srenhu

Sport u 2014.

Mada je u 2014. godini bilo dosta uspešnih nastupa novobečejskih sportista, slobodno možemo reći da su je obeležili rukometaši novobečejskog Jedinstva, koji su plasmanom, u Prvu ligu Srbije, na najlepši način krunisali vredan jubilej 60 godina postojanja kluba.

Rukomet je od 1954. godine, kada je klub osnovan, bio sportski kolektiv za primer, posebno osamdesetih godina 20. veka, kada je ekipa igrala u Drugoj saveznoj ligi. Posle višegodinjeg igranja u Drugoj ligi Vojvodine, novobečejski rukometaši su 2014. godine uspeli da, u kvalifikacijama, na neutralnom terenu u Žablјu, savladaju Novu Pazovu veoma ubedlјivo 32:19 i time izbore plasman u Prvu ligu Srbije grupa Sever.

Povodom jubileja kluba, 60 godina rada, dodelјena je Plaketa Rukometnom savezu Vojvodine, kao i trojici Novobečejaca koji su 1954. godine osnovali klub Emilu Vrebalovu, Aleksandru Radakoviću i Nemanji Bunjevačkom. Zahvalnice kluba su dobili nekadašnji golmani Laslo Hajdu, Laslo Bito, Aleksandar Glavaški i Dobrivoj Dobožanov, igrači Vlada Vijatov, Nikola Svilengaćin, Gliša Glavaški, Gliša Lalić, Bogosav Glavaški, Zlatko Tornjanski, Dragan Džigurski, Branimir Lisičin, Miodrag Antonović i Dragoje Milojković, dugogodišnji sekretar kluba Tomislav Popović i treneri Radovan Vujović, Jovan Pavlov i Miloš Avramov.

Fudbalski klub Jedinstvo se, posle 28 godina, po treći put plasirao u Srpsku ligu Vojvodine, treći rang takmičenja u našoj zemlјi, međutim u novom društvu fudbaleri Jedinstva nisu imali mnogo uspeha, od starta su se grčevito borili za opstanak, da bi na kraju sezone 2013/2014 zauzeli pretposlednje 15 mesto, što je ujedno značili da se vraćaju stepenicu niže, u novoformiranu Vojvođansku ligu grupa Banat.

Košarkaši Jedinstva su već godinama stabilni članovi Prve regionalne lige Srbije grupa Sever, trećeg ranga takmičenja, gde su u sezoni 2013/2014 osvojili šesto mesta. Košarkaši su zabeležili 14 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli 12 poraza.

Ženska košarka je dugi niz godina bila ponos grada na Tisi, u vreme kada su igrale Drugu saveznu ligu tadašnje Jugoslavije. U 2014. godini košarkašice Jedinstva, kojetrenira Ivica Blažin, su se takmičile u kadetskoj i pionirskoj konkurenciji. Pionirke (košarkašice rođene 2001) su uspele da stignu do finalnog turnira za prvaka Vojvodine, dok su kadetkinje takmičenje u Regionalnoj ligi završile na petom mestu.

Kuglaši Jedinstva su u prvenstvu Prve lige Srbije, grupa Vojvodina, igrali zapaženu ulogu, posle 13 pobeda i pet poraza, sa 26 bodova, zauzeli su drugo mesto, iza Radničkog iz Novog Sada.

Pored srebrne medalјe Žolta Kiša, na pojedionačnom prvenstvu države, rezultat vredan pažnje ostvario je Ivan Mesaroš, na prvenstvu Vojvodine u sprintu gde je osvojio bronzanu medalјu.

Kuglašice Jedinstva su u Super ligi Srbije, teško izborile opstanak u elitnom društvu. Bolјim igrama u drugom delu prvenstva. Novobečejke su na kraju zauzele sedmo mesto sa 17 bodova, zabeležile osam pobeda i jedan nerešen rezultat.

U Novom Bečeju veoma su aktivni klubovi koji neguju borilačke sportove, postoje dva karate kluba (Jedinstvo i San pai), bokserski i tekvondo klub, kao i Klub borilačkih sportova Jedinstvo, koji obuhvata više sportskih grana.

