srenhu

Stogodišnjica Srpske zemljoradničke zadruge u Vranjevu (1909-2009)

Zemljoradnička zadruga ,,Vranjevo“ Novi Bečej obeležila je stogodišnjicu postojanja lepom i korisnom knjigom „Sto godina zadrugarstva u Novom Bečeju“, čiji je autor Mirjana Brković r.Dujin, koja je rođena u Vranjevu, a sada živi u Novom Sadu. Na 18. strani ove knjige data su imena Ijudi koji su 19. septembra 1909. godine stavili potpis na dokument Alapszabalyai (statut). To su lica koja su prihvatila uslov za osnivanje srpske zemljoradničke zadruge u Araču ( Vranjevu ): Dušan Vujackov - predsednik, Isak Tomašev, Ivan Popov, Miloš Isakov, Novak Dujin, Marin Prčić, Marinko Perić, Živa Malešev, Živko Pejin, Nikola Tomašev, Bogoljub Malešev - poslovođa, Jovan Vrebalov, Arkadije Miletić, Živa Pantelić.

U „Vranjevačkom kalendaru“ za 1930. godinu objavljen je članak Prva srpska zemljoradnička zadruga u Vranjevu, učitelja Žarka Čiplića, koji je jedno vreme bio i poslovođa zadruge. U članku su navedena imena 13 osnivača, jer nema Marina Prčića. Zadruga nije radila za vreme I svetskog rata, od 1914. do 1918. godine, odnosno, u to vreme bitno je smanjila svoju aktivnost. Savez srpskih zemljoradničkih zadruga 18. januara 1923. godine menja ime u Glavni savez seljačkih zemljoradničkih zadruga, sa sedištem u Beogradu, a zadruga u Vranjevu postaje njegov član. U Novom Sadu je postojala filijala pomenutog Saveza.

Zadruga između dva rata posluje pod imenom Srpska zemljoradnička zadruga u Vranjevu. Poslednji pisani dokument koji je stigao u SZZ Vranjevo nosi datum 13. mart 1941. godine. Za vreme II svetskog rata prekinut je svaki rad u SZZ Vranjevo. Posle II svetskog rata rad zemljoradničke zadruge je obnovljen pod drugim imenom i na drugim osnovama.

Povezani članci