srenhu

Aktivnosti Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranјevčana u 2015. godini

Zimski susret zavičajaca

Tradiciju okuplјanja povodom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša Zavičajni klub Vranjevačana i Novobečejaca, ispoštovao je i ove zime, kada je 14 februara, održan Zimski susret zavičajaca. Toga dana predstavnici Kluba, Monika Jovanov, Milorad Josimović i Branislav Vojnov položili su cveće na spomenik dr Vladimira Glavaša. Rukovodsto JP „Komunalac" smo obavestili o potrebi sređivanja ograde kod spomenika. Na ovom skupu zaslužnim darodavcima iz predhodne godine, uručili smo zahvalnice (31). Uz prigodan koktel i prisutni su obišli Muzej i pogledali izložbu fotografija „Nekad i sad".

Pečenje rakije na stari, tradicionalni način

Zavičajni klub je, 19. jula 2015. organizovao manifestaciju Pečenje rakije na tradicionalan način, ovog puta od kajsija, koje smo sakupili od naših članova i komšija. Kazan je bio srednje veličine. Ovog puta su za raspoloženje bili zaduženi harmonikaši Ivan-Bata Jovanović i Milan Pejin.

Glavni majstor je bio Atila Koso, uz veselo druženje što se i očekuje u ovakvim prilikama. Prisutni su bili zavičajci i komšije.

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja održana i 2015. godine 16. maja, po tradiciji u „Glavaćevoj kući". Manifestacija je bila izuzetno posećena, posebno mlađim svetom. Program smo obogatili nastupom mladih folkloraša članova KUD „Bećarac" I „Jokai Mor" iz Novog Bečeja, koji su bili toplo pozdravlјeni za svoja izvođenja i koreografiju.

Godišnji susret zavičajaca

U okviru „Gospojine 2015" godišnji susret zavičajaca održan je, 29. avgusta, kada je održana i redovna Godišnja skupština kluba. Odazvalo se preko stotinu članova zajedno sa gostima, a tom prilikom uplaćeno je 88 članarina za 2015. godinu. Na Godišnjoj skupštini proširen je sastav Upravnog odbora, novi članovi su Olivera Blažin I SašaDujin.

Izveštaj o radu za predhodnu godinu je prezentovan i usvojen. Takođe je predstavlјen „Letopis za 2014 godinu" koji je štampan u 200 primeraka. Kao i do sada, sve manifestacije i programe koji se održavaju “Glavaševoj kući" imaju punu podršku i doprinos članova Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevačana. Ručak je u Restoranu „Kum" (lokal preko puta) protekao u izuzetno prijatnoj atmosferi.

U više navrata su TV ekipe koje su boravile u Novom Bečeju imale za sagovornike članove našeg udruženja (najčešće Jančika Koso i predsednik udruženja Bane Vojnov), za emisije "Oko-magazin", "Moja lepa Srbija" kao i video klipovi o turistički potencijalima naše sredine

Ceđenje grožđa na tradicionalni način

Ova manifestacija je održana, 26. septembra, u novoj verziji: na šinskim kolima, ali sa još lepšim ambijentom, devojkama i momcima folklornog društva „Bećarac" (pod rukovodstvom Olivere Blažin), kao i uz već proverene harmonikaše Batu Jovanovića i Milana Pejina. Tradicionalne narodne nošnje koje su nosili učesnici manifestacije su posebno izrazile lepotu radnji i događaja. Grožđe je bilo sorti: otelo i belo rusko „ledeno". Lokalana TV i mediji su ovu manifestaciju korektno i lepo zabeležili.

Portret dr Vladimira Glavaša

Na godišnjem susretu zavičajaca predstavlјen je portret dr Vladimira Glavaša, koji je izradio naš član, slikar novobečejski, Milorad Mića Josimović.

Polaznu osnovu, za izradu portreta, poslužila mu je, jedino sačuvana, crno-bela fotografija dr Vladimira Glavaša, nepoznatog autora. Portret je veličine 60x80 cm I izložen je u salonu Muzeja, pored originalne diplome Pravnog fakulteta, stečene u Pragu 1863. godine.

Konačnu verziju slike izradio je autor, nakon sugestije dr Aleksandra Kasaša, da leptir mašna bude crne boje i da se stavi štilo i pero na sliku. Ram je izradio Janoš Koso koji je, od tri polovna rama, načinio jedan, uz pomoć Monike Jovanov.

Pokloni Zavičajnoj zbirci

Tokom 2015. godine, Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća" stiglo je više poklona, od naših sugrađana, od kojih izdvajamo:

1. Drveni sanduk za brašno, poklon Slavice Kovačev,

2. Ostavština Vase Popovića, (knjige, dokumenti, fotografije), poklon predala Dragica Berar,

3. Platno za projekciju filmova, francuski bajonet, stari mlin za kafu itd. - Jovica Bibin,

4. Degustator vina (metal-staklo) za podrum - ručni rad, poklon Monike Jovanov,

5. Drvena presa za šunku, sečka za seno, darovao Aleksandar - Šaca Glavaški,

6. Planovi, mape Tiskog keja i Turističkog naselјa pored Tise, Spisak ktitora za pravoslavnu crkvu u Vranjevu, poklon Dragana Rauškog iz Novog Miloševa,

7. Secesijski drveni ormar - OŠ “Josif Marinković" Novi Bečej,

8. Berberski komplet - Dragan i Vera Sablјić,

9. Kapa sa značkama Mirka Saravolca, poklon ćerke Stanislave Saravolac,

10. Knjiga „Lazaret u Turskom Bečeju" - poklon autora Andre Karolјa,

11. Knjiga „Šorom Sredom" - poklon autora Bore Otića.

Među donatorima su i dr Aleksandar Kasaš, Branislav Vojnov, Nova Stojšin, Nemanja Majin, Smilјana Pejin, Stevan Pajić, Borivoj Jovčić, Branislav Vijatov, Peter Roža, Etel Šćepanović, Arsen Dragić i Narodna biblioteka Novi Bečej.

Iz knјige utisaka

Muzej „Glavaševa kuća" je otvoren za posetioce povodom stogodišnjice od smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februara 2009. godine, a knjiga utisaka počela je da se vodi od 3. septembra 2009. godine.

Izbor utisaka prvih posetilaca objavio je dr Aleksandar Kasaš u časopisu „Krovovi" (Sremski Karlovci 2011. godine, 6r.79/80,155-158).

Za ovaj broj Letopisa izdvajamo, po nama najzanimlјivije, utiske zabeležene u knjizi u 2015. godini.

11. april

Impresivno, veoma interesantno! Čestitke Zavičajnom klubu.

Bisera i Želјko Ožegović - Novi Beograd

5. maj

Učenici i nastavnici O.Š. „3 oktobar" iz Bora su impresionirani Muzejom „Glavaševa kuća". Duh starih vremena su u svima nama izazvali lepe osećaje, tišinu i pokazali na da lepota života je u jednostavnosti i u očuvanju običaja i tradicije. Zahvalјujemo se domaćinima na lepom i toplom gostoprimstvu.

