srenhu

Muzej „Glavaševa kuća“

Februar 2009.

U ponedeljak 16. februara 2009. godine otvoren je Muzej „Glavaševa kuća“ u ulici Josifa Marinkovića broj 69. Kuća u kojoj se rodio i živeo dr Vladimir Glavaš (1834 -1909), advokat i veliki narodni dobrotvor, je tipičan i reprezentativan primerak kuće iz vremena bidermajera. Rešenjem od 01.04.1968. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada kuću, zajedno sa enterijerom, nameštajem i portretima stavio je pod zaštitu zakona. Odlukom Izvršnog Veća Vojvodine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku (»Službeni list APV« br. 28/91).

Muzej „Glavaševa kuća“

Od ideje, nastale 2005. godine, a radovi su otpočeli 2006. godine, što znači za svega četiri godine, ostvario se davnašnji san Novobečejaca i Vranjevčana da imaju svoj muzej. Predsednik opštine Milivoj Vrebalov je pozdravio prisutne, posebno uvažene goste iz Zrenjanina, Novog Sada i Subotice i ukazao na značaj ove kulturne ustanove za našu sredinu. Profesor dr Aleksandar Kasaš je prisutnima, u svom govoru, otkrio mnoge nepoznate detalje iz biografije dr Vladimira Glavaša.

Predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, Branislav Vojnov, je izrazio veliku radost zavičajaca što su stvoreni početni uslovi za prikupljanje i smeštaj vrednih eksponata iz naše prošlosti. Tom prilikom je, u ime Zavičajnog kluba, Muzeju poklonio uramljenu topografsku mapu Novog Bečeja iz 1883. godine.

Slavica Kovačev je pročitala pozdravni telegram najstarijeg člana Zavičajnog kluba Lazara Mečkića, koji je prevalio devetu deceniju svog života i zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje ovoj svečanosti:

„Posebno sam počastvovan Vašim pozivom da 16.02.2009. prisustvujem otvaranju Muzeja „Glavaševa kuća“, na čemu Vam se mnogo zahvaljujem, ali na moju veliku žalost, zbog bolesti, ne mogu prisustvovati. Želim puno uspeha u radu Muzeja uz veliku zahvalnost svima koji su doprineli da Novi Bečej dobije jednu takvu veliku kulturnu ustanovu.“ Lazar Mečkić

Tokom razgledanja eksponata prisutnima su podeljene knjige Iz prošlosti Novog Bečeja, sveske Letopisa za 2007. godinu kao i prigodni filatelistički koverat, u izdanju Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, povodom 100 - godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša.

Povezani članci