srenhu

Izložba fotografija Ivana Kovačeva

Juni 2009.

U organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, u Galeriji „Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej, u sredu, 10. juna 2009. godine otvorena je izložba fotografija Novobečejca Ivana Kovačeva, pod nazivom „Novi Bečej kroz obiektiv".

Mnogobrojne posetioce pozdravila je, u svojstvu domaćina, direktor Doma kulture, Marijana Baračkov, da bi se potom prisutnima obratio Borivoj Ćurčić, član Upravnog odbora Zavičajnog kluba, evocirajući uspomene na detinjstvo i mladost koju su zajedno provodili kraj Tise.

Ovom izložbom, rekao je Ćurčić, Ivan Kovačev je ovekovečio pojedine Novobečejce, ne birajući ih po zvanju i funkciji, imenu ili prezimenu, već naprosto po liku koji pleni, kao i delove Novog Bečeja, za koji je vezan srcem, i kome se rado vraća.

Ivan Kovačev je rođen u Novom Bečeju, gde je pohađao osnovnu školu. Potom je završio gimnaziju u Zrenjaninu, a tehnološki fakultet u Banjaluci, nakon čega odlazi u SR Nemačku, gde zasniva porodicu, radi i živi i danas.

Fotografijom se bavi od 1973. godine, a već 1977. postiže veliki uspeh na konkursu umetničke fotografije „BLENDE 77" u Hamburgu, gde njegova fotografija „Cigančići", nastala u Novom Bečeju, osvaja zlatnu medalju.

Obišao je svet i posmatrajući ga kroz objektiv svog Nikona, beležio je svoje utiske. Najdraži su mu svakako oni iz rodnog kraja, što je želeo i da potvrdi, na ovakav način, prvom samostalnom izložbom svojih fotografija u Novom Bečeju (prvu samostalnu izložbu priredio je nedavno i u Hamburgu).

U Galeriji „Selo" izloženo je 30 njegovih radova, a izložbu je posvetio uspomeni na svog velikog prijatelja, takođe Novobečejca, Dragana Glumičića Ganeta, novinara i dopisnika Tanjuga iz Moskve, koji je preminuo pre 7 godina. Njegov portret iz 1977.godine zauzima centralno mesto u Galeriji.

Autor fotografija odlučio je da Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana, pokloni deset fotografija iz ove postavke u trajno vlasništvo.

Povezani članci