D. Boranovć, Majinović

21. maj

Prijatno sam iznenađena, a malo je reći, ovim divnim restauriranim prostorijama po uzoru na to kako su izgledale nekada sa puno pažnje i lјubavi Novobečejci vode računa o svojoj kulturi i tradiciji.

Tamara Marković član žirija takmičenja „0bzorja na Tisi"

30. maj

Izvorni klub - 100 eminentnih dobrovolјnih davalaca krvi iz Novog Sada su posebno zahvalni pruženom i prikazanom...

predsednik Miodrag Đukić

11. juni

Prelijepo druženje sa divnim domaćinima! Radujem se ponovnom druženju u skorije vrijeme... Veliko hvala!

vaspitač Tatjana Vukadin

12. juni

Hvala „čuvarima" naše bogate istorijske prošlosti i uspomene na značajne lјude bez kojih nebi bilo ni nas.

Milica Pavlović, autorka „Porodičnog Bukvara"

23. juni

Fala za turata. Odličen e muzejot! Prodolžete taka! Pozdrav od Makedonija!

Kate

23. juni

Ovo je nešto najlepše što sam videla u Srbiji! Pozdrav od antropološkinje, etnološkinje i omladinske radnice iz Pančeva.

Nataša Lenđel

27. juni

U lepoti vranjevačkoj čemu je mnogo doprineo i uvaženi profesor Aleksandar Kasaš, uživala sam vrativši se u starine bidermajera i druge lepote, do slika Nikole Aleksića, rukotvorina starih majstora i drugog. Veoma je plemenit bio Vladimir Glavaš a to se treba ugledati. Hvala za sve što ste sačuvali.

Olga i Miroslav Minić

27. juni

Veoma bilo zanimlјivo videti zavičajni muzej. Hvala puno!

ambasador Azerbejdžana

5. juli

Morala sam ponovo da dođem i uživam u gostoprimstvu i lјubaznosti domaćina. Želim vam puno uspeha u dalјem radu i hvala vam što ste realizovali predivnu ideju da sačuvate od zaborava prošla, lepša vremena.

Dudić Jasmina, Novi Sad

27. avgust

Trenutno živim u Kanadi zadnjih 35 godina. Veoma sam obradovan sa obnavlјanjem dr. Vladimira Glavaša kuće i pretvaranjem u muzej. Nosim sa sobom prijatne utiske.

Milorad Vlaškalin, Josifa Marinkovića 120

29. avgust

Božanstveno. Vredna za zavičajnu zbirku Novog Bečeja.

Sanja Vukčević Antonić

29. avgust

Srećna sam što postoje ovakvi zalјublјenici u našu baštinu, divni lјudi, tako skromni a tako Veliki. Divim Vam se na lјubavi i velikom radu koju ulažete na očuvanju kulturne baštine. Hvala vam na divnoj prezentaciji. Muzej je prelep a predmeti naročito. Želim Vam mnogo zdravlјa i uspeha u dalјem radu.

Udruženje za negovanje tradicije „Izvor" Knjaževac, predsednica Ljilјana Mihajlović

1. septembar

S poštovanjem dr Glavaš Trbić Ljilјana, Novi Bečej - Vranjevo

1. septembar

Kada prođem ulicom J. Marinkovića, glavnom u Vranjevo doživim prekrasne slike detinjstva. Kuća Glavaša je nešto posebno.

Glavaš Trbić Boško, Novi Bečej - Vranjevo

6. septembar

Izuzetno sređeno i zanimlјivo. Prelepo iskustvo. Hvala gospodinu Janošu na gostoprimstvu. Svaka čast!

Ruma, Miloš, Jasmina, Aleksandra i Vanja

24. septembar

Srećna sam što sam uspela da okupim članstvo u prevoz koji nam je omogućio predsednik opštine gospodin Selaković Milan, dovedem lјude u Novi Bečej, a zahvalna članovima invalida rada što su nam omogućili da posetimo ovu predivnu kuću dr. Vladimira Glavaša. Posebno smo zahvalni profesoru Kasašu. A zahvalni smo svima koji su proveli dan sa nama iz organizacije invalida rada koju vodi gospodin Lukačev Vojislav.

predsednica Cvetićanin S. - Plandište

6. decembar

Planinari Kluba „Železničar Beograd" obiđoše po ko zna koji put Novi Bečej, a po drugi put ovaj predivan Muzej. Ko ga nije video mnogo je propustio u životu. Muzej vredan divlјenja. A domaćini oni pravi stari Vranjevci koji su nas dočekali lepom reči i prijatnom atmosferom.

U ime nas grupe od 69 svih Vasta Vera vodič, Dobrivoje Radojević

31. decembar

U ovom muzeju je vrlo lepo I sve lepo uređeno. Vrlo mi se svidelo i lepo sam se proveo!

Vojin Pješčić

„Obzorja na Tisi" - 23. Dani Josifa Marinkovića

Dom kulture opštine Novi Bečej je, od 21. do 23. maja 2015. godine, bio uspešan organiozator 23. „Obzorja na Tisi", koja su posvećena kompozitoru, rodonačelniku srpske romantičarske solo pesme Josifu Marinkoviću.

Dani Josifa Marinkovića, počeli su tradicionalnim polaganjem venca na spomen ploči, koja je postavlјena na zgradi, gde je nekada bila rodna kuća Josifa Marinkovića, kao i obilaskom Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća". U večernjim satima, u velikoj sali novobečejskog Doma kulture, uz prigodnu besedu o Josifu Marinkoviću (1851-1931), koju je održala, profesorica pevanja, Ljubica Živković iz Beograda.

U muzičkom delu programa nastupili su novobečejski solo pevači Marina Krulј, sopran, Sanja Milenković, sopran, i Predrag Kačavenda, tenor iz Bočara, koji su, uz klavirsku pratnju Milivoja Velјića, otpevali solo pesme Josifa Marinkovića. Na koncertu „Obzorja" nastupio je gudački kvartet, kojeg su činili članovi orkestra beogradske opere.

Drugi dan „Obzorja" protekao je, u znaku nadmetanja solo pevača u srednjoškolskoj i studentskoj kategoriji. Mlađa grupa učesnika, ukupno deset, okupila je kandidate iz beogradskih srednjih muzičkih škola „Stanković", „Mokranjac", „Josif Marinković" i „Davorin Jenko", kao i kragujevačke škole „Dr Miloje Milojević", ali ni jedne škole iz Vojvodine.

Zahvalnice za svoj nastup na ovom takmičenju dobile su: Sofija Škorić i Dragana Tkalac, obe iz Beograda. Treću nagradu su osvojili Slavica Božić (Beograd) i Stefan Anđelković (Kragujevac), a tri druge nagrade Milica Marković, Stefan Živanović i Nenad Poledica, svi troje iz klase profesorke Ljubice Živković. Posebno su iznenadili, 22-godišnji Novosađanin, Luka Jozić i godinu dana stariji, Nemanja Nikolić, baritoni iz beogradske SMŠ „Stanković" (isto učenici prof. Živković), koji su „podelili" najvišu prvu nagradu kao i njihova nešto mlađa koleginica Aleksandra Uskoković iz „Mokranjca" (iz klase Valentine Taškove). Nјoj je dodelјena i specijalna nagrada za izvođenje Marinkovićeve pesme „Oh kako sunce sija".

