srenhu

Crkveni jubileji

200 - godišnjica crkve svete Klare Asiške i 25-godišnjica svešteničkog jubileja novobečejskog župnika Janoša Šotija

Sveti Stevan, prvi mađarski kralj, 1030. godine osnovao je 10 biskupija, a među njima je i Čanadska biskupija. U torontalskom velikom dekanatu je bila i bečejska crkva. Prema tajnoj arhivi Vatikana postoji pisani dokumenat da je sveštenik Peter Domonkoš imao obavezu da uplati desetinu od 28 groša i 1 banališa.

Turski osvajači su 1551. godine zauzeli crkvu Arač i njihova vladavina je trajala do 1686. godine, kada su Turci napustili Budim. Naši krajevi su počeli sa oslobađanjem od Turaka pobedom kod Sente, 1697. godine. Prema Karlovačkom miru porušili su bečejsku tvrđavu do temelja. Konačna pobeda Austrije nad Turcima usledila je 1716. godine kod Temišvara, kada je oslobođena Torontalska županija. 1723. godine bečki dvor je osnovao katoličku biskupiju u Temišvaru.

Prvo bogosluženje je bilo kod nas u privatnoj kući 1745. godine. Zvanični župni ured je formiran 1758. godine. Od tada su počeli voditi crkvena dokumenta.

Temelj sadašnje crkve je postavljen 1804. godine. Donator crkve je bila Klara Papapulizo, koja je bila pravoslavne vere. Sahranjena je u crkvi Svetog Nikole u Novom Bečeju. Izgradnja crkve je završena u jesen 1809. godine. Donatorka nije mogla da prisustvuje svečanosti, zbog upada Napoleona u Beč. Posvećenje crkve je bilo poslednje nedelje oktobra 1809. godine.

Prvi sveštenik je bio Ištvan Štaršitz, franjevac. Sadašnji župnik je 28. u redosledu. U 19. i 20. veku bilo je sledećih sveštenika po zvanju: Antal Maderlih, Šandor Rigo, Đerđ Gross, Laslo Šipoš, Emil Stojanovič i Kalman Kovač. Dekan Šandor Hajdu je jedini među živima. On služi u Boki. Od devojaka su postale redovnice Siromašne školske Sestre naše Gospe i to: Juliana Zedi, Katalin Faćol, Eržebet Đerki, Marija Farkaš, Katalin Kovač i Magdolna Lukač. Među živima je jedino Ana Hideg, koja radi kao učiteljica veronauke i crkveni muzičar u Bečeju.

U dugačkoj istoriji naše crkve vredno je istaći sledeće:

- U prvom svetskom ratu su odneli sva zvona u ratne svrhe, zatim su nabavljena druga,

- Farbanje fresaka crkve je uradio akademski umetnik Isidor Mole iz Ljubljane 1961. godine,

- Izvršena je elektrifikacija orgulja i zvona,

- 2006. godine izvršena je potpuna rekonstrukcija krova crkve i župnog ureda, sa zamenom svih crepova.

Janoš Šoti član Društva Isusovaca je u Novom Bečeju od 2002. godine. On je rodom iz Bačke, iz mesta Adorjana. Pored novobečejske župe on služi u Vranjevu i Banatskoj Topoli. 11. avgusta 2009. godine održana je izuzetna svečanost jer su istog dana proslavljena dva jubileja. Tim povodom su, msgr. dr Laslo Nemet, biskup iz Zrenjanina, kao i Laslo Lukač poglavar Društva Isusovaca mađarske provincije, održali misu i svečanu propoved, u prisustvu velikog broja sveštenika i vernika.

Povezani članci