srenhu

Obzorja na Tisi

Maj 2009.

Sedamnaesta Obzorja na Tisi otpočela su polaganjem cveća na spomen ploču rodne kuće Josifa Marinkovića. Polaganju cveća prisustvovali su gosti iz Beograda prof. dr Dimitrije Golemović i prof. dr Dragoslav Dević koji je i postavio venčić, a od domaćina predstavnik opštine Novi Bečej Stevan Davidović, direktor Doma kulture Marijana Baračkov, direktor OŠ „Josif Marinković" Vladimir Davidović. Nakon nekoliko horskih numera u izvođenju hora osnovne škole iz Vranjeva, prisutni su posetili Muzej „Glavaševa kuća” u kome se nalazi stalna postavka velikana srpske muzike Josifa Marinkovića.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Nikola, potom je održan koncert hora Pravoslavnog srpskog crkvenog društva Pančevo sa duhovnim pesmama poznatih srpskih kompozitora. Horom je dirigovala mr Vera Carina.

Otvaranje izložbe slika i ikona Đorđa Bujnovića u Galeriji „Selo" samo je bio mali predah do početka Obzorja na Tisi. Đorđe Bujnović rođen je u Novom Sadu 1957. godine, gde se i školovao. Slikarstvom se bavi više od 30 godina, a profesionalno poslednjih petnaest. Član je nekoliko udruženja i Srpskog akademskog društva „Vizantija". Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija i festivala „Mostra Mercato" - Bienno, Italija. Do sada je imao 15 samostalnih i više od 50 kolektivnih izložbi.

Od pohvala i nagrada izdvajamo nagradu za najbolju ikonu na Vidovdanskom salonu u Vršcu 2005. godine. Slike i ikone mu se nalaze u mnogobrojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Sve izložene slike su rađene tehnikom ulje na platnu.

Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov otvorio je Obzorja, a besedu o Josifu Marinkoviću je održala prof. dr Ivana Perković, koja je ujedno i promovisala svoju knjigu Od anđeoskog pojanja do horske umetnosti. U knjizi je, ne malo prostora, posvećeno našem kompozitoru Josifu Marinkoviću.

Solisti koncerta solo pesama i operskih arija Sofija Pižurica, Iva Profaca, Nenad Savić i Predrag Milanović uz korepeticiju Ljubice Grujić, briljantno su izvodili svoje numere što je publika aplauzom i nagradila.

Povezani članci