Zavidan tehnički i izvođački nivo pokazali su učesnici u studentskoj kategoriji. Prema ocenama članova žirija Nikola Kitanovski (predsednik), Vesna Šouc-Tričković, Dunja Simić, Tamara Marković i Marina Pavlović-Barać, zahvalnica je u ovoj kategoriji pripala Danici Spasojević (Kragujevac), treća nagrada srčanom i predanom baritonu Predragu Kačavendi iz Bočara, sopranima Tijani Krivaja i Milici Jeličić (sa Akademije umetnosti Univerziteta u Banja Luci, iz klase Dunje Simić), a druga tenoru Stevanu Karancu i sopranu Mileni Damnjanović, koja je zaslužila i nagradu za izvođenje pesme „Seta" Stanka Šepića (oboje su studenti beogradskog FMU u klasi Violete Pančetović- Radaković).

Prve nagrade osvojili su studenti Nikole Kitanovskog, tenor Vanja Biserčić i mladodramski sopran, Ana Stanković, kojoj je dodelјena i titula laureata celog takmičenja.

Kao i prošle godine aktivno učešće u programu „Obzorja" imali su i učenici svih pet osnovnih škola iz novobečejske opštine, koji su se takmičili u kvizu „Josif Marinković - muzičko putovanje". Najviše uspeha, na ovogodišnjem takmičenju, imali su učenici Osnovne škole„Stančić Milan Uča" iz Kumana. Pobedničku ekipu, u sastavu: Smilјana Trifunjagić, Selena Nemešev i Tanja Brusin, pripremala je nastavnica muzike Snežana Jelić.

Drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, koju je pripremala Sofija Jegdić Gurjanov, a nastupila je u sastavu: Boško Zdravković, Aleksandra Kojadinović i Elena Mačada.

Takmičenje učenika je bilo veoma zanuimlјivo, a da sve protekne u najbolјem redu potrudio se žiri u sastavu: Vera Varga, Snežana Nikolić i Marijana Baračkov.

Tiska akademija akvarela

Novobečejska likovna kolonija TAA (Tiske akademija akvarela), održana je u organizaciji Domu kulture opštine Novi Bečej, od 15. do 20. avgusta 2015. godine, dvadeseti put.

Jubilej likovne kolonije, koju su 1976. godine osnovali Zdravko Mandić i Milorad Miša Berbakov iz Zrenjanina, Grujica Lazarević iz Načka, Milorad Maravić i đorđe Simić iz Kralјeva, dostojno je obeležen. Na dan početka rada kolonije otvorena je, retrospektivna izložba akvarela Milorada Miše Berbakova, idejnog tvorca i jednog od osnivača TAA.

Na, 20-tom okuplјanju TAA, učestvovali su slikari Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Aleksandar Saša Bogdanović iz Vršca, Vanja Popović iz Kralјeva, Ivan Grozdanovski iz Šida, Jelena Tijanić Savić i Bojan Savić iz Beograda, Branislav Stojančev Paša i Edit Zerebelјi Tenji iz Novog Bečeja, dok je novobečejski slikar Tibor Nađ priložio svoje akvarele.

Povodom završetka rada kolonije, upriličena je izložba slika, iz fundusa Tiske akademije akvarela. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Dušan Milovanović, koji je napisao i uvodni tekst, za veoma lepo opremlјen katalog, „20 godina Tiske akademije akvarela", koji sadrži kvalitetne reprodukcije akvarela dosadašnjih učesnika TAA.

Opštinska smotra slikara amatera

U organizaciji Doma kulture opštine Novi Bečej održana je Opštinska smotra slika i fotografija likovnih stvaralaca novobečejske opštine za 2015. godinu. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, odazvalo se desetak umetnika amatera, iz Novog Bečeja i Novog Miloševa.

Selektor smotra, dizajner grafike Timea Čajka, odlučila je, da na Regionalnu smotru likovnih stvaralaca amatera u Zrenjaninu, pošalјe radove slikara Eve Kelemen, Dušana Josimovića, Estere Šari, Janoša Bertolda i Edite Zerebelјi Tenji, dok su najuspešnije fotografije imali Jožef Balo i Marina Veselinović.

Festival komedije „Jovan Knežević Caca"

U organizaciji novobečejskog Amaterskog pozorišta, u Domu kulture opštine Novi Bečej, od 26. do 31. oktobra 2015. godine, održan je VII festivala komedije Jovan Knežević Caca", koji nosi ime Novobečejca, upravnika i reditelјa prvog srpskog putujućeg pozorišta. Za pet festivalskih dana nastupila su pozorišta iz Petrovca na Mlavi, Kralјeva, Aleksinca, Kovina, Jagodine, Velikog Gradišta, Smederevske Palanke i Radičevića.

Žiri u čijem sastavu su bili, dramski umetnik Nenad Okanović (predsednik), reditelј Aleksandar Volić (član) i pozorišni radnik Slobodan Preradović (član), je doneo Odluku da u, kategoriji selekcije „festića" (dečijih pozorišta), nagradu za najbolјeg glumca dodeli, Jovanu Stojanoviću, za uspešnu interpretaciju lika Čarobnjaka Gaje, u predstavi „Začarana princeza" Toda Nikoletića, u režiji Radeta Mihailovića i izvođenju Dečje scene Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke. Za najbolјu glumicu proglasi Danici Bajčić, za uspešnu interpretaciju lika Vile Dobrile, u predstavi „Začarana princeza" Toda Nikoletića. Za najbolјeg reditelјa proglašen je Rade Mihailović, a najbolјa predstava „festića" je „Začarana princeza" Toda Nikoletića, u izvođenju Dečje scene Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

U kategoriji, večernjih predstava, za najbolјeg glumca proglašen je Srđan Stojadinović, za uspešnu interpretaciju likova Četvorice braće, za najbolјu glumicu Marija Miladinović, za uspešnu interpretaciju lika Živane, u predstavi „Heroji" Predraga Perišića, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine. Za najbolјeg reditelјa proglašen je Branislav Nedić, za uspešnu režiju predstave „Heroji". Pobednik festivala je predstava „Heroji", Predraga Perišića, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine.

Po oceni gledalaca, Nagradu publike, sa prosečnom ocenom od 4,83 osvojila je predstava „Kidaj od svog brata" Reja Kunija, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta „TEATRA 91" iz Aleksinca.

Za sveukupni doprinos razvoju Festivala komedije, Nagrada „Živojin Žika Milenković" (glumca i prijatelјa, koji je nesebično pomogao osnivanju Festivala), po prvi put je dodelјena Pozorišnom muzeju Vojvodine iz Novog Sada i Opštini Novi Bečej.

Bogata književna podukcija

U 2015. godini, Narodna biblioteka u Novom Bečeju, imala je veoma plodnu izdavačku delatnost. U toku godine, pored velikog broja drugih književnih promocija, izdala je i promovisala, pet knjiga, čiji su autori Novobečejaci.

