srenhu

Sport u 2009. godini

U 2009. godini, kada je obeležen veliki jubilej, jedan vek od kada je odigrana prva fudbalska utakmica, fudbaleri Jedinstva iz Novog Bečeja su uspešno prebrodili reorganizaciju takmičenja i osvajanjem osmog mesta sačuvali status člana Vojvođanske lige Istok. U jesenjem delu prvenstva Novobečejci su igrali promenljivo, a posle 17 prvenstvenih kola, zimsku pauzu dočekali na osmom mestu, sa 26 bodova i gol razlikom 27:22. Rad sa mladima je opredeljenje kluba, tako su kadeti, pod vođstvom trenera Novice Glavaškog i pioniri, koje trenira Živa Parabucki, u Regionalnoj ligi područja nadmoćno zauzeli prvo mesto. Ova 2009. godina ostaće zapisana zlatnim slovima u analima ženskog fudbala, koji se u Novom Bečeju igra od 2006. godine. U prvenstvu Druge savezne lige ekipa Ženskog fudbalskog kluba „Novi Bečej“ je prvi deo prvenstva završila na drugom mestu, sa dva boda manje od bivšeg prvoligaša Sloge iz Zemuna.

Pored dobrih igara u prvenstvu Novobečejke su, odlično igrale u Kupu Vojvodine. Pehar FS Vojvodine osvojile su pobedom u finalu, u Zrenjaninu, protiv Ravangrada iz Sombora 3:0, što je do sada najveći uspeh Najzaslužnije za ove uspehe su Eni Heđeši, Kristina Sabadoš, Biljana Srdić, Dragana Protić, Duška Živković, Jelena Rakočević, Jelena Marenić i Ljubica Radosavljev, Mirela Malešević, Jovana Milanović, Dragana Čakarević, Jelena Kevrešan, Danijela Panić, Livia Šimon, Gordana Tolmačević, Oršolja Totajev, Marijana Todorov njihov trener Dušan Jurković i predsednik kluba Radomir Šćepanović.

Kuglanje u Novom Bečeju ima dugu i bogatu tradiciju, a ženska ekipa Jedinstva iz Novog Bečeja je godinama jedna od najuspešniji. U sezoni 2008/2009 Novobečejke su osvojile četvrto mesto, ali su u jesenjem delu prvenstva ponovo blistale i zimsku pauzu dočekale na drugom mestu, odmah iz velikog rivala Pionira iz Subotice. Kuglašice Jedinstva su igrale u sastavu: Monika Kiš, Andrea Kiš, Mirjana Dudevljev, kapiten Đenđi Kirti, lldiko Kormanjoš, Biljana Bugarski i Marta Ernješi.

Muška ekipa Jedinstva je bila stabilan član Prve lige Srbije, što je potvrdila osvajanjem petog mesta. Od pojedinačnih rezultata treba izdvojiti uspeh Norberta Ernješija, koji je na prvenstvu Srbije u Apatinu, u pionirskoj konkurenciji, osvojio dve zlatne medalje, prvak je države u pojedinačnoj konkurenciji i u kombinaciji.

Rukometaši Jedinstva su, posle dužeg vremena u 2009. godini, pružali igre dostojne tradiciji dugoj više od šest decenija. Rukometaši Jedinstva su prvi deo prvenstva, u Prvoj ligi Srbije - Vojvodina, posle osam uzastopnih pobeda, završili na četvrtom mestu sa 21 bodom.

Košarkaši Jedinstva su u Prvoj ligi Srbije igrali u promenljivoj formi i ni izdaleka ne podsećaju na ekipu koja je, dok se takmičila u Prvoj B ligi, u dva navrata bila na pragu plasmana u Prvu saveznu ligu. Novobečejci su prvenstvo završili na 12 mestu, što im je bilo dovoljno da izbore opstanak. Dizači tegova Jedinstvo iz Novog Bečeja su na ekipnom prvenstvu države, koje je održano u Subotici, zauzeli treće mesto. lzabranici trenera Branka Vlaškalina su, na finalnom turniru, nastupili u sastavu: Atila Sanislo, Janoš Lukač, Zoltan Tot, Ivan Cucić, Čaba Čeh i Zoltan Hebek.

Klub borilačkih sportova Jedinstvo iz Novog Bečeja mada spada u najmlađe sportske koletkive u opštini u 2009. godini stekao je punu afiormaciju. Takmičari koje vodi trener Radenko Tadić bili su uspešni kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Pored Gorana Olćana, aktuelnog prvaka Srbije istakli su se Moma Reznić, koji je u konkurenciji kadeta u Segedinu, na nezvaničnom prvenstvu sveta u lajt kontaktu, osvojio prvo mesto, a titulama prvaka Vojvodine i Srbije okitili su se Marijana Rakić, Čaba Vereš, Ferenc Kormanjoš, Miroslav, Marijana i Milan Rakita i Sanja Radić.

Karatisti Jedinstva su se, kao po pravilu, sa svakog takmičenja vraćali sa medaljama. Među najuspešnijima su senior Srđan Sudarski, kadeti Dušan Rajić, Stefan i Sanela Koprenov, Jovan Sudarski, Dajana Palfi, Nikolina Abazaj, Denis Bogućanin i Ana Rigo.

U 2009. godini porodica SD Jedinstvo u Novom Bečeju bogatija je za još jednog člana. Na inicijativu učenika OŠ „Josif Marinković", osnovan je Odbojkaški klub Jedinstvo, koji u svom sastavu ima mušku i žensku ekipu. Za predsednika izabran je Vladimir Davidović, a članovi Upravnog odbora su Miodrag Boberić, Dejan Popov, Željko Kolarov i Ljiljana Garčev.

Povezani članci