srenhu

Geza Sakač (1928-2009)

Geza Sakač

Geza Sakač je rođen u Novom Bečeju 11. februara 1928. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom mestu, a fotografski zanat kod poznatog fotografa Jožefa Kožika. Majstorski ispit je položio 1952. godine pred komisijom u kojoj je bio i istaknuti majstor-fotograf Konstantin Vukov.

Prvo zaposlenje Sakač je imao u preduzeću »Dekor«, u fotografskoj sekciji, a već 1954. godine je otvorio samostalnu fotografsku radnju u kojoj je dočekao i penziju 1996. godine.

Od 1972. godine Geza Sakač je član Udruženja samostalnih umetnika fotografije /USUF/ Srbije od koga je dobio diplomu sa zvanjem Umetnika jugoslovenske fotografije. On je, takođe, i nosilac zlatne značke »Anastas Jovanović« koja se dodeljuje najzaslužnijim profesionalnim fotografima.

Pored velikog broja kolektivnih izložbi Sakač je imao i petnaest samostalnih izložbi fotografija u Novom Bečeju, Beogradu, Zrenjaninu, Tordi, Pančevu i tri izložbe u Mađarskoj. Među njegovim mnogobrojnim nagradama i priznanjima su i nagrada Beogradskog sajma, zlatna plakete Beograda, priznanja iz Niša, Sarajeva i Portoroža.

Evropsko udruženje profesionalnih fotografa proglasilo je Sakača 2003. godine za profesionalnog majstora fotografije Evrope, PPofE.

Povezani članci