srenhu
24. „Obzorja na Tisi“

24. „Obzorja na Tisi“

Po ustalјenom redosledu, da se bijenalno smenjuju takmičenja solo pevača i kompozitora, 24. „Obzorja na Tisi“, bila su posvećena pozivnom kompozitorskom konkursu za novu solo pesmu i održana su od 19. do 21. maja 2016. godine.

Čast da ih 19. maja započne pripala je mešovitom horu Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina. Svečano otvaranje održano je  20. maja, posle kompozicije Josifa Marinkovića Gde si dušo, usledile su pozdravne reči zamenika predsednika Opštine Novi Bečej Matije Kovača, a potom veoma nadahnuta i emotivna beseda Slavice Kovačev, dugogodišnjeg sekretara manifestacije i dobrog poznavaoca istorije „Obzorja na Tisi“. Nјene tople reči su poput zahvalnice oživele sećanje na Zagorku Jegdić, koja je utemelјila i punih 15 godina svim srcem i sa mnogo lјubavi vodila manifestaciju, nastavnika Branislava Kiseličkog, osnivača dragocene kompozitorove Spomen zbirke, ali i na mnogobrojne druge ličnosti, koje su doprinele da Dani Josifa Marinkovića imaju ovako dugo trajanje.

Centralni događaj drugog dana „Obzorja“ bilo je premijerno tumačenje jedanaest solo pesama (deset u konkurenciji), prispelih na sedmi pozivni kompozitorski konkurs.

Žiri u sastavu Mirolјub Aranđelović Rasinski, Ljubica Živković i Milan Aleksić, odlučio je da prvu nagradu dodeli kompoziciji Da li znaš... Svetozara Saše Kovačevića, drugu solo pesmi Predosećanje Milane Stojadinović Milić a treću kompoziciji Veličanije sv. Savi Miloša Raičkovića.

Pored nagrade stručnog žirija, solo pesma Da li znaš... Svetozara Saše Kovačevića je dobila najviše glasova posetilaca, pa je osvojila i Nagradu publike.

Poslednjeg dana festivala, 21. maja, u velikoj sali Doma kulture, održan je za učenike novobečejskih škola, javni čas na temu Život i delo Josifa Marinkovića. U muzičkom delu programa učestvovali su horovi OŠ „Josif Marinković“ (dirigent: Janoš Fabijan) i „Miloje Čiplić“ (dirigent: Sofija Jegdić Gurjanov) iz Novog Bečeja, kao i OŠ „Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa (dirigent: Aleksandra Krstić), koji su težište u svojim programima dali delima autora kome je manifestacija i posvećena.

Povezani članci