Festival komedije „Jovan Knežević Caca"

U organizaciji novobečejskog Amaterskog pozorišta, u Domu kulture opštine Novi Bečej, od 20. do 25. oktobra 2014. godine, održan je Festival komedije „Jovan Knežević Caca", koji nosi ime Novobečejca, upravnika i reditelјa prvog srpskog putujućeg pozorišta. Manifestaciju je otvorila, doajen srpskog glumišta Mira Banjac, a u galeriji „Selo" je otvorena izložba, Pozorišnog muzeja Vojvodine, pod nazivom „Lica Mire Banjac", upriličene povodom 60 godina njenog rada. Istog dana u Domu kulture predstavlјena je i monografija o ovoj glumici, čiji je autor Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Za pet festivalskih dana nastupila su pozorišta iz Sente, Rače, Petrovca na Mlavi, Trstenika i Aleksinca.

Poslednjeg dana gledaoci su mogli da uživaju jer je autorsko veče imala Rada Đuričin, kao i u predstava „Juriš u budućnost", Gradskog pozorišta iz Jagodine, koja je izvedena, van konkurencije. Završnog dana Festivala, promovisana je monografija „Dani komedije - 40 godina", autora Živorada Đorđeđevića i izvedena radio drama „Jovan Kneževi - Caca", teatrologa Milana Mađareva.

Najviše priznanje „Cacina lenta", za najbolјu predstavu, prema oceni žirija, koji je radio u sastavu Branka Pujić, Slobodan Preradović i Aleksandar Saša Volić, dodelјeno je pozorištu iz Trstenika, za komediju Dušana Radovića „Ženski razgovori".

Priznanje za najbolјu režiju dodelјeno je Branislavi Stefanoviću za režiju nagrađene predstave, a „Cacinu lentu" za najbolјu žensku ulogu zavrednela je Gorica Milojević, članica ansambla iz Trstenika.

Najuspešniji glumac je Dobrivoje Petrović, iz pozorišta „Bata Bulić" iz Petrovca na Mlavi, koji je priznanje zavredneo odličnom realizacijom uloge Ilije Čvorovića, u predstavi Dušana Kovačevića „Balkanski špijun".

Povezani članci