srenhu

Ksenija rođ. Belavenec Medvedev, najpoznatija učenica Harkovskog instituta u Novom Bečeju

Ženski Harkovski institut osnovan je u Rusiji 1812. godine sa cilјem da mladim Ruskinjama iz plemenitih porodica, ali i siromašnim, pruži srednjoškolsko obrazovanje i potrebno društveno vaspitanje, pomoću kojeg bi, posle izlaska iz Instituta, mogle biti u kućama veleposednika učitelјice njihoj deci. Posle Oktobarske revolucije 1917. preko milion Rusa napustilo je svoju otadžbinu. Nјih oko 75 hilјada primila je Kralјevina Srba Hrvata i Slovenaca. Među njima bio je i gotvo ceo Harkovski institut sa načelnicom Marijom Neklјudovom. Došavši u Beograd 4. marta 1920. naloženo im je da idu u Novi (Turski) Bečej gde njih 260 vaspitanica I 30 nastavnika i vaspitačica dolaze 8. novembra iste godine. Tu ostavlјaju dubokog traga, pre svega, u civilizacijskom smislu. Od samog dolaska veliku pomoć su im pružale razne organizacije, posebno Kolo srpskih sestara, na čelu sa Tezom Turinskom.

Ksenija Medvedev

Baveći se više od deceniju istorijom ovog Instituta naišao sam na mnoštvo fotografija, nastavničkih listova sa karakteristikama, van nastavnim aktivnostima koje su pitomice obavlјale, posebno u učenju stranih jezika meštana, došao do spomenara, plakata, godišnjih izveštaja itd. Međutim, nedavno sam saznao da je Harkovski institut pohađala Ksenija Belovenec koju je krstila ruska carica Marija Fjodorovna, majka poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova. Naime, Zoran Mačkić je o njoj i budućem mužu Aleksandru Medvedevu, na osnovu sećanja njihovog sina Mihajla Medvedeva, otrgnuo od zaborava ove značajne ličnosti. Ksenijin otac Petar Ivanovič Belavenec bio je visoki pomorski oficir u službi na dvoru Nikolaja II, dok joj je majka bila iz bogate ukrajinske dvorske porodice koja se školovala na Moskovskom konzervatorijumu u klasi sa Igorom Stravinskim. Ksenija je rođena 1905. u Jekaterinoslavu.

Harkovski institut u Novom Bečeju završila je 1925. koji je bio pod pokrovitelјstvom kralјice Marije Karađorđević. Tu je učestvovala u mnogim aktivnostima i bila jedna od najbolјih učenica.

Posle završetka Instituta upisuje se na studije građevine na Tehničkom fakultetu u Beogradu. Tu upoznaje studenta arhitekture, svog budućeg supruga Aleksandra Medvedeva koji je nagovara da pređe na studije arhitekture i kao studenti su se venčali 1927. Aleksandar je završio Fakultet 1929. Kao veoma nadareni arhitekta zapao je za oko banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavlјeviću koji mu je ponudio da projektuje zgradu Banovine u Banja Luci. Ksenija je tada vodila knjigovodstvene poslove oko izgradnje zgrade. U međuvremenu i ona je završila fakultet. Aktivno učestvuje u društvenom životu Banja Luke, posebno kao aktivista Kola srpskih sestara Vrbaske banovine. Ban Milosavlјeić, kao bliski saradnik kralјa Aleksandra, znajući da je on strastveni lovac poželeo je da u okolini Banja Luke izgradi lovački dom. Projekat je poverio Kseniji Medvedev, koja ga je i uradila avgusta 1934, kao brvnaru u rusko-ukrajinskom stilu. Nažalost projekat nije ostvaren jer je kralј ubijen u Marselјu oktobra iste godine. U „Vrbaškim novinama" 21. oktobra ona objavlјuje poemu: Prošao Golgotu celog svetskog rata; Mačkov kamen, Solun, svuda On je bio... Uvek sa vojnikom, kao brat do brata, nit’ se topa boj'o od, kuršuma krio..

Aleksandar i Ksenija 1935. odlaze u Niš. On nastavlјa da projektuje značajne građevine, a ona postaje profesor Srednje tehničke škole. Umrla je u Nišu 1980. a njen suprug četiri godine kasnije.

Povezani članci