srenhu

Iz prošlosti našeg zavičaja

Novi, nepoznati detalji iz života dr Sentklarai Eugena

Poznato nam je da dr Eugen Sentklarai rođen u Vranjevu 1843. godine i umro u Temišvaru 1925. godine. Tamo je i sahranjen u katedrali Svetog Đorđa. Njegov otac je Bunjevac i zvao se Naum Nedič. Bio je trgovac žitaricama. Majka mu je bila Mađarica Salai Žofija, rodom iz Čantavira. On je jedini naučnik, istoričar kod Srba i Mađara koji je stekao članstvo Mađarske akademije nauka 1882. godine i nakon tri godine postao član Srpskog naučnog društva u Beogradu. 1910. godine su ga primili za počasnog člana Matice Srpske u Novom Sadu. Izvrsno je govorio mađarski, srpski, nemački i latinski.

Prema do sada objavljenim podacima mislilo se da je on za katoličkog sveštenika posvećen na dan Svete Klare Asiške 1866. godine, na dan zaštitnika crkve. Međutim, ovaj podatak nije tačan, što se da videti iz matične knjige rođenih iz te godine, kada je on krstio 8 beba i u knjigama se potpisao kao Jene (Eugen) Nedič , sveštenik čanadske biskupije.

Za sada nismo pronašli tačan datum njegovog posvećenja za katoličkog sveštenika. Takođe, nismo pronašli ni pisani dokumenat, o tome kada je zaista promenio svoje prezime. Može se naslutiti, da je to učinio 1867. godine. Verovatno je tome doprinelo i sklopljeno primirje izmedju Bečkog dvora i Mađara koje je poznato u istoriji pod imenom Pogodba iz 1867. godine.

Radi informisanosti naših čitalaca i Ijubitelja istoriskih činjenica dajemo informaciju da je 2008. godine u Budimpešti izdato reprint izdanje knjige ISTORIJA DUNAVSKOG RATNOG BRODARSTVA. Ovo delo je on završio 05.05.1885. godine u Turskom Bečeju. Knjiga se može nabaviti u Pešti.

Povezani članci