U 2014. godini takmičari Kluba borilačkih sportova Jedinstvo, su u okviru „Gospojine 2014" u Novom Bečeju organizovali 10. reviju borilačkih sportova, na kojoj su učestvovale ekipe iz Kazahstana, Češke, Bugarske, BiH, Mađarske i Srbije. U veoma jakoj konkurenciji zlatne medalјe osvojilo je troje novobečejskih takmičara, senior Ferenc Kormanjoš i pionirke Enita Behramaj i Milica Đurić.

Na Kupu Evrope, koji je održan u Doboju, zlatne medalјe osvojili su senior Ferenc Kormanjoš i pionirka Milica Đurić, a kadetkinja Elena Behramaj srebrnu.

Na Evropskom kupu u savateu, u discipilinama kombat i aso, koji je održan u hrvatskom gradu Varaždinu, takmičari iz Novog Bečeja osvojili su četiri medalјe. U jakoj konkurenciji zlatne medalјe osvojili su junior Milan Rakita, u kategoriji do 56 kg i kadetkinja Enita Behramaj, u kategoriji do 45 kg.

Srebrne medalјe su osvojili Ferenc Kormanjoš u seniorskoj konkurenciji, takmičara do 56 kg, i juniorka Tamara Baračkov, u kategoriji do 56 kg.

Ženski fudbalski klub se preselio u Novi Sad

Prvu godinu takmičenja, u novoformiranoj Super ligi za žene, ŽFK „Novi Bečej" je sa uspehom okončao na sedmom mestu, što je pre početka prenstva bio cilј.

U prvom delu prvenstva, u kojem je učestvovalo osam ekipa, Novobečejke su zauzele šesto mesto, pa su takmičenje nastavile u plej-autu, gde su izabranice trenera Miloša Vidovića zauzele sedmom mestu sa 13 bodova. Novobečejke su na 20 odigranih utakmica (14 u prvom delu i šest u plej-autu) zabeležile četiri pobede, jednom igrale nerešeno, doživele 15 poraza, dale 19, a primile 87 golova.

Nažalost, posle deset godina postojanja i uspešnog nastupa u Super ligi Srbije, ženski fudbalski klub je prestao sa radom, klub je promenio ime u ŽFK Vojvodina, odnosno ceo fudbalski pogon se preselio u Novi Sad, gde je nastavio takmičenje.

Posle osvajanja prvog mesta na prvenstvu Vojvodine, gimnastičari OŠ „Josif Marinković" iz Novog Bečeja su na finalnom turniru Pionirske gimnastičke lige Srbije u „C" programu, potvrdili da su najbolјi u Srbiji. Na prvenstvu koje je održano u Novom Sadu obe ekipe, koje priprema Milutin Isakov, nastavnik fizičkog vaspitanja u penziji, osvojile su medalјe. Ekipa V i VI razreda (Ognjen Vujackov, Todor Marčićev, Ivan Kokić i Slobodan Despotović) osvojila je prvo mesto i zlatnu medalјu, dok je ekipa VII i VIII razreda (Miroslav Rakita, Predrag Đuričin, Zdravko Kovačev i Dejan Jocković).

Karatisti zablistali u Polјskoj

Na Svetskom prvenstvu u okviru Šotokan organizacije Ujedinjenih nacija, za niža i viša zvanja, koje je održano od 10. do 12. oktobra 2014. godine u Polјskoj, za reprezentaciju Srbije nastupilo je šest takmičara Karate kluba „Sen pai" iz Novog Bečeja. Na ovom prvenstvu gde je učestvovalo preko 2000 takmičara iz 45 država, Novobečejci su osvojili četiri medalјe. U konkurenciji pionirki (12-13 godina) za niže pojaseve Đorđina Dragičević osvojila je zlatnu medalјu u katama, dok je Dejan Gurjanov u konkurenciji pionira (10-11 godina) u borbama, u kategorije do 35 kg, osvojio bronzanu medalјu.

