srenhu

Lazar Mečkić (1917-2009)

Dana 1. novembra 2009. godine, u Beogradu je umro Lazar Mečkić, ekonomista po zanimanju, publicista po vokaciji i najznačajniji novobečejski hroničar.

Rođen je u Kumanu, 8. septembra 1917. godine, a sa roditeljima se 1928. godine preselio u Novi Bečej, gde je zavšio osnovnu i srednju školu, a potom Višu ekonomsku u Beogradu.

Lazar Mečkić (1917-2009)

Od 1946. godine radio je u šećeranama u Zrenjaninu i Ćupriji, a ubrzo prešao u Ministarstvo industrije gde je ostao pet godina. Radio je u splitskom Jugovinilu u Kaštel Sućurcu i Fabrici stakla u Pančevu. Posle rada u privredi prelazi u kabinet Savezne privredne komore. Kao predstavnik Privredne komore Jugoslavije jedno vreme radio je i u Budimpešti.

Tokom svog radnog veka, kao ekonomista bio je saradnik više stručnih listova i časopisa, a Ekonomska politika je objavljivala njegove aktuelne radove iz oblasti privrede.

Odlaskom u penziju, Lazar Mečkić se potpuno posvetio istraživačkom radu i istoriji svog zavičaja.

Napisao je deset knjiga: Istorija staklarstva u Jugoslaviji, Čari prošlih dana - Novi Bečej 1929-1935. godine, Plam zavičaja, Uloga Novobečejaca u razvoju srpskog pozorišta, Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju - od najranijih vremena do 1941, Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju, Monografiju o Teodoru Pavloviću, Da se podsetimo na Novi Bečej i Novobečejce, Život prolazi, sećanja ostaju i Sećanja na moja putovanja.

Za svoj rad odlikovan je Ordenom rada za zlatnim vencem, Srebrnom plaketom Privredne komore Jugoslavije, Oktobarskom nagradom SO Novi Bečej, Nagradom Teodor Pavlovića, a posebno priznanje za njegov publicistički rad je članstvo u Matici srpskoj.

Pored književnog rada bavio se slikanjem. Naslikao je više od osam stotina akvarela i slika u ulju, pretežno sa motivima Novog Bečeja i Vranjeva. Imao je više samostalnih izložbi, od kojih nekoliko u Novom Bečeju, koje je potom poklonio kao legat Domu kulture i OŠ „Josif Marinković“.

Lazar Mečkić se 3. novembra, kada je sahranjen na novobečejskom pravoslavnom groblju, zauvek vratio u Novi Bečej, da ostane u našem sećanju.

Povezani članci