„Gospojina 2014"

Jedna od najvećih manifestacija u Srbiji „Gospojina 2014" je u Novom Bečeju, trajala sedam dana, uz devizu ,,Ako hoćeš, samo se nasmeši". Počela je 21. avgusta, a okončana velikogospojinskim bdenijem, u novobečejskom manastiru, 27. avgusta.

Prvog dana menifestacije, u četvrtak 21. avgusta, održan je „Gospojinski kotlić", takmičenje u kuvanju riblјe čorbe i takmičenje tamburaških bandi.

Najbolјu čorbu, po mišlјenju žirija kojem je predsedavao čuveni kuvar iz Mađarske, Lajoš Rac Turkven, skuvala je ekipa pod nazivom „Glavinjara", čiji je glavni kuvar bio Aleksandar Veselinović iz Novog Bečeja, pobedničkoj ekipi je kao nagrada pripao veliki drveni čamac. Istovremeno su ukrstili varjače kulinarske ekipe informativnih glasila i ekipa predsednika opštine Saše Šućurovića. Najbolјu riblјu čorbu, u ovoj konkurenciji, skuvala je ekipa „Kikindskih novina" iz Kikinde, dok je riblјa čorba predsednika opštine zauzela treće mesto..

Pre takmičenja tamburaša, na velikoj bini, održan je koncert najveće dečije manifestacije „Srbija u ritmu Evrope", gde su deca iz novobečejske opštine prikazala svoja muzička dostignuća.

U nadmetanju tamburaša učestvovalo je 15 tamburaških „bandi", a pobedio je sastav “Tamburaški san" iz Panečva, drugo mesto pripalo je orkestru „Salaš 137" iz Novog Sada, a treće tamburaškom orkestru iz Novog Bečeja „Durka i sin".

U petak, 22. avgusta, u centru grada otvoren je Etno bazar, sa preko 130 učesnika, a potom je Nenad Katanić, pomoćnik ministra polјoprivrede Vlade Republike Srbije, na platou kraj Tise, otvorio „2. gospojinski polјo-fest". Zlatni sponzor, ove manifestacije polјoprivrednih proizvođača, pre svih proizvođača polјoprivredne mehanizacije i druge opreme, je kompanija „Titan Machinery", a partner kompanija „Stihl Srbija" „Polјo-fest" trajao je tri dana, za koje vreme je održano više panel diskusija posvećenih polјoprivredi.

U večernjem terminu nastupio je, legenda narodne muzike, Halid Bešlić, koji je svojim nastupom oduševio posetioce, da bi potom, na prepunom platou kraj Tise, usledio koncert grupe „Miligram".

Trećeg dana, u subotu 23. avgusta, održano je više manifestacija. U Glavaševoj kući održan je tradicionalni susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana. U centru grada otvorena je Dečija ulica, na Tisi održan plivački maraton od Bečeja do Novog Bečeja, udvorištu Narodne biblioteke „Avlija zabavlija", kao i revija borilačkih sportova. U večernjem terminu usledili su koncerti rok grupe iz Mađarske „Zanzibar", potom lengedarne niške grupe „Kerber", da bi se okončalo nezaboravnim koncertom domaće rok grupe „Riblјa čorba" i nenadmašnog Bore Đorđevića.

Poslednjeg kocertnog dana „Gospojine" nastupio je Zlatan Stipišić, poznat kao Džiboni, da bi se „Gospojina 2014" okončala, po tradiciji, tačno u ponoć, vatrometom.

Velikogospojinskim bdenijem zvanično je, 27. avgusta, okončana „Gospojina 2014". Svečana litija je u 18 sati krenula iz crkve Svetog Nikolaja, put manastira, gde je nakon večernje službe, nastavlјeno bdenije, u susret jednom od najvećih pravoslavnih praznika Uspenje Presvete Bogorodice (28. avgust), odnosno Velike Gospojine.

Revija paradnih zaprega

U okviru „Gospojine 2014" održana je, u organizaciji Konjičkog kluba „Vranjevo", 21. revija paradnih zaprega, koja je kao i svake godine počela defileom učesnika ulicama grada.

Kako je petopreg zaštitini znak Vranjeva i Novog Bečeja, takmičenje je počelo u ovoj disciplini. U veoma jakoj konkurenciji, pobedio je Milenko Radaković iz ergele „Burić" iz Surčina, drugi je Milan Đorđević član Konjičkog kluba „Pećinski lipicaneri" iz Pećinaca, treći Nemanja Bojić iz Novog Bečeja, a zatim slede petoprezi Novobečejasca Slobodana Adamova na četvrtom i Slavka Golušina na petom mestu. U kategoriji dvoprega pobedio je Dragan Petrov iz Kikinde, na drugom mestu je zaprega Srđan Alekse iz ergele „Stari Tamiš" iz Pančeva, a trećem dvopreg Nedelјka Tomića iz Kikinde. Najlepše domaće dvoprege upregli su Branko Vujackov i Dušan Malјugić.

Najlepši četvoropreg imao je Srđan Aleksa, iz ergele „Stari Tamiš" iz Pančeva, drugi je četvoropreg Milana Plavšića iz Dobanovaca, a treći Dragana Petrova iz Kikinde.

Na ovoj reviji najviše konja (šest) upregao je Miloš Plavšić iz Dobanovaca, a najstariji učesnik bio je Dragan Madžarac iz Novog Miloševa.

Povezani članci