom druge godišnjice od otvaranja Muzeja Glavševa kuća i godišnjice od useljenja Zavičajnog kluba u svoje prostorije treba organizovati po modelu prošlogadišnjeg. Planirana je prigodna izložba račun memoranduma Novobečejskih trgovaca, zanatlija, advokata i firmi. Ova ali proširena postavka će ujedno biti prezentovana i za noć muzeja, maja 2011. godine. Darodavcima i učesnicima u radu Zavičajnog kluba biće uručene zahvalnice. Slanu zakusku, štrudlu sa makom i sirom kao i piće finansiraćemo iz sopstvenih izvora to jest članovi Upravnog odbora će januara uplatiti članarinu za tekuću 2011. godinu.

Ad.3

Branislav Vojnov je imao primedbu da se zapisnici Upravnog odbora ne vode po istom kriterijumu. Upravni odbor je zbog toga usvojio pravilo, da se u buduće prilikom glasanja u zapisnik unosi samo odnos ZA i PROTIV, bez imena i prezimena glasača.

Predsednik kluba Radovan popov je predložio da se u buduće zapisnik sa prošlog sastanka pročita pre početka novog sastanka i kao takav da se postavlja na sajt.

Nataša Vidaković je predložila povećanje članarine od naredne 2011. godine od 300 na 400 dinara. Upravni odbor je jednoglasno usvojio predlog.

Janoš Koso je upoznao prisutne da su pločice dobivene od sveštenika katoličke crkvene opštine Šoti Janoša, postavljene u prostoriju namenjenu za bačvarsku radionicu. Radove su izvodili Janoš Koso i Karolj Andre uz nadzor i alat, majstora Bele Vrešćak. I čiviluk, dar Ištvana Sekereša je konačno obnovljen od strane Žike Velisavljeva.

Povezani članci