Najpre je, 15. maja, promovisana knjiga „Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju", autora Stevana Davidovića i Živorada Berbakova. U bogato ilustrovanoj Hronici, na preko 150 strana, prate se aktivnosti ova dva sporta, od osnivanja 1934. do prestanka rada 1989. godine. Recenzije za knjigu su napisali, dr Aleksandar Kasaš i dr Mirjana Brković.

U dvorištu Narodne biblioteke je, 5. juna, održana prezentacija knjige „Vranjevo kroz vitraž u 24 slike", Milana Nešića - Bate iz Novog Sada, inače rođenog Novobečejca, koju su zajedno izdali „Prometej" iz Novog Sada i Narodna biblioteka Novi Bečej. Na promociji su o knjizi govorili, direktorica Narodne biblioteke Agneš Đukičin, recenzent knjige Miroslav Aleksić i Đorđe Randelј, novinar i književnik iz Novog Sada.

U galeriji Narodne biblioteke, 24. juna, održana je promocija knjige, novobečejskog kolekcionara Andre Karolјa, „Lazaret u Turskom (Novom) Bečeju u toku Prvog svetskog rata (1914-1918) i Podružnica Crvenog krsta u Turskom (Novom) Bečeju", koju je Narodna biblioteka izdala krajem 2014. godine. Na promociji su, o knjizi govorili, recenzent Ferenc Nemet, istoričar iz Novog Sada i prevodilac knjige, na srpski jezik, Agneš Đukičin.

Svoju bogatu izdavačku delatnost Narodna biblioteka je obogatila knjigom, profesora razredne nastave Slobodana Blažina „Harmonika u Vranjevu", koja pored kratke istorije nastanka ovog instrumenta, govori o vranjevačkim harmonikašima i sadrži 49 biografija harmonikaša i 22 instrumentaliste i kao takva čuva sećanja na ove muzičare.

Knjiga autora Vere Budić Bešlin iz Novog Bečeja ,,Ni na nebu ni na zemlјi", na stotinak strana, prati istoriju porodičnog stradanja, iskustva i posledice koje rat sa sobom donosi. Knjigu je izdao Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.

Gospojina 2015

Deseta, jubilarna, „Gospojina 2015" počela je, u četvrtak 27. avgusta, litijom mnogobrojnih građana i gostiju koji su posetili Novi Bečej. Litija je, kao i svake godine, krenula u 18 sati iz novobečejskog hrama Svetog Nikole, dok je Velikogospojinsko bdenije, u čast Presvete Bogorodice i njenog uspenja, održano u manastiru kraj Tise.

Prvi dan „Gospojine", tradicionalno, je bio rezervisan za kuvanje riblјe čorbe. Na keju kraj Tise nadmetalo se preko 150 kuvara, koji su se trudili da, uz zvuke tamburaša, skuvaju što bolјu čorbu. Na kraju nadmetanja žiri je odlučio da je najbolјu riblјu čorbu skuvala ekipa „Udruženje građana Kikinda" kojoj je kao nagrada, za prvo mesto, pripao drveni čamac. U kuvanju riblјe čorbe nadmetali su se i novinari, prvo mesto pripalo je ekipi RT Vojvodine, na čijem je čelu bio, majstorom ovog specijaliteta, Aleksandar Đuviskaj, drugo mesto pripalo je ekipi redakcije „Kikindskih" iz Kikinde, a treće ekipi TV „Santos" iz Zrenjanina. U konkurenciji tamburaških orkestara pobedio je ansambl „Biseri" iz Subotice, koji su bili najbolјi i na takmičenju 2012. godine. Nagrada za najbolјi tamburaški orkestar iznosila je 100 hilјada dinara. Prvo veče završeno je koncertom Zvonka Bogdana.

Drugi dan„Gospojine", petak 28. avgust, bio je u znaku otvaranja trećeg Gospojinskog polјo-festa. Posetiocima je bio ponuđen program u vidu panela, gde su, predstavnici ministartstva i sekretarijata za polјoprivredu, zajedno sa stručnjacima iz instituta i kompanija, razmenili iskustva sa polјoprivrednim proizvođačima. Istog dana, u centru grada, je otvoren Etno bazar koji je imao rekordni broj izlagača. U večernjem terminu održani su koncerti grupe „Hari Mata Hari" i Severine.

Trećeg dana, u subotu 29. avgusta, održan je, u Muzeju „Glavaševa kuća", tradicional ni susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vralјevčana, zatim je otvorena „Persu" dečija ulica, a u dvorištu Narodne biblioteke održana „Avlija zabavlija" sa bogatim i zanimlјivim programom, pod nazivom „Leptirmašnaranje". Sportisti su takođe obogatili sadržaj manifestacije, tradicionalnom revijom borilačkih sportova, koja je imala međunarodni karakter. Veče je bilo ispunjeno sa čak četiri koncerta, nastupili su grupe„Sveti gral",„JU grupa", Bajaga I „Plavi orkestar".

U nedelјu. 30. avgusta, poslednjeg dana, na Keju kraj Tise, održana je 22. revija paradnih zaprega, a u večernjem terminu koncert mađarske grupe „Eda", da bi se manifestacija završila koncertom „Lepe Brene", a tačno u ponoć veličanstvenim vatrometom.

22. revija paradnih zaprega

U okviru „Gospojine 2015" u organizaciji Konjičkog kluba „Vranjevo" na keju kraj Tise, održana je, veoma uspešna, 22. revija paradnih zaprega, na kojoj su nastupili takmičari iz više vojvođanskih mesta.

U takmičenju dvoprega, nastupilo je preko 40 zaprega, a pobedio je Srđan Aleksa iz Starog Tamiša, drugi je Marko đurđević član Konjičkog kluba „Pećinački lipicaneri" iz Pećinaca, dok je prošlogodišnji pobedniku ovoj konkurenciji, Blagoje Petrov iz Kikinde, zauzeo treće mesto.

Najlepšu zapregu imao je Atila Miler iz Ljutova, a za najlepšu kobilu proglašeno je grlo „Zora" vlasništvo Dragana Nikolića člana KK „Solunac" iz Banatskog Karađorđeva. Na ovoj reviji titulu najlepšeg pastuva ponelo je grlo „Favorit Tans", vlasništvo Miroslava Bojanića iz Vilova.

U konkurenciji četvoroprega prvo mesto pripalo je Anđelku Biteviću iz KK „Begej" iz Zrenjanina, drugi je Milenko Radaković iz ergela „Burić" iz Surčina, a treći Miloš Plavšić iz Konjičkog kluba „Dobanovački sersan" iz Dobanovaca.

U konkurenciji dečijih zaprega (dvoprega) nastupilo je 14 takmičara, a u želјi da popularišu ovaj sport kod mladih organizator je nagradio sve učesnike.

Iz KK „Vranjevo" piznanja su dobili: Vladislava Lalić, Strahinja Vlaškalin, Zorica Šijački, Milana Rakazov, Želјko Dujin i Marijana Popov.

U konkurenciji petoprega, po treći put uzastopno, pobednik je Milenko Radaković iz ergela „Burić" iz Surčina, drugi Milan Đurđević iz KK „Pećinski lipicaneri" iz Pećinaca, a treći Milan Kostić iz Nadalјa, dok je najbolјi domaći petopreg vozio Slavko Golušin iz KK „Vranjevo".

