20. Sastanak Upravnog odbora

08.04.2010.

Sastanku prisustvuju: Andre Karolj, Koso Janoš, Branislav Vojnov, Slavica Kovačev, Mirko Saravolac

Dnevni red

 1. Prilozi i pokloni za zavičajnu zbirku i muzej
 2. Sredjivanje dvorišta Glavaševe kuće
 3. Olajnica Jovana Bunjevačkog
 4. Završni radovi na berbernici
 5. Početak sredjivanja podruma
 6. Istorijat veterinarstva u Novom Bečeju
 7. Razno
 8. Novobečejci i Vranjevčani sve više poklanjaju predmete iz prošlosti Novog Bečeja, što je zabeleženo u knjizi darodavaca Zavičajnog kluba.
 9. Janoš Koso očekuje da JP Komunalac iskultivira dvorište, posle praznika, posejaće travu i zelenilo. Branislav Vojnov je istakao da je Zavičajni klub na vreme reagovao u vezi sa kapijom na Glavaševoj kući i tako će ona biti sačuvana.
 10. U toku su pregovori o ureñenju olajnice, enterijer i eksterijer, Jovana Bunjevačkog i Zavičajni klub predlaže da se olajnica sačuva kao ambijentalna celina sa kućom Bunjevačkih. Trebalo bi najpre zaštititi olajnicu i proglasiti je za kulturnu baštinu, sačuvati je u Novom Bečeju, obzirom da supruga Radovana Bunjevačkog i sinovi žele da poklone olajnicu s tim da se ista konzervira i sačuva.
 11. Paravan i postolje za noge očekujemo od stolara, antenu za radio je sredio Robert Čejtei, tako da će stari radio biti ponovo u funkciji. Radovi na berbernici će biti okončani krajem aprila.
 12. Sa lepim vremenom očekujemo da počnemo sa pražnjenjem podrumskih prostorija, vrednije stvari će se selektirati, a podrumski pod nivelisati i srediti zidove, pa imamo u planu da se u podrumu napravi podrumski ambijent sa buradima. Posao će organizovati Zavičajni klub u vidu akcije, čim otopli, jedne subote, krajem aprila.
 13. Branislav Vojnov je sa Vojislavom Blažinim posetio veterinara Todora Toše Dujina, radi dogovora oko izrade istorijata veterinarstva u Novom Bečeju, pri čemu će pomoć pružiti i ćerka Todora Dujina, član Zavičajnog kluba Mirjana Dujin. Predlažemo da se u ovaj posao uključe Dobrica Petrović i Imre Pataki – čika Janči.
 14. Od danas se Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana pojavio na zvaničnom sajtu opštine Novi Bečej pod NAŠ ZAVIČAJ.

Potrebno je da se precizira termin za snimanje intervjua sa Branislavom Vojinovim koji će biti propraćen snimcima Muzeja.

Andre Karolj predlaže da se u sadašnjem depou napravi stara stolarska radionica, koja bi i sada imala upotrebnu vrednost, jer bi smo mogli da obavimo razne popravke.

Kuhinju u muzeju bi smo hteli da prepravimo, smatramo da treba pod da prepravimo i u tom smislu smo obavili razgovor sa sveštenikom rimokatoličke crkvene opštine koji bi nam poklonio šestougaone cigle.

Smatramo da bi i šporet trebalo premestiti na mesto gde se i ranije nalazio, ukoliko to stručnjaci budu odobrili.

Povezani članci