Veoma uspešna, u kategoriji viših pojaseva, sa dve bronzane medalјe, bila je Kasija Milošević (crni pojas) i to u katama u konkurenciji pionirki (12-13 godina) i borbama u konkurenciji takmičara do 45 kg.

Dan sporta manifestacija prijatelјstva i fer pleja

Najduži dan u godini i prvi dan leta, 21. jun 2014. u Novom Bečeju bio je u znaku mladosti i sporta. Blizu 2000 sportista iz 23 grada došlo je u grad kraj Tise na „Dan sporta", manifestaciju drugarstva i fer pleja. U predivnom ambijentu prepunog amfiteatra kraj Tise manifestaciju je otvorio Saša Šućurović, predsednik opštine, a sportistima se obratil i Bilјana Lajović, koordinator jedinice za prevenciju nasilјa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nikola Vidu iz Kancelarije UNICEF.a u Beogradu.

Na više lokacija u gradu mladi su se nadmetali u odbojci, košarci, rukometu, fudbalu, odbojci na pesku, šahu, borilačkim sportovima, a Teniski svaez Srbije je za najmlađe organizovapo školu tenisa.

Na kraju treba istaći da u ovakvim susretima nema pobednika i poraženih, jer su svi učesnici, bez obzira na rezultat pobednici.

Odbojkašice sve popularnije

Odbojka u Novom Bečeju nema dugu tradiciju, ali sudeći prema rezultatima, odbojkašice Jedinstva iz Novog Bečeja su na najbolјem putu da steknu veliku popularnost. U sezoni 2013-2014 u prvenstvu Druge vojvođanske lige Južna Bačka, seniorka ekipa je zauzele prvo mesto. Ekipa koju trenera Nikole Velisavlјeva igrala je u sastavu: Marina Marković (kapiten), Teodora Boberić, Kristina Šućurović, Dunja Vujackov, Vanja Ivančev, Aleksandra Stojšin, Milana Marić, Marina Tašin, Dunja Kolarov, Ivana Vrebalov, Dragana Kiselički, Dejana Grbić, Helena Hebek, Nikolina Padežanin i Sandra Tašin.

Vladimir Antonović sportista godine

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej i lokalne samouprave, uz medijsku podršku Radija Novi Bečej, za najuspešnijeg sportistu u 2014. godini, proglašen je rukometaš novobečejskog Jedinstva Vladimir Antonović, koji je svojim igrama dao nemerlјiv doprinos plasmanu Novobečejaca u Prvu ligu Srbije grupa sever.

Najuspešnija pionirka je Kasija Milošević, pionirska prvakinja države u katama i osvajač dve bronzane medalјe na Svetskom šotokan prvenstvu održanom u Polјskoj. Za najuspešnijeg pionira proglašen je gimnastičar Ognjen Vujackov iz Novog Bečeja. Najuspešnija kadetkinja je Enita Behramaj, reprezentativka Srbije u kung fu vušu i savate boksu, a najuspešniji kadet karatista Mladosti iz Novog Miloševa Vladimir Brežančić, prvak Vojvodine i Srbije i osvajač zlatne medalјe na Školskom prvenstvu Srbije. Najuspešnija juniorka je odbojkašica Jedinstva Teodora Boberić, a junior prvak Balkana u kik boksu Ferenc Kormanjoš.

Rukometaši Jedinstva iz Novog Bečeja su, u godini kada obeležavaju vredan jubilej šest decenija postojanja, proglašeni za najuspešniju ekipu, a specijano priznanje za doprinos razvoju sporta dodelјeno je Miloradu Suvačarevu iz Novog Miloševa.

Za najbolјu školsku ekipu proglašena je gimnastička ekipa OŠ „Josif Marinković", koja je na 7. sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine u Somboru, osvojila dve srebrne medalјe. Najbolјi sportista školarac je Zita Seke, učenica 0Š „Miloje Čiplić", koja je osvojila drugo mesto na Republičkom prvenstvu učenika osnovnih škola u plivanju, u disciplini 50 metara kraul.

Slušaoci Radija Novi Bečej glasali su za najpopularnijeg sportistu opštine, ta laskava titula pripala je košarkašu Urošu Laziću.

Povezani članci