Najlepšu zapregu imao je Miladin Stojačić iz Bečeja, član KK „Vranjevo" iz Novog Bečeja, a priznanje je dodelјeno i najstarijem učesniku revije Miroslavu Alasevu (74) članu Sportskog konjičkog kluba „Topot" iz Kikinde.

Organizator Revije odlučio je da Specijalno priznanje dodeli Veselinu Tjurčinu, jednom od osnivača ove manifestacije i čoveku koji je na Prvoj reviji paradnih zaprega prvi vozio petopreg.

Oldtajmeri u Glavaševoj kući

Četvrti put, od kako je osnovano Društvo vlasnika starovremenskih vozila, pod nazivom Oldtajmer klub Bečej - Novi Bečej, karavan starih vozila je posetio muzej „Glavaševa kuća" u Novom Bečeju.

Skup vozila je održan u centru Novog Bečeja, gde su građani mogli da posmatraju raznovrsna automobile i motocikala, parkirana od Katoličke parohije, do Opštinskog suda. Motocikli su uglavnom bili u parku, a mogao se tu videti i po koji predratni bicikl. Učesnika je bilo i više nego što se očekivalo, preko 240 šofera sa suvozačima, i 100 vozila iz raznih mesta Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i jedno iz Engleske, (auto iz 50-tih godina prošlog veka).

Ovom prilikom, dva Bečeja zajedno, što se organizacije i posećivanosti tiče, napravila su jedan od najvećih oldtajmer susreta u Vojvodini. Iz parka se kolona kretala ka glavnoj ulici Vranjeva, gde su članovi Zavičajnog kluba nestrplјivo čekala goste. Oldtajmeraši su sa divlјenjem razgledali Muzej i upisali se u Knjigu utisaka. Posle ručka, koji je bio u restoranu „KUM" karavan je krenuo u Stari Bečej, gde se na starom hipodromu održala trke oldtajmer motocikala. Kao i pre 50-tak godina, kada su održane poslednje trke, dizala se prašina, čuli zvižduci i pogledi nestrplјivih navijača celom dolmom. Trke su se završile uz rok muziku i uz hladno piće, da bi na kraju bila dodelјena priznanja najbržim, najlepšim i najočuvanijim oldtajmerima.

Stanari Glavaševe kuće

Od smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februrara 1909. godine, u njegovoj kući nije bilo živih potomaka. Prostorije kuće je, vranjevačka pravoslavna crkva, koristila u razne svrhe. U njoj su održavani sastanci Crkvenog odbora, kao i venčanja za vreme komunizma.

Porodica Žige Velisavljeva

Deo ulaznog ajnforta na dvorište, koristilo se za odlaganje vatrogasnih, a kasnije samrtnih kola. U pomoćnim prostorijama, u kojima su nekada stanovale sluge, živela su dva crkvenjaka deda Žiga Velisavlјev (rođeni brat oca Vlaste Velisavlјeva - glumca), sa petočlanom porodicom.

Živeo je od zidarskog zanata, uglavnom je po salašima pravio štale, šupe i sve moguće pomoćne prostorije. Bio je član Dobrovolјnog vatrogasnog društva.

Kada je umro, krajem 60-tih godina, zamenjuje ga Simeon Radonić, koji je radio na zadružnom salašu u Medenjači, kao čuvar. Živeo je u Glavaševoj kući i sam održavao dvorište, sve do 80-tih godina XX veka. Deda Sima, kako su ga svi znali, u svojoj devetoj deceniji života imao je najlepšu baštu u okolini. Vranjevčani su od njega rado kupovali voće i povrće i navraćali da posete omalenog dedicu, kojeg su svi znali po skromnošću i dobroti.

„Vredan je zdravo bio, samo je jeo hleba i mleka", ispričao je komšija Stevan Pajić (75), koji mu je bio svakodnevni gost, orao mu baštu, a u popodnevnm satima pomagao da iznese klupu ispred kuće, gde su se komšije naveliko kartale.

Zadužbina Milovana i Sofije Stanković

Na otvaranju 1926. godine

Ove 2016. obeležavamo 90 godina, od izgradnje kapele svetog velikomučenika Georgija na Vranjevačkom groblјu. Izgradnja kapele otpočela je 1925. godine, a završena 1926. Kapelu je zidao novobečejski neimar Pal Maćaš, a ikonostas, zidnu dekoraciju i tronove radila je ekipa firme „Prva tvornica srpskih crkvenih utvari Beograd". Iste godine kapelu je osveštao, tadašnji episkop temišvarski, dr Georgije Letić.

Zadužbinari kapele su Milovan i supruga mu Sofija Stanković (rođena Grujić), iz Bašaida. Milovan je rođen 27.1.1860. godine, od oca Ignjata paora iz Vranjeva i majke Latinke (rođene Bešlin). Milovan je umro 29. jula 1944. godine, u 84-oj godini života, a sahranjen je u svojoj zadužbini. Sofija, Milovanova supruga, rođena je 1862. godine u Bašaidu, a umrla je 1931. u svojoj 69-oj godini života. Sahranjena je u svojoj zadužbini, u bakarnom sanduku. Milovan i Sofija izrodiše dve kćeri: Anđeliju (rođ. 1893) i Melaniju (rođ. 1899), koje su takođe sahranjene u roditelјskoj zadužbini. Kapela je kompletno adaptirana (spolјa i iznutra) 1983. godine, u vreme sveštenika, paroha vranjevačkih Milenka Lazića i Gojka Šolaje.

Odlukom Vlade Republike Srbije, Kapela Stanković je proglašena za spomenik kulture. Odluka je objavlјena u „Službenom glasniku RS" br. 108 od 6.12.2005. godine.

Zaboravljeni Joca Savić

Novobečejci se rado sećaju znamenitih ličnosti i velikana, koji su rođeni u gradu kraj Tise. Ponosni su i na samu pomen, imena kompozitora Josifa Marinkovića (Vranjevo 1851 - Beograd 1931), glumca, režisera i teatrologa Joce Savića (Novi Bečej 1847 - Minhen 1915), književnika Bogdana Čiplića (Novi Bečej 1910 - Beograd 1989) i Miloje Čiplića ( Novi Bečej 1912 - Beograd 1941), slikarke Pauline Sudarski (Vranjevo 1914 - Sutjeska 1943), naučnika i konstruktora prve podmornice i letećeg dirižabla, Ognjeslava Kostovića (Vranjevo 1851 - Petrograd 1916), istaknutog istoričara dr Jene Sentklaraija (Vranjevo 1843 - Temišvar 1925), dramske glumice i operske dive, naše prve „Karmen" Teodore Arsenović - Boberić (Vranjevo 1886 - Beograd 1960), lirskog tenora i reditelјa u Beogradskoj operi, Vojislava Turinskog (Vranjevo 1884 - Prag 1933), glumca Slavka Simića (Vranjevo 1924 - Beograd 2007), pevačice starogradskih pesama i ruskih romansi Dubravke Nešović, rođene u Novom Bečeju 1933. i drugih. Međutim utisak je da Novi Bečej nije dovolјno iskoristio njihovo ime i slavu, da se više afirmiše na polјu kulture i obrazovanja, ali i da obogati svoju turističku ponudu.

Pozitivnih primera je malo. U čast kompozitora Josif Marinkovića, 1993. godine pokrenuta je manifestacija „0bzorja na Tisi", koja bez prekida traje već 24 godine, njegovo ime nosi osnovna škola i glavna ulica u njegovom mestu rođenja, Vranjevu (danas delu Novog Bečeja). Amatersko pozorište Novi Bečej, organizuje Festival komedije, posvećen glumcu i osnivaču Putujućeg diletanstkog pozorišta, Jovanu Kneževiću, jedna ulica u Novom Bečeju i predškolska ustanova nosi ime slikarke Pauline Pava Sudarski, a osnovna škola u Novom Bečeju nosi ime Miloja Čiplića i tu se naša sećanja završavaju.

Priliku da na ovom planu nešto više učinimo propustili smo i u 2015. godini, kada smo zaboravili da obeležimo 100-tu godišnjicu smrti glumca, režiser i teatrologa Joce Savića.

Joca Savić je rođen u Novom Bečeju 28. aprila 1847. godine, od oca Vasilija, trgovca i majke Marije, poreklom Austrijanke iz Beča. Kum na krštenju bio mu je Jovan Hajdin, u to vreme varoški sudija i glumac amaterskog pozorišta, po kojem je dobio ime. U Novom Bečeju je boravio do osme godine, kada se preselio u Beč (majka mu je rođena Bečlijka), gde je zavšio realnu gimnaziju i potom zakoračio u svet pozorišta, gde je stekao svetsku slavu.

Prema tumačenju, prof. dr Dušana Rnjaka, Joca Savić je 17 godina bio prvak pozorišta Velikog vojvodstva u Vajmaru, a glumio je na pozornicama Burgteatra, Bazela, Sankt Galena i Augzburga. Godinu dana je bio upravnik pozorišta u Minhenu, gde je osnovao Šekspirovu pozornicu na kojoj je režirao, prvi put u Nemačkoj, Šekspira, na osnovu prevoda originala. Bavio se teorijskim, pedagoškim i socijalnim radom, objavio je dve obimne knjige u kojima govori o svom radu na Šekspirovoj pozornici. Ostavio je obimnu prepisku sa svojim savremenicima, našim piscima i umetnicima. Nekoliko poznatih srpskih glumaca (Dobrica Milutinović, Milorad Gavrilović, Vitomir Bogić) prošli su kod njega obuku iz glume.

Umro je u Minhenu 7. maja 1915. godine.

U Predgovoru knjige Joce Savića, „Drama i pozornica" dr Dušan Rnjak o njegovoj poseti Srbiji piše: „Pre Beograda Joca Savić se zadržao u Novom Sadu. U „srpskoj Atini" našao se okružen novosadskim prijatelјima i poštovaocima. Susreo se sa svojim starim prijatelјem dr Lazom Kostićem, sa kojim se najduže poznavao i najintimnije dopisivao. Posetio je Srpsko narodno pozorište, susreo se sa Branislavom Nušićem i Antonijem Hadžićem… Savić je u Beogradu doživeo visoke počasti. Primio ga je kralј u audijenciju i uručio mu Orden sv. Save trećeg stepena, a dodelјena mu je i Diploma počasnog reditelјa Narodnog pozorišta".

Opština Novi Bečej je 1996. godine, pomogla štampanje knjige Joce Savića „Drama i pozornica", koju objavio Pozorišni muzej Vojvodine, a godinu dana kasnije, bila domaćin velikog naučnog skupa njemu posvećenog.

Povodom 150-te godišnjice rođenja Joce Savića, Matica srpska, u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Pozorišnim muzejom Vojvodine, organozovala je 1997. godine međunarodni naučni skup ,,Joca Savić - život i delo" koji je održan u Novom Sadu (9. oktobra) i Novom Bečeju (10. oktobra).

U Matici srpskoj u Novom Sadu, skup je održan 9. oktobra. Naučni skup je otvorio akademik Boško Petrović, predsednik Matice srpske. Uvodni referat „Joca Savić - glumac, režiser i teatrolog" podneo je dr Dušan Rnjak. Pored njega svoje radove o Joci Saviću izložili su dr Nina Kiralј iz Mađarske, dr Hodviga Belička Šolc iz Mađarske, dr Dušan Mihajlović, Bora Drašković, dr Milenko Misailović, Vladimir Jevtović, Radoslav Lazić, dr Hilda Hajder iz Austrije, dr Katalin Kaič i mr Slobodan Miletić.

U Novom Bečeju, skup je održan u Radničkom domu „Jovan Veselinov Žarko" (danas Dom kulture), pod pokrovitelјstvom opštine Novi Bečej. Pored mnogobrojnih naučnih radnika sa strane, skupu su prisustvovali predstavnici domaćina, nastavnik u penziji Branislav Kiselički, novobečejski hroničar Lazar Mečkić iz Beograda i Stevan Davidović, u svojstvu načelnika društvenih delatnosti Opštinske uprave. Na ovom skupu svoje referate izložili su dr Alojz Ujes, mr Luka Hajduković i Đorđe Đurđević. Dr Božidar Kovaček je izložio referat „Bogdan Čiplić o Joci Saviću", a Lazar Mečkić „Novobečejska društvena atmosfera koja je uticala da se Joca Savić opredeli za scenu", dok je Branislav Kiselički izneo neke biografske podatke o Joci Saviću.

Naučni radovi, sa ovog skupa, štampani su u „Zborniku Matice srpske za scensku umetnost i muziku" broj 20-21 (Novi Sad, 1997).

Na skupu u Novom Bečeju, čuo se veliki broj predloga vezanih za obeležavanje imena i dela Joce Savića. Jedino je Pozorišna grupa PAAD, 2001. godine, organizovala Festival pobednika (FEST PO) koji je, u svom nazivu, nosio ime Joce Savića. Ovaj Festival je okuplјao pobednike, u svim konkurencijama, različitih festivala amaterskih pozorišta Srbije. Festival je dobio i podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, ali je nažalost trajao samo do 2008. godine.

Rodna kuća Joce Savića, koja se nalazila na uglu ulice Revolucije i Jaše Tomića, je bez obeležja. Novobečejski umetnik Milorad Josimović, uradio je idejno rešenje za spomen ploču, koja bi na tom mestu mogla biti postavlјena. Neka to bude prvi korak na oživlјavanju sećanja i uspomena, na velikana Jocu Savića.

Žitni magacin

Žitni magacin je podignut između 1778. i 1780. godine, kao masivna jednospratna građevina, izdužene pravougaone osnove, postavlјena povučeno od regulacione linije Ulice Rajka Rakočevića, pored nasipa (dolme) na nekadašnjem ušću Malog Begeja, u to vreme rukavca Tise, upravo na granici gde su se razdvajala naselјa Vranjevo i Novi Bečej.

Žitni magacin

Žitni magacin ima tri etaže: prizemlјe, sprat i tavan. Konstruktivni sklop čine masivni obodni zidovi deblјine 69 cm. Raspon podužih zidova je 10 metara. Međuspratna konstrukcija je drvena, kao krovna. Unutar magacina sačuvani su svi originalni konstruktivni i funkcionalni elementi od kvalitetne hrastovine: stubovi, grede, kosnice, pajante, podovi, stepeništa i ograde. Krov je četvoredan i pokriven biber crepom. Fasada je bila malterisane, ali je danas dosta oštećena.

Prvobitna funkcija magacina i dugi niz godina potom, bila jeza skladištenja i čuvanje žita i suncokreta. Danas magacin nije u funkciji, nije konzerviran i danak mu uzima zub vremena, lagano propada. Ovaj spomenik kulture predstavlјa jednu od najstarijih sačuvanih građevina ovog tipa u Iovom Bečeju i jednu od nekoliko sačuvanih građevina ove vrste u Vojvodini i Srbiji. Upravo zato žitni magacin je značajan kao objekat tehničke kulture i svedočanstvo nekadašnjeg načina skladištenja i čuvanja žita, zaslužuje da se sačuva od zaborava.

Uredbom Vlade Republike Srbije, 2001. godine Žitni magacin u Novom Bečeju proglašen je za spomenik kulture, Odluka je objavlјena u „Službenom glasniku RS" broj 32, od 22. maja 2001. godine.

{google_map}45.5988749,20.125505{/google_map}

Sport u 2015.

U 2015. godini novobečejski sportisti su imali više izvanrednih rezultata, ne samo na domaćoj, već i na inostranoj sportskoj sceni.

Zablistao Laslo Šuranji

Izdvajaju se rezultati Lasla Šuranjija, državnog reprezentativca u strelјaštvu za osobe sa invaliditetom i učesnika Paraolimpijade u Londonu 2012. godine. Šuranji je u 2015. godini, na Internacionalnom kupu, u nemačkom gradu Hanoveru, osvojio tri medalјe. Zlatnu medalјu u disciplini malokalibarska puška, ležeći stav, na 50 metara i dve srebrne, u disciplini, vazdušna puška stojeći stav, na 10 metara, i trostavu MK puška, na 50 metara. Pored osvajanja medalјa, proslavlјeni Novobečejac, je postavio i tri nova državna rekorda u ovim disciplinama.

Na Svetskom kupu, maja 2015, u turskom gradu Antaliji, Šuranji je osvojio zlatnu medalјu u disciplini, vazdušna puška stojeći stav 10 metara i bronzanu u disciplini padajuća meta.

Na Svetskom kupu u hrvatskom gradu Osijeku, koje je održano u julu, Šuranji je osvoji zlatnu medalјu u disciplini vazdušna puška, 10 metara, stojeći stav i bronzanu, u trostavu MK na 50 metara.

Ovim rezultatima je izborio vizu za učešće na Paraol impijskim igrama, koje će se od 7. do 18. septembra 2016. održati u Rio de Žaneiru.

Skromni učinak fudbalera

U sezoni 2014/2015, fudbaleri Jedinstva iz Novog Bečeja su, u Vojvođanskoj ligi grupa Banat, posle slabijeg izdanja u jesenjem delu prvenstva, utisak popravili u nastavku i prvenstvo okončali na, skromnom 11 mestu, sa 40 bodova i gol razlikom 52:46. U ovoj sezonu ekipu su vodila dva trenera, Dragan Vukajlović u prvih osam kola, a potom Živa Parabucki, do kraja prvenstva.

Prvi strelac ekipe bio je Vladimir Radišić sa 13 golova, zatim slede Aleksandar Kiurski sa 12, Ognjen Maleš i Nikola Peruničić 6, Ervin Rigo pet, Stefan Milosavlјev tri, Aleksandar Marčić dva, Davorin Šijanović, Isa Lalić, Nenad Vinović, Nikola Mesaroški i Milorad Malešev jedan gol.

Na Skupštini kluba, koja je održana posle prvenstva, za predsednika kluba, ponovo je izbran Ranko Janjić, a predsednika Skupštine Ivan Blažin.

Da lјubitelјi fudbala, u gradu kraj Tise, ne treba da brinu za budućnost kluba, potvrdili su rezultati mlađih kategorija. Kadeti i pioniri Jedinstva, koje je trenirao Davoriin Šijanović, osvojili su prvo mesto u Međuopštinskoj ligi Kikinda-Novi Bečej- Nova Crnja.

Rukometaši finalisti Kupa Vojvodine

Debitantsku sezonu (2014-2015) u Prvoj ligi Srbije, grupa Sever, rukometaši Jedinstva iz Novog Bečeja, završili su na osmom mestu, sa 24 boda i gol razlikom 573:603. Izabranici, trenera Mihajla Petkovića, zabeležil i su 10 pobeda, od toga pet u gostima, al i ono što su ostvaril i na terenu protivnika, olako su prepuštali rivalima, na domaćem parketu. Sve četiri utakmice, koje su igrali nerešeno, odigrali su pred svojom publikom, dok su od osam poraza dva doživeli na domaćem terenu.

Najbolјi strelac ekipe je Ognjen Petrović sa 125 golova, Vladimir Antonović je postigao 103, Strahinja Ristić 83, Đorđe Vujackov 75, Jovan Ristić 73, Ivan Crnjin 45, Miroslav Macura 22, Branislav Nešić 12, Milovan Petrović 11, Igor Dujin osam, Miloš Fodok šest, Nenad Barbul i Valentin Farkaš dva, Dejan Usić i golman Branislav Polić jedan gol.

Rukometaši Jedinstva, sa velikim zadovolјstvom ispratili 2015. godinu, u kojoj su ostvarili izuzetne rezultate i sa pravom poneli titulu najuspešnijeg sportskog kolektiva u, tradicionalnoj, anketi Sportskog saveza opštine Novi Bečej. Na kraju, jesenjeg dela prvenstva (2015-2016), Novobečejci su zauzeli drugo mesto u Prvoj ligi Srbije „Sever" da bi nisku uspeha okončali učešćem u finalu Kupa Vojvodine, što je ujedno i najveći uspeh, u šest decenija dugoj istoriji, ovog primernog sportskog kolektiva.

Visok let košarkaša Jedinstva

U sezoni 2014-2015, u Prvoj regionalnoj košarkaškoj ligi Srbije - grupa Vojvodina, košarkaši Jedinstva zauzeli su četvrto mesto.Tokom celog prvenstva Novobečejci su igrali zapaženu ulogu. Zabeležili su 15 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli devet poraza. Za ekipu je igralo 12 košarkaša, 24 utakmice odigrali su Daniel Pavlović i Jošo Perović, a Srđan Vokić, Strahinja Bogdanović, Predrag Brankov 23, Damir Vasilјević 21, Ivan Kumrić, Lazar Sladojević, Aleksandar Popović 12, Uroš Lazić 10, Vladimir Kirsanov 6 i Dejan Pavlović, dve utakmice.

Prvi strelac ekipe je bio Predrag Brankov sa 610 koševa, zatim slede Srđan Vokić sa 329, Strahinja Bogdanović 284, Daniel Pavlović 164, Damir Vasilјević 149, Jošo Perović 136, Lazar Sladojević 85, Ivan Kumrić i Aleksandar Popović 57, Vladimir Kirsanov 52, Uroš Lazić 30 i Dejan Pavlović 16 koševa.

Kasija Milošević svetski prvak

Na prvenstvu Evrope u karateu, za sve uzraste i pojaseve, Šotokan federacije, koje je, od 19. do 21. aprila 2015 održano u Letoniji, zablistala je Kasija Milošević, sa dve medalјe. Srebro je osvojila u katama, u pojedinačnoj konkurenciji mlađih kadetkinja, dok je bronzanu medalјu osvojila u borbama kao članica ženske kadetske ekipe Srbije.

Bronzanu medalјu u borbama osvojio je Novobečejac, Petar Malešev, u pionirskoj konkurenciji.

Na 23. svetskom prvenstvu Šotokan karate federacije, za najviše pojaseve, koji je od 9. do 11. oktobra 2015. godine, održano u Subotici, reprezentacija Srbije, za koju je nastupilo i karatisti iz Novog Bečeja, je, u generalnom plasmanu, osvojila drugo mesto. U izuzetno jakoj konkurenciji, novobečejski takmičari osvojili su šest medalјa.

Zablistala je Kasija Milošević, koja je titulu svetskog prvaka i zlatnu medalјu u katama osvojila u velikom stilu. Posle četiri kruga, u finalu je bila uspešnija od rivalke iz Rumunije i tako joj se revanširala za poraz u aprilu, na Evropskom prvenstvu u Letoniji, kada se morala zadovolјiti drugim mestom.

U kategorijama za najviše pojaseve, u borbama, takmičarke iz Novog Bečeja osvojile su dve bronzane medalјe. U konkurenciji mini kadeta, bronzane medalјe osvojile su Marina Raškov i Jovana Dragić. U konkurenciji nada, u apsolutnoj kategoriji, bronzanu medalјu osvojila je Emilija Ćuk.

11. Sportska olimpijada radnika Vojvodine

Na najmasovnijem radničkom nadmetanju, 11. sportskoj olimpijadi radnika Vojvodine, koja je održana u Srbobranu, od 3. do 5. jula 2015. godine, nastupilo je blizu 2000 sportista, među kojima i 44 iz novobečejske opštine, koji su se takmičili u košarci, kuglanju, pikadu, sportskom ribolovu, strelјaštvu i bič voleju. Sportisti iz novobečejske opštine bili su veoma uspešni, osvojili su četiri medalјe, dve srebrne i dve bronzane.

Srebrne medalјe osvojila je ženska ekipa reprezentacije opštine Novi Bečej u kuglanju i bič voleju, dok su bronzane medalјe osvojili mešoviti par u kuglanju Ivana Kovačev i Janoš Almaši i ženska basket ekipa Doma za smeštaj duševno obolela lica "Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac" iz Novog Bečeja.

Po završetku ove Olimpijade, doneta je odluka da 12. sportsku olimpijadu radnika Vojvodine, 2019. godine, zajednički organizuju opštine Novi Bečej i Bečej.

Kuglaši Jedinstva u Super ligi Srbije

Posle punih deset godina, kuglaši novobečejskog Jedinstva, ponovo su članovi Super lige Srbije, pošto su u „majstorici", koja je odigrana u Beogradu, pobedili ekipu Rudara iz Kostolca, 7:1 (3.432:3.305).

Za ekipu Jedinstva su igrali: Lajoš Zolnai 546, Tibor Kirti 542, Norbert Ernješi 600, Norbert Mesaroš 557, Robert Ernješi (stariji) 649, Ivan Mesaroš 535.

U jesenjem delu Super lige Srbije Novobečejci su opravdali očekivanja, igrali su veoma sigurno, što im je otvarilo mogućnost da sačuvaju mesto u najkvalitetnijem takmičenju.

Uspešan nastup na Balkanskom prvenstvu

Na Balkanskom prvenstvu, u kungfu vušuu, u bugarskom gradu Burgasu, koje je održano od 16. do 18. oktobra 2015. godine, reprezentacija Srbije osvojila je šest medalјa. Među osvajačima medalјa su i Novobečejci Milan Rakita i Ferenc Kormanjoš, koji su nastupili u sanda borbama.

Milan Rakita je u seniorskoj konkurenciji, u kategoriji do 56 kg, osvojio srebrnu medalјu, dok je Ferenc Kormanjoš, takođe u konkurenciji seniora, u kategoriji do 60 kg, osvojio bronzanu medalјu.

Milan Rakita najuspešniji sportista

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej, a pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave, održana je svečanost proglašenja najuspešnijih sportista opštine Novi Bečej.

Za najuspešnijegu 2015. godini, proglašen je Milan Rakita, član Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo" iz Novog Bečeja, državni reprezentativac u kung fu vušu sportu, prvak Balkana i Srbije, osvajač srebrne medalјe na prvenstvu Evrope u Bugarskoj i pobednik otvorenog prvenstva Bugarske i Mađarske.

Najuspešnija juniorka je odbojkašica novobečejskog Jedinstva Milana Marić, a junior Vladimir Brežančić, karatista Mladosti iz Novog Miloševa, osvajač bronzane medalјe na prvenstvu Evrope u Švajcarskoj i prvenstvu Balkana u Bugarskoj.

Najuspešniji kadet je kuglaš Dušan Pejin, a u konkurenciji kadetkinja, bez premca je članica KK „San pai", Kasija Milošević, koja je na Svetskom prvenstvu Šotokan asocijacije osvojila zlatnu medalјu u katama, srebrnu na prvenstvu Evrope u Letoniji, u katama i bronzanu u borbama. Za najperspektivnijeg mladog sportistu proglašen je fudbaler, Nemanja Kašiković, koji je iz FK Jedinstvo prešao u redove superligaša, FK Partizan iz Beograda.

Najuspešniji u pionirskoj konkurenciji su košarkašica Marija Zokić i fudbaler Marko Pecarski. Za najuspešniji sportsš kolektiv proglašen je RK Jedinstvo iz Novog Bečeja, finalista Kupa Vojvodine i drugoplasirana ekipa Prve lige Srbije „Sever".

Mirko Saravolac (1939-2015)

Mirko Saravolac

Ne možemo da verujemo da je došao trenutak da ti se mi Zavičajci moramo obratiti na ovaj, ni malo prijatan način. Upućujemo ti poslednji pozdrav prisećamo svetlih trenutaka koje smo sa Tobom delili u Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana.

Bio si svestan i posvećen, zainteresovan i predan svim svojim bićem. Tvoja lјubav prema starinama bila je fascinantna, čak i zarazna. Nedostajaće nam da budeš domaćin u Glavaševoj kući jer o starinama izloženim u dvorištu niko nije znao i umeo više i bolјe nego Ti.

Bio si upečatlјiv i sugestivan sagovornik, neiscrpan izvor informacija. Imao si mnogo prijatelјa i bio si rado viđen gost u mnogim porodicama.

Časovnik koji je otkucavao sate tvog života prestao je da kuca... ostaje večita uspomena na Tebe... vidim te kako svojim jedinstvenim biciklom ulaziš u Muzej, na glavi kapa, na njoj značke... široh osmeh... poneka šala... dubok naklon. Hvala ti Mirko, na prijatelјstvu, hvala ti na svemu! Neka Ti